用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 2012-2013 小一交流區
go

2012-2013 小一交流區 [複製鏈接]

回覆:2012-2013 小一交流區

Check school website.  The presentation of jun 22 parents meeting has been uploaded.

希望大家在此開心交流,出面的風風雨雨不要管,看得多他們罵罵罵,只想説有點令人不安。

30102115  派中理想嗎  發表於 12-7-13 16:21
k808964  叻叻聰明人有人講,最重要知自己要什麼,祝大家有個開心的小學生活,小兒今年畢業啦!  發表於 12-7-5 00:56

Agree.  Let us focus how to get our kids prepared for the new school ;)

My colleague's son is studying at p2 and she agrees with the principal's approach.  Her son loves reading (not in the past) and  is more caring about bringing books and homework in order not to lose conduct marks.

What kind of school bag u would choose?

i searched some info regarding the school bags.  I think i wil look for SPI school bags... For Dr. Kong ones, the quality may not good and i dont like they always copy other brands.

copy from:
http://blog.163.com/shek_ching/b ... 112010528103031850/

Zeven
(由Barocco代理留意   http://www.barocco.hk  )
很昂貴($750 - $950)、超輕(可能是書包中最輕、意大利製造,物料堅韌、時尚(有D前衛大胆),但購買要留意內格,Size 是否配合自已孩子,自己的經濟負担,你亦可留意BK近期Zeven 或 Seven 書包的討論,可能書包size啱小朋友,但會放唔落或屈親學棧file 及 folder,要自已取捨。

SPI
物料輕及耐同,肩帶舒適,適合香港小學生,價錢由$350 - $650,視乎新舊款及size大小,款式亦多選擇。護脊程度OK,近幾年少做宣傳。 購買時最重要是款式設計,內格,大小,不要理會款式新舊,因為很多時新不如舊(款),可能有時款新咗,實用設計衰咗。

Dr. Kong
一般很多款照抄SPI,最緊要平,護脊都無問題,只不過物料普通,唔算上乘。Dr.Kong 的鞋、書包是合乎標準,但質料麻麻是它的一向寫照。你留意一下外國牌子的返學鞋例如ECCO、Geox,無論在皮質(鞋面、後踭)、鞋底膠、車線與Dr.Kong 相比都有相當差別,舒適程度分別重大。

Lego (丹麥牌品,應該是國內製造)
有小小屆乎Zeven與SPI之間,有D似玩具,包括輕重,價錢,但在香況size及款式選擇不多,護脊OK,最重要小心留意間格是否啱用。

Chiropak
澳洲牌子,獲獲三大國際脊醫學會認可,設計強調護脊功能,但書包得一個款及一個size(大), but超重、重。
其他卡通公仔書包幾乎是同一間廠造,你哋自己比較啦。
最後忠告
1. 千萬不要買太大size的書包(留意小朋友身高和書包高度是否配合,如果唔係他們上樓梯好易向後跌)
2.不要買有轆的書包(因為重多磅半),上樓梯就大鑊。
3.不要買間格(包括水樽位)唔啱駛的書包。
無論所謂人體力學設計點正,只不過咩得舒服D、對脊骨傷害小D、比較疏氣散熱,但唔會將明明有10磅重的書包變造只得6磅,咪傻啦。所以Zeven書包有一定數目的fans.

在Barocco在海運大厦地庫,近玩具返斗城入口附近那分店最多Zenen 書包款選擇。 要留意學校有沒有對書包的限制(如適用)、size及間格是否適合,一般最好有兩大格,內格載較重的書本,因為要貼背,如果有索帶固定書本擺動就更好,外格載較輕的folder及物品,肩帶的夠厚及夠闊。

karen2138  嘩!你好利害呀!好detail呀!有D牌子我都未聽過!哈哈!我都可以參考下喎!我2個都用SPI,都可以!唔該晒你先!!{:1_1:}  發表於 12-7-12 13:40

我覺得是講者無心, 聽者有意, 除非住响學校隔離, 如果唔係, 校巴服務當然對大家有影響, 但呢刻都係無法子, 只係想响度分享下交流下小一預備啫, 希望大家和平和平吧.

Thank you Flower!  Really appreciate for ur kind advice!

So did teachers give any support for your elder son's case?

I think both children and parents need time to adapt the new environment.  From the summer assignment, it seems to me that the school requires both parents and children to work hard.

Why our recent posts are deleted??

自己去感受最重要,同一件事唔同人有唔同感受,要互相尊重,不要將自己的想法加諸別人身上,我們會懂分析,希望大家和諧。

karen2138    發表於 12-7-13 22:41

我估係睇唔到新帖,那位家長才出了幾個posts。手機版無事,但用ie上睇唔新帖。希望版主搞搞佢。

我有報名去旅行,希望到時相認啦。

請問大家有無參加執筆班呢?我同亞仔報左。

唔擔心得咁多,唔通人家話就要信,自己去分析同經歷好過。若然一天我有佢地咁大怨氣,我會選擇同小朋友轉校,無謂拖拉。

不如去facebook 開group傾,離開這是非地!

‹ 上一主題|下一主題