用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 未至於有障礙,但讀寫偏弱,選咩學校好? ...
樓主: feipo
go

[讀障] 未至於有障礙,但讀寫偏弱,選咩學校好? [複製鏈接]

My son is in P.2 now and I want to change school for him as he has dyslexia. Any school in Eastern District on HK Island?

回復 monkeylam 的帖子

Would you please tell where can I find the course?

回復 fallenstar023 的帖子

Hi, 我仔仔剛被學校定為讀障. 學校對佢的評估很差. 並告知他們原全沒有這方面的支援.  暗示我們最好另找學校. AIYA.....真無助. 我們對這又全冇CONCEPT 請問你可否比你仔仔學校的資料我們. 謝謝!

Hi, 我原全同意如小朋友是讀障, 真的不適合在一間很多默書....壓力太大的學校就讀. 因為我仔仔剛被學校定為讀障. 學校對佢的評估很差. 並告知他們原全沒有這方面的支援.  暗示我們最好另找學校. AIYA.....真無助.

其實我地都發覺小朋友在唔適合佢的學校就讀, 真係好辛苦, WHATEVER 佢點努力去PREPARE D 默書, 但出來的RESULT 都係麻麻地. 令小朋友好冇自信心. 但由於我們是剛剛才發現小朋友是讀障. 而我們對這又全冇CONCEPT, 想轉校都唔知找那間好. 又那些學校會肯收我們的小朋友呢. 很傷心阿!!  請問你可否比你仔仔學校的資料我們. 謝謝幫忙!

回復 BabymyBaby 的帖子

我仔仔剛被學校定為讀障. 而我們對這又全冇CONCEPT, Could please send me the info. ? Many thanks!

回覆:未至於有障礙,但讀寫偏弱,選咩學校好?

Can u also pm me pls

回復 BabymyBaby 的帖子

請問那間中華基督教一所小學,我很想知道!謝謝

I want to know which school supoort SEN students too
Pls PM

回復 fallenstar023 的帖子

請 PM 你仔的學校, 我亞仔也是自閉及讀障.   my email is [email protected]

請問怎樣先知道小朋友係咪讀障?

Dear monkeylam,
can you pm where is the training? thanks

Thank you so much!

monkeylam你好,

請問博思會,扶幼會,小童群益會,協康會這些機構是否都可以安排評估呢?

我囝囝K2升K3,是時候選P1了,所以很擔心為他選錯小學...

不知道你是否也知道屯門區是否有學校是比較活動校學呢?

BabymyBaby, can u pm me the information? Thanks.
‹ 上一主題|下一主題