用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要開始接受事實 ...........
樓主: 小露比*
go

要開始接受事實 ........... [複製鏈接]

小露比 - 會否考慮3rd option: repeat k3?

引用:小露比+-+會否考慮3rd+option:+repeat+k3?

原帖由 pandabonita 於 12-06-17 發表
小露比 - 會否考慮3rd option: repeat k3?
Repeat k3  = 冇大抽獎,只可考私小/直資(甚至乎唔知得唔得?)要三思!

唔會...........

小露比* 發表於 12-6-17 22:37
唔會...........
果次我心情已down到爆,

我fd (佢女又係9月升小一,自行入左你母校) 叫我repeat k3

我忍唔住鬧鬼佢.....

k_lego 發表於 12-6-17 23:35
果次我心情已down到爆,

我fd (佢女又係9月升小一,自行入左你母校) 叫我repeat k3
比我都會囉............

小露比* 發表於 12-6-17 23:39
比我都會囉............
堅嬲啊, 唔止係咁啊.......

佢係咁樣問我,

點啊 , 你派到xx未啊? (我母校, 私校黎既)

我已經發緊火嫁喇, 我話一早講左私校黎嫁啦.......派乜叉啊?????

之後佢又叫我repeat k3......... 我真係叉爆佢啊...........我話你咪on x 啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

k_lego 發表於 12-6-17 23:54

佢係咁樣問我,
真係會火都黎..........!!!而家先黎RE有鬼用咩..........

Quote:小露比*+發表於+12-6-17+23:39+比我

原帖由 k_lego 於 12-06-17 發表

佢係咁樣問我,
佢似分明玩野...

小露比* 發表於 12-6-17 23:55
真係會火都黎..........!!!而家先黎RE有鬼用咩..........
佢真係傻人有傻福.....果時自行派位

佢就成日同我講自己係舊生有5分, 又話自己有5分宗教分 (明明佢同個女都冇受洗既)

佢就話自己叫神父寫張紙就得喎..... 我都係聽完得啖笑

又話自己番去母校打好關係先喎....  我心諗 唔講以為你讀喇沙咁巴閉....

我果時係覺得呢個網都好出名既學校,

母校應該唔算一線所以不會太多人爭, 佢又有20分

佢就日日夜夜話擔心, 我話我擔都未論到你擔啦!!!!!!!!!!!!!

依家我衰左仲講埋d廢話, 琴日啊, whatsapp我話 去緊小學迎新果d野 好多人排隊喎...

我已經只係回"..................."嫁啦, 佢仲問, 你女女呢? 之後我冇再覆佢.!!!!!!!!!

k_lego 發表於 12-6-18 00:01
佢真係傻人有傻福.....果時自行派位

佢就成日同我講自己係舊生有5分, 又話自己有5分宗教分 (明明佢同個女 ...
人地講明要領洗紙COPY啦 !!!! 無點會有分呀???個個叫神父寫咁大把人都有5分啦....

佢識邊個咁勁呀...打好關係....我識副校都唔得><

小露比* 發表於 12-6-18 00:10
人地講明要領洗紙COPY啦 !!!! 無點會有分呀???個個叫神父寫咁大把人都有5分啦....

佢識邊個咁勁呀...打好 ...
我又真係唔知佢識邊個喇, 佢吹水就最叻

果時佢女2歲就吹話識寫自己個名.....

到後來4歲幾時, 我呻話個女寫得好差, 佢又話佢個女都係

我都廢事出聲串佢話佢個女唔係2歲就識寫咩......!!!!!!!

MaiGao 發表於 12-6-18 00:00
佢似分明玩野...
佢其實真係on x 的

我講過好多次xx係私校, 我冇能力供.....

佢都仲問過好多次...........

k_lego 發表於 12-6-18 00:14
我又真係唔知佢識邊個喇, 佢吹水就最叻

果時佢女2歲就吹話識寫自己個名.....
呢D朋友 要唔要都罷囉衰D講.........

winnietingting 發表於 12-6-17 22:13
Repeat k3  = 冇大抽獎,只可考私小/直資(甚至乎唔知得唔得?)要三思!
但樓主今年派得5滿意,有乜分別.

引用:Quote:k_lego+發表於+12-6-18+00:14+我又真

原帖由 小露比* 於 12-06-18 發表
呢D朋友 要唔要都罷囉衰D講.........
所以我都甚少搵佢!

pandabonita 發表於 12-6-17 22:06

不要 Repeat K3, 這樣對小朋友完全沒有好處!
政府的小一派位只可參加一次,repeat K3 有甚麼用?!

Touch wood, 如果叩門不成,只好等下年插班。

Good luck,祝叩門成功。

cellon 發表於 12-6-18 02:10
不要 Repeat K3, 這樣對小朋友完全沒有好處!
大一年心智和理解能力都會好好多, 大部份細b會在小一至小二追到到同學年的同學,但如果小一還未追到, 那插小二可行ma? 小朋友自覺能力不如其他同學,這可能會對自信心有很大影響.

引用:Quote:cellon+發表於+12-6-18+02:10+不要+R

原帖由 pandabonita 於 12-06-18 發表
大一年心智和理解能力都會好好多, 大部份細b會在小一至小二追到到同學年的同學,但如果小一還未追到, 那插小 ...
Key point is: 若repeat k3, 政府唔俾大抽獎,小朋友讀邊間小學?

winnietingting 發表於 12-6-18 08:08
Key point is: 若repeat k3, 政府唔俾大抽獎,小朋友讀邊間小學?
香港係唔會冇書讀的,我估叩返樓主派o個間5會有問題的.

不過我都明白這是一個很大的決定,有一些risk involved 還要考慮小朋友感受.

anyway, 九月前都應有很多變動, 大家不要放棄, 加油

引用:Quote:winnietingting+發表於+12-6-18+08:0

原帖由 pandabonita 於 12-06-18 發表
香港係唔會冇書讀的,我估叩返樓主派o個間5會有問題的.

不過我都明白這是一個很大的決定,有一些risk involv ...
叩番果幾間,我相信校長會問點解要repeat吧。。除非發展有delay..if not我諗都好難解釋

pandabonita  我都明有很多uncertainties, 自己衡量吧.  發表於 12-6-18 11:27
pandabonita  咁assume小朋友發展正常,只是比人細,可以以實力證明比校長睇,on the other hand, 如repeat一年k3都是比其他的差,咁今年升你試想下會點.  發表於 12-6-18 11:27
‹ 上一主題|下一主題