用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派得好差, 真係好想哭
樓主: MK370
go

派得好差, 真係好想哭   [複製鏈接]

萬獸之王 發表於 12-6-7 14:34
回復 k_lego 的帖子

未收到,尋日先交表,果度d人好惡,我奶奶想補番幾只字落份表度,點知俾個阿姐鬧到反 ...
新蒲崗保良局xxx小學?

k_lego 發表於 12-6-6 19:40
我今日in果時有問類似既問題, 但唔係咁直接囉

佢問我第一選邊間, 我答左, 佢問我有冇叩番果度, 我好老實話 ...
佢就問我如果2間同時收我, 我會點簡

咁你點答? 我真係唔識答, 話一定讀佢間,又好假!

kirstyau 發表於 12-6-7 18:12
佢就問我如果2間同時收我, 我會點簡

咁你點答? 我真係唔識答, 話一定讀佢間,又好假!
我琴晚番黎將我所有答案同c6講一次, 分析下有咩改善地方....

因為我琴日in果間唔係第1志願, 佢問我第1志願同佢同時收我, 我點選

我話, 我會問番小朋友鐘意邊度多d. 讀書果個係佢 所以會俾佢自己簡番.

c6話, 估唔到我會咁答, 佢話佢以為我會話 "梗係你地啦"

依家d interview 難過選港姐

greenling  哈哈.  發表於 12-6-7 19:34
MaiGao  利害﹗我昨日唔識答…  發表於 12-6-7 18:52
cancanb  答得好  發表於 12-6-7 18:39
MAYANGUSPO  俾您快過我post tim...  發表於 12-6-7 18:27

回復 kirstyau 的帖子

如我會答..."若果我既小朋友真係咁幸運, 我會俾佢自己去選擇, 始終6年既小學生活係屬於佢, 而我亦只能從旁協助, 發揮家校合作既精神, 對我黎講, 每間學校都會係一樣, 而重點反而在於小朋友係帶著愉快既心情返學, 相信咁樣更能令到佢既學術同品德得到平衡發展"~

Janellemama  好得體呀,答得好好  發表於 12-6-8 15:17
greenling  GOOD...  發表於 12-6-7 19:36

MAYANGUSPO 發表於 12-6-7 18:26

如我會答..."若果我既小朋友真係咁幸運, 我會俾佢自己去選擇, 始終6年既小學生活係 ...
好勁啊, 等我背左佢先

MAYANGUSPO   我既強項係吹水, 唔講野會c個d...真係失禮晒~  發表於 12-6-7 18:30

大吉~希望咁樣答第時到我都會成功la, 睬!!! 得體得黎又答左=冇答 唔係我都唔知點答好, 您知la, 尤其對住校長呢d高手過招, 太假又不能ma

MAYANGUSPO 發表於 12-6-7 18:35
大吉~希望咁樣答第時到我都會成功la, 睬!!!  得體得黎又答左=冇答  唔係我都唔知點答好, 您 ...
未到你去經歷呢個階段已經咁識吹,

如果咁不幸要interview, 你實滿分

MAYANGUSPO 發表於 12-6-7 18:35
話時話, 你咁吹得, 不如你又俾d意見我丫..

如果我去一間我冇選過既or排得好後既學校in.....

佢問我做咩唔選佢, 點兜好呢

回復 MAYANGUSPO 的帖子

好有用, BK MAMI好勁!

MAYANGUSPO 發表於 12-6-7 18:26

如我會答..."若果我既小朋友真係咁幸運, 我會俾佢自己去選擇, 始終6年既小學生活係屬於佢, 而我亦只能從旁協助, 發揮家校合作既精神, 對我黎講, 每間學校都會係一樣, 而重點反而在於小朋友係帶著愉快既心情返學, 相信咁樣更能令到佢既學術同品德得到平衡發展"~ ...

校長可能會問:「如果家長你認為每間學校都係一樣,為什麼要到我這問學校叩門呢?」

sandrawun 發表於 12-6-7 20:05
我一共交了20多封信,有4間交表就約了時間in, 另收到4間電話約見,但當中有3間撞了時間,又少了兩個機會。今日in了一間,估計有 二百多人in, 聽呀囡講問得好淺,唔知佢地點揀。明天又in 一間,星期六in 3至4間,不過通通都不是心儀的,最想的一間應該唔會有叩門位,所以諗住邊間都只會讀一年,谷佢考頭三名再去叩果間心儀的學校。
小心谷過頭

MAYANGUSPO  頭...3...係我腦海入面, 完全冇諗過會發生...  發表於 12-6-8 10:38

回復 cellon 的帖子

如係咁, 我會答..."相信校長都會明白...以一個6歲既小朋友應該未必真正明白選校既繁複程序或者係更高層次既所謂策略, 黎到呢個階段務必係作為家長既我, 努力去為佢爭取每一個面試機會, 相信好多家長都會一樣, 當然...到最後結果係點, 我地唔會知道, 但我只係知道唔去試就一定冇機會...簡單D講, 就只為爭取多一個機會, 即使係幾咁(妙)茫...亦好希望校長會感受到我地為人父母同小朋友一齊付出既努力"

回復 k_lego 的帖子

或者可試下答..."其實選校除左講求策略, 難免亦需運氣, 黎到呢個階段, 真係不得不承認我欠缺運氣又或者係策略失敗, 唯有面對現實, 再努力去爭取每一個機會, 黎到呢一刻, 相信好多家長都會同我一樣, 已冇能力再去追求, 或者一開始已經係一個錯誤決定~簡單D講...您選校時, 校亦能選擇您, 而家唯有盡力去挽救, 再好好裝備自己同小朋友, 重新出發~

MAYABGUSPO,

背你d金句,背到口窒窒, 驚到時食螺絲呀!

Cindy

MAYANGUSPO  自己執執口語化D便可... 其實都好多謝各家長提出校長既尖銳提問, 大吉到我都想有個準備~  發表於 12-6-8 10:10

Add Oil.,......

引用:回復+kirstyau+的帖子 如我會答..."若果我

原帖由 MAYANGUSPO 於 12-06-07 發表

如我會答..."若果我既小朋友真係咁幸運, 我會俾佢自己去選擇, 始終6年既小學生活係 ...
好得體的答案!謝

Mayanguspo - you can form a parent interview class, thank you for your advice

MAYANGUSPO    發表於 12-6-8 16:43

Quote:問得好淺,唔知佢地點揀。+世界係黑

原帖由 ha8mo 於 12-06-08 發表
世界係黑暗既
唔好提d咁灰既野啦

頭先四點同個仔去另一間面試,未坐低就問,見住個仔手捉無措都幫唔到。最後椅都未坐暖就話見完叫我走。明明有朋友仔兩點幾in無咁趕...

MAYANGUSPO  下...學校好趕時間咁wor..." - -  發表於 12-6-8 17:32
‹ 上一主題|下一主題