用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 返K1係咪一定要自己去厠所?
go

返K1係咪一定要自己去厠所? [複製鏈接]

如果小朋友仲未識自己話要去厠所,可唔可以返K1都著學習褲?會唔會比老師同嬸嬸話?
   0    0    0    0

開心仔媽咪 發表於 12-7-12 12:20
如果小朋友仲未識自己話要去厠所,可唔可以返K1都著學習褲?會唔會比老師同嬸嬸話? ...

d miss應該會鼓勵你幫小朋友除片。

仲有1個半月ge時間,你不妨趁呢段時間在屋企train下他,只要他ready,基本上2 weeks都可以戒到日片。

我仔仔宜家2歲半,1年前在屋企戒左日片,宜家同他出街,都可以唔包片,他會叫去vv。

回復 angelkinki 的帖子

其實都試左好耐,但阿囝都未OK。

而家喺屋企已經唔同佢著片,但出街就未。不過都會開始試出街都唔著片,鼓勵佢同我地講要去厠所。希望可以啦

開心仔媽咪 發表於 12-7-13 10:19

其實都試左好耐,但阿囝都未OK。

出街唔使心急ge,可以俾他包返片先,因為萬一他急起上黎,找唔到toilet就好麻煩。

但在屋企就可以唔幫他著片,多d提他同你地講話要去vv。我好少直接問他要唔要vv,除非要出街,出門口前先會問一次。平時我會同他講:“你急急要同媽咪講,媽咪同你去toilet,知唔知?”

慢慢黎la,1個月,他ge進步可以好大的!

多謝你的鼓勵﹗ :)

返學好小人會著尿片喎, 只會帶多條褲.

ohmyboss  yesyes~~  發表於 12-7-18 19:26

返學好快就學識, 我仔舊年K1開學我地都好擔心呢個問題,
舊年summer 我地有教, 但開學都未十拿九穩,
開學2, 3 星期就已經ok 了...

回復 ren 的帖子

而家阿囝喺屋企都唔著片,都多數唔會瀨,但係因為我地會隔個零鐘或者見佢動作似急急會問佢係咪要wee wee…所以先擔心佢返學唔知點

咁你囝囝舊年返學都係著褲仔,再帶多條後備?

回復 gaggag 的帖子

係呀,我都估應該唔會著尿片,係著褲仔啦,但即管問下各位媽咪,睇下有冇人都阿囝一樣,未好講到比人聽要去厠所已經要開始返學…唔知學校點處理咁

有人會咁着, 但少囉. 學校喺唔讚成着成咁返學嫁.

醒目開學勳章 貢獻勳章

佢地一日排洗,唔駛出聲都帶小朋友去厠所,不過你最好同老師講聲,無問題!
恐龍家

如果日頭可以介片,係咪可以試下等佢自己開聲先帶佢去?初時失手唔緊要,但要提醒佢要自己開聲,差不多3歲,應該明白,加油!我阿女介左5個月日片,我而家已開始叫佢唔好等太急先出聲,希望佢明啦。

多謝咁多位媽咪的意見。.

我會繼續同阿囝試,亦會返學時同老師講定,希望佢快D明白,自己講啦。
‹ 上一主題|下一主題