用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想幫個仔留班(小一)
go

想幫個仔留班(小一) [複製鏈接]

佢有學習障礙,科科都唔合格,但聽聞好多學校都唔比留班,因要向教育局寫報告

甘可以點??
   0    0    0    0

如資助學校
但聽聞是可以比留班,不能叫學生轉校因要向教育局寫報告,教育又找學校給學生,不過佢有學習障礙學校知到,可能不能留,真想留就找校長商量,另找方法改善學習障礙要適合佢的,坊間/網上都有方法教....

醒目開學勳章

是可以留班的,詳情可以同校長傾傾。但最實際是這間學校是否適合小朋友?因為小一的學習內容比較淺,上到小三內容會明顯深了很多,小朋友是否能夠應付?

我囝囝今年小一成績也不太好,同他校長傾完後決定下年才留班,因6年的小學裏原校只可留一年,而且一年班通常學常規、自理,不如暑假好好重温小一課程!加油

回覆:想幫個仔留班(小一)

純箤學障而全唔合格,是否同學校配套有關?有沒有讀卷?延長考試時間?放大試卷字體?試下同學校爭取!如學校唔願配合!我想還是轉校適合一點。

回覆:想幫個仔留班(小一)

我仔間學校只是一間普通小學,lee間都唔岩,都唔知可以轉邊間,因其他學校一係誇區學校,一係叫做名校,見心理社工又未排到見,六月又話派書單,7月買書,六月十幾號考試,但又唔見有家長日,真係好煩

回覆:bbricky 的帖子

係米留小二ar?

bbricky  係!  發表於 12-6-2 23:11

我也有這樣的想法呀, 也想幫我仔留班..唔知可以點做好...

呀囡讀小1,同班有4個有同學有語言障礙, 其中一人就係留班生.
‹ 上一主題|下一主題