用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學vs聖方濟各 邊間好呢
go

九龍塘小學vs聖方濟各 邊間好呢 [複製鏈接]

大家可以話我知,九龍塘小學vs聖方濟各 邊間好d
   1    0    0    0

兩間學校好唔同,無得比較,更何況,
應該話以小朋友既能力同性格邊間適合多 d ?
邊間接近自己要求同家庭支援度($,時間,精神去catch up 進度等) ,
如果側重學術: SFA
如果平均全面兼音樂 : KTS

在我個人,我選KTS可能會較合適自己要求一點

woodst  KTS重體育多過音樂, 宣小就重音樂  發表於 12-6-1 11:13

我個人覺得SFA.

真的要睇小朋友適合邊間, 沒有最好的學校, 只有最合適的學校.
但我個人就like校園大嗰間, 而阿仔都超like.

回復 boyboy2006 的帖子

我仔都係鍾意大校園,佢in完sfa後,完全唔鍾意提;相反,KTS就滔滔不絕,話要讀KTS。
我覺得兩間都係好學校,只是睇邊間適合d。

請問是否klt 小學大D?同埋我知有人因klt 太深,p4 去pc.

re woodst :我不能於該post 點評/回覆,唯在這裡覆吧,
宣小當然著重音樂,以九龍區計重音樂數一數二

但我回覆所指的是因應主題以SFA 同KTS 比,
個人認為KTS 係整體平均全面兼顧音樂,
現談論SFA ,我沒把宣小APS 與之作比較

引用:請問是否klt+小學大D?同埋我知有人因klt+太

原帖由 mirage 於 12-06-01 發表
請問是否klt 小學大D?同埋我知有人因klt 太深,p4 去pc.
Klt深,SFA仲深!

回覆:九龍塘小學vs聖方濟各 邊間好呢

引用:P4+用F.1書,有朋友攪笑到同學校講,你比錯

vforangel 發表於 12-5-31 22:52
大家可以話我知,九龍塘小學vs聖方濟各 邊間好d

個人比較喜歡九龍塘, 校社環境好, 老師有愛心, 九龍塘區(兩間無中學, 地區九龍塘抻中學優勝)

引用:P4+用F.1書,有朋友攪笑到同學校講,你比錯

原帖由 Gerard 於 12-06-01 發表
P4 用F.1書,有朋友攪笑到同學校講,你比錯我個小朋友了,學校話P4啱架啦

...
一校還有一校谷!!!??

回復 Gerard 的帖子

P.4用F.1唔係講KTS掛...............

引用:回復+Gerard+的帖子 唔係講KTS啦

回覆:vforangel 的帖子

是九龍塘官立小學還是九龍塘學校?

tonychu  KTS係(九龍塘學校-小學部)私校果間.....  發表於 12-6-2 11:28

醒目開學勳章

往年我都在KTS 和SFA中選擇, 結果我選了SFA, 小囡將於9月入讀

貢獻勳章

引用:請問是否klt+小學大D?同埋我知有人因klt+太

原帖由 mirage 於 12-06-01 發表
是KTS? 是英文reader定什麼科?好驚!!

但係KTS 無APS 考中學考得到咁好喎!! 咁APS咪仲深??
唔好意思雜左題, 但係KTS & APS 都好鍾意。

回覆:九龍塘小學vs聖方濟各 邊間好呢

姨甥女是KTS p6學生, 無聽過p4 讀f1 , p6仲有可能,講功課多還不及陳守仁呀!

聖方濟各英文小學 vs 九龍塘學校(小學部)
無論是在學術,體育方面,聖方濟各英文小學都比九龍塘學校(小學部)優秀。然而,在音樂/朗誦,校舍,師資方面,九龍塘學校(小學部)是比較出色。學費方面每年學費為$25,000。學位教師比重高,學校佔地面積約 2000平方米,設施包括6 間 (視覺藝術室、電腦室、音樂室、會議室和輔導室)。。
聖方濟各英文小學是私立的男女校,採用中文及英文教學,如果經濟能力許可, 建議選擇聖方濟各英文小學。其次,九龍塘學校(小學部)也是一個不錯的選擇!
‹ 上一主題|下一主題