用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正小學vs農圃道官立小學,你會選那一間? ...
go

培正小學vs農圃道官立小學,你會選那一間? [複製鏈接]

大家姐正在讀培幼K3,九月會直升培小。兩個孖妹妹正在綠楊幼稚園讀K1。現農圃小學收大家姐讀小一,為了妹妹順利上官小,應否放棄培小?
   0    0    0    0

多謝各位家長嘅分析和意見!一方面其實都想大女留係培小,佢自己當然好想上培小,又如Karenlam338所講私少有自主權挑選學生,整體質數上絶對會比官津優勝!主要考慮都係從孖妹妹出發,兩年后報直資私小,以我所知一般都睇個人表現個別取緑,即係好大機會同好彩的話收一個吾收另一個,如果三個分別讀不同學校肯定應付吾到!即係要玩派位,但自行連首名分又冇,到大抽獎萬一派吾到理想學校,到時叩門要兩個位我諗機會真係微乎其微,所以宜家農圃官小叩門成功真係十五十六....但羲牲大女嘅選擇權自己又好難受....下個星期二要決定接受或放棄...

回復 LittleButter 的帖子

係呀培幼吾俾大抽奬,所以叩門後備生位囉。

睇完好多家長嘅分析和意見,今日最后都係忍痛放棄注册農圃官小。其實前两天我地好認真跟大女解释要轉校嘅時候,見佢吾多出聲過多—陣已经一邊忍泣一邊沬眼淚,我就知道結果係点。當然做父母要霸王硬上弓係得,但始終佢真係咁唔願意,到時令佢對學校產生反感咪又弄巧反拙。我亦都同意有家長講到同—間學校都適合每個小朋友,因為吾想博大抽奖,變成妹妹硬要跟家姐入讀—間學校又末必係件好事。宜家想法可能揾個好嘅校網34,11網,等第日妹妹抽到好d嘅學校啦!

helenli  選擇正確!  發表於 12-7-5 01:31
‹ 上一主題|下一主題