用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 國民教育, 大家點睇?
樓主: xo883
go

國民教育, 大家點睇?   [複製鏈接]

開佢地認為的"國民教育"米開囉, 如果

(一)
叫哂d高官(以前曾班底, 現在政府的梁班底),
最好叫埋有中資背景校監,校長,副校等,
所有囝囝囡囡,孫呀返哂香港讀,
重要叫佢地讀埋左校
市民個心一定順氣些....

(二)
林鄭話學校可以自由選擇教材...
當然好!!!!!
台灣是中國一部份
搵國民黨馬英九整本俾香港
宋楚俞又整本
法輪功又可整本
高官些老細ok米得囉

(a)
不過好吾明, 梁特首話就叫教局將d教材放上網,比市民去監察,有問題可提出,但必先在三年內試行.
如果家長睇到有問題,會不會真係有人會彩你,都吾好天真啦...
以前大力強制的母語教學又係咁, 後尾吾掂又話微調,又話叫學校自己決定....攪到一獲野!?到頭來害苦了當時的學生,冇得返轉頭...
大家可會信,比佢地九月開展試行三年?

(b)
要小一開展
小一得個六歲人仔, 筆都未楂好, 腦力都未發育完全, 就要佢地去判別,老師都未必明的東西,
你教佢地紅就紅, 黑就黑, 能力未到, 怎去分辨,勞駕這些課題...吾系洗腦是什麼!
要洗, 吾該至少要去到初中,懂明辨的階段.

(c)
特首個馬仔,以前做市建局局長那位, 佢d仔女在外國讀書, 佢話會打電話,鼓勵佢地睇多些中國國情書籍就可以...
如果照推斷, 大家家長,都咁做米得囉, 整什麼國民教育科!!

點算好  呢d先恐怖嘛...  發表於 12-8-1 10:41
妹妹豬 齊來做個好朋友)

林鄭是不是香港良心就吾知
佢成家都係英國
仔女都吾會受洗腦教育
佢只不過係梁特首個頭號打手
老細推佢出來擋駕

其實禍首是曾陰權 孫明陽
為了討好阿爺
又為了整蠱梁振英
留個搾彈比佢
點知個梁班子又聰明過人
攬哂上身
曾陰權一定坐起屋企陰陰咀笑
梁振英你重吾死!

如果真的
搵國民黨馬英九整本所謂的國民教育俾香港
蔡英文 宋楚俞又整本
法輪功又整本

我想阿爺零願香港吾好攪囉....

杰杰媽媽  我肯定如果要俾全港師生自由教呢一科,完全唔會視學,佢地(大陸)請願cut左呢科  發表於 12-8-1 20:42
妹妹豬 齊來做個好朋友)
‹ 上一主題|下一主題