用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光 vs St. Francis (Wai Chai)
go

大坑真光 vs St. Francis (Wai Chai) [複製鏈接]

I would like to know more of the above two schools.  If anyone have more idea, please advise.  Thanks
   0    0    0    0

St. Francis 小學免學費係直屬中學
大坑真光私小要學費, 只係聯繫中學

If in terms of study environment, which one will be better?

大坑真光老師有愛心, I have no idea about St. Frances

I will pick TL if money is not a concern.

醒目開學勳章

無論學校, 中學back up, 金錢考慮, St. Frances都高一線!
識朋友真光畢業, 都唔想囡囡入!!!!

All I heard about HKTL are good comments.
What's your friend's opinion? Can you share?

I+would+like+to+know+more+of+the+above+t

原帖由 msz006 於 12-07-10 發表
I would like to know more of the above two schools.  If anyone have more idea, please advise.  Thank ...
st.francis

引用:無論學校,+中學back+up,+金錢考慮,+St.+Fra

原帖由 Anpanmama 於 12-07-16 發表
無論學校, 中學back up, 金錢考慮, St. Frances都高一線!
識朋友真光畢業, 都唔想囡囡入!!!! ...
但我不若而同識幾個都唔考慮st francis.
一個在二、三十年前讀中小學,在小學已讀得唔開心,以前亞媽唔會諗轉校這回事,朋友一讀就十幾年,今年囡囡升小已斬釘鉄切不會讓囡囡重滔佢嘅經歷!
另一個喺小二替囡囡轉校(小兒幼園同學仔),
另一個是在上年9月開學兩日(小六)亞囡好抗拒學校,得唔到老師欣賞,朋友毅然轉去另一所小學重讀小五!
每所學校都會有人啱有人讀唔到,不能一兩個人走就代表那所學校唔好!

醒目開學勳章

kyliejet 發表於 12-7-16 18:00
All I heard about HKTL are good comments.
What's your friend's opinion? Can you share?
大概係話同以前好唔同, 家陣有啲感覺係收生濫, 拉低咗!
事關好多人考TL都係用嚟做back up, 貪佢易考, 但當有其他選擇就唔會pick HKTL!!! 所以可能有啲面試麻麻後尾都入到。
我自己係仔仔, 所以之前都未諗過考, 知嘅都係朋友講!

醒目開學勳章

Quote:原帖由+Anpanmama+於+12-07-16+發表

原帖由 pooh仔 於 12-07-16 發表
一個在二、三十年前讀中小學,在小學已讀得唔開心,以前亞媽唔會諗 ...

其實每間學校都各有Fans , 甲之熊掌,乙之仳霜!
所以響開放日去參觀學校同了解學校嘅教學理念都好重要。
同是天主教修女學校,有啲學校出名嚴厲,有的比較寬鬆,如果未清楚學校嘅理念而入讀;苦了小朋友又苦了自己。
另一方面嚟講,我都覺得近年家長好輕易就幫子女轉校,有啲美其名話讀得唔開心所以轉,但其實我哋小時嘅學校生活也不是日日都開心,(我逢默書測試派卷都唔開心)。
父母嘅遷就,令小朋友小了一份堅持嘅能耐,一辛苦便轉校轉工,成績唔好係老師,學校甚至父母的錯..
先去了解學校和衡量自己能力都好重要!

pooh仔 發表於 12-7-16 18:14
一個在二、三十年前讀中小學,在小學已讀得唔開心,以前亞媽唔會諗 ...

聽人講, 不如自己睇,
我同事是St. Fran 舊生, 但個女讀 GH.
我老婆是MCS 舊生, 但我地個女, 讀 St. Stephen Girls, 理由好簡單, 就是一樣是好學校, 近屋企, 宗教是基督教
朋友是St. Paul Co-ed 舊生, 無考慮回母校, 放個女讀真光
以上6間都是好學校, 都係個句, 睇性格選校最好.

我個女幼稚園讀Tai Hang TL, 我覺得是一間好學校, 學生好聽話, 連小學生都好乖, 你朋友可能覺得學校太嚴, 想個女自由些, 學校無完美, 人生都有些遺憾, 間間學校都有自己的問題.

真光重品德, 成績頂尖的學生是有的, 不過, 不會太多, 所以, 很多家長都覺得它"不好"

至於難考與否, 如果家長不合作, 小朋友又唔乖, 我相信成績再好都考不入.

pooh仔  樓上有人說不讓朋友女兒入讀真光, 我只說SF 亦都有類同事情發生. 我沒有中傷任何一間學校.  發表於 12-7-16 23:18
pooh仔  乜我喺言語間有講st francis 嘅不是咩?  幾個朋友都沒有說學校嚴謹, 只是自己或女兒接受唔到學校嘅學習模式!  發表於 12-7-16 23:16

fsforth 發表於 12-7-16 22:03
聽人講, 不如自己睇,
我同事是St. Fran 舊生, 但個女讀 GH.
我老婆是MCS 舊生, 但我地個女, 讀 St. Steph ...

pooh仔, 不要太大反應, 我不是說St. Fran, 我其實是想說真光, 我幾篇一齊看, 只是隨便click一個去 reply.
St. Fran, 我不作評論, 因為手上資料不夠update.

回復 fsforth 的帖子

fsforth, 我想考慮比亞囡在自行是選St. Stephen's girl,她現在讀真幼的,可否分享一下女兒在St Stephen's 的生活,它是活動教學嗎?功課考試壓力大嗎?學校理念是甚麼? 老師和校長有愛心嗎?唔好意思,問左咁多野,因為之前我missed左去open day

uns 發表於 12-7-17 17:14

fsforth, 我想考慮比亞囡在自行是選St. Stephen's girl,她現在讀真幼的,可否分享一下 ...
還未開學, 答不到你, 25/8 家長會之後, 再作分享

如果只以小一小二來說, 應該真小壓力大些, 因為有三測三考, 而SSGS 就只在小三先開始有測考

程度上, 如果你有心機跟足老師的指引去做,  真幼的中文是超班的, 真小是普教中, 論中文我覺得真光
比較好, 基本上兩間都是好學校.

好呀,遲D分享一下呀囡在SSGS的學校生活,係呢,你們是否派位入的?自行分配不容易入呀

如果SSGP扣門階段只係收SSGKindergaten的小朋友,咁我地跨區揀SSGP咪等於浪費??
因為扣小學, 佢地都會睇你係咪自行揀佢+第二輪要放第一志願........(我分析有無錯?)
如我跨區, 又想揀佢小學, 有咩方法??? (請教請教.....)
‹ 上一主題|下一主題