用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 明天既天神筆試,有幾多人會去?
樓主: grass0720
go

明天既天神筆試,有幾多人會去?   [複製鏈接]

跟據我個囡所講, 英文, 數學不是太難,最難是中文 (不過我囡一向, 中文都麻麻地)

英文 4 板紙 :
有一幅圖, 有幾個小朋友係公園玩, 叫阿囡描述一下小朋友做咩, 我個囡答左

Sue plays badminton with Peter.

Jill is putting a rubbish into the rubbish bin.

英文仲有 Fill in the blank, e.g preposition, etc

中文 4 板紙, 有閱讀理解, 重姐句子, 最後一板, 阿囡話唔知答乜野, 佢舉手問老師, 老師只係話, 唔識, 空左佢, 所以阿囡就漏空了最後個板

數學 6 板紙 : 加減數, 有文字題, 阿囡話不是太難

(不過我囡成日都話識, 不是太可信, 都唔知佢有無留意大細階, 加 s 個 d misstake)

以上只是在電話上問阿囡, 我見到她後, 再詳細一問

總括來說, 我覺得佢地未讀小一, 考呢 d 野, 係過深的

c1234  exam 好恐怖呀but your daughter is so smart.  發表於 12-7-13 23:30
教育王國以外之相冊連結已被刪除

回復 abinayams 的帖子

我再細問阿囡, 佢話佢唔識個板, 應該就係你所講的配詞........ 我真係無教過我個囡呢方面

回復 pbmama 的帖子

我囡囡說, 沒有 listening , 沒有 comprehension

中文才有閱讀理解

回復 ericter 的帖子

我囡囡說 : 數學有3個位加3個位, 3 個位減2個位

算啦, 呢次考試, 總算取一個經驗, 唔考過, 都唔知原來是考咁深

現在先知, 原來真的有很多小朋友好叻呢....... 幼稚園生會識咁多小學的課本.

wow....... 勁
‹ 上一主題|下一主題