用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「完全放手」既家長可否分享下
樓主: mrsjacky
go

「完全放手」既家長可否分享下   [複製鏈接]

好想完全放手唔理小朋友學業,有冇人係咁﹖我想做到好似以前我地果代咁,父母咩都唔理,只負責簽名。可以點做呢﹖如果小朋友自習能力未夠成熟(即係未能完全掌握搵習重點,派卷又未必能檢討失分地方,做功課又周時發下夢),其實又適唔適合呢個時候放手呢﹖

我小朋友而家小三,成績中上,因為我有跟,功課暫時半放手,我只check作文同grammar,其它唔理。但默測考就要跟得好貼,要提佢邊d字要串,邊d要背,邊d圖要記,如比佢自己溫,溫完我問書,仲有25-30%既野係佢忽略左既,但佢會認為自己係溫完;如果我同佢go through一次重點,咁佢考返黎多數有9字頭,但我覺得個成績係我既,如果我咩都唔理,佢應該係70-80分果個level既啫。眼見有d新移民家長話自己係文盲,無法教小朋友,個小朋友只好靠自己,成績雖然唔及我仔,但自習能力好高,假以時日,成績一定追返上黎。我仔響我指導下,成績雖然keep住,但自習能力無法train up,係咪應該放手等佢跌返一年半載呢(反正未到呈分)﹖但又怕一跌不能再起。or 應該等佢成熟d先放手﹖但又怕越遲只會越不能自拔﹖好後悔無升小一時就放,而家佢依賴慣左我,我又陶醉於中上既成績,欲罷不能﹖

有冇過來人分享下...
   14    0    0    0

JJDBB 發表於 12-5-30 17:18
我唔講得完全放手,佢有補習,因為我要上班,基本的功課佢系不需要補習老師太粗心,做完功課老師比其他練習 ...

相信你仔係幾醒,佢用好少時間都有好效果。
但其實佢又未算係放左手,因為有補習,只係你唔使跟,唔係佢唔洗人跟。

素兒 發表於 12-5-30 17:22
小三升四, 學校有無分精英班先?
如果有, 我就唔會放手,但會慢慢放,
首先, 功課會唔睇, 等佢改正囉, 再問返 ...

有,仲係小二就開始,即係用小一既成績分班,亦係因為咁我年年都無法放手,因為唔想比人由精英班抽返出黎,眼見精英班同其它班成績真係差一截。我地學校唔係咩一流學校,只有50%人係b1,所以一定要入精英班先可以確保 b1 。我地呢區又好衰,無咩b2學校,唔係b1就b3。B3帶黎唔只成績問題,操行先係最擔心。

其實我自己咁多保留,係咪都無可能完全放晒手呢﹖逐步放我一定會,問題係應唔應該完全放..

回復 super-kid 的帖子

謝分享!係一個好例子,比我好大鼓勵!

其實好似你成功既例子有好多,但失敗既亦唔少。我有個疑問,男仔同女仔會唔會有唔同呢﹖或者咁講公平d,係唔係所有人都適合全然放手呢﹖如果有d人(男女都好,不過男仔確係比較多)係未開竅,仲係一舊雲咁,你放手比佢,會唔會只係擺大家響個陷阱度,佢根本未夠能力handle自己,正如我地唔加調味料比bb,因為佢地消化系統未夠成熟。如果放手對小朋友造成好大挫折,咁會唔會適得其返﹖其實我明白放手成績一定會跌d,問題係跌只係屬於暫時性,過左調適期會升返;定跌代表未夠火喉,唔應該勉強放手呢﹖呢方面我仲好疑惑,無信心做到一個正確既決定。

kiiiiiller 發表於 12-5-30 18:36
mrsjacky:

「掉下淚來」...呢樣野其實係一個指標,證明個小朋友識唔識緊張自己,肉赤D分數。我仔唔會,試過總分差十幾分就全級第一,佢唔會諗住下次攞埋佢;又試過差五分就唔合格(全因粗心大意),佢亦唔會痛定思痛,我唔可以話佢唔認真,因為佢有認真溫書,但佢就係唔識檢討失敗原因又或者set個目標比自己,佢會覺得d野識就得,佢對outcome一d期望都冇,所以佢唔會失望。其實咁係好定唔好﹖好似好吊兒郎當,但又慶幸佢咁豁達!佢真係做到求學不是求分數!我一方面好想佢對自己有要求,但另一方面,我又好想佢開開心心返下學就算,唔應該咁細路就盤算咁多野,兩者之間取得平衝,大人都未必得,何況細路。

可嘆香港教育物競天澤,唔能夠令小學生單純地enjoy學習。

yovin 發表於 12-5-31 04:00
Dear Mrsjacky.

睇完你的post嚇我一跳,因為我同你都一樣,情况有99%相似o還有1%未確定的是你的小朋友是否 ...

剩低既1%都bingo,係男仔呀!
你果間應該唔係非一般官校,高手雲集,阿媽你小心看劍呀!
我果間係mou dull津校,我地有個新移民同學,全級top10%,小朋友只係靠自己,阿媽唔識字教唔到,小朋友自己覺得唔掂既,會帶阿媽去書局自己揀練習,做完自己對答案,我問佢作文點學﹖佢話會將書中好句子抄底背熟。see, 呢d就係我細個既讀書方法,唔知點解我仔一成都學唔到。

你講得好啱,本地媽真係好少人完全放手,好多話放手既,其實都只係局部放,多數係小朋友自己做功課自己溫習,之後家長都要指點迷津或者醒兩份習作佢補下身,其實我而家都係呢種。我指既完全,其實係想講只負責簽手冊,個仔本書講咩唔知,呢期教咩幾時考試都唔知果種!咁樣先真係交返個波比佢,家長要返工,一人負責一樣,唔應該攬埋小朋友責任上身。

欣賞你為小朋友放棄事業,無學歷無話可說,有本事又有兒女通常都要放低一樣,放低都唔緊要,問題係有時未必得到正面回應(say仔女嫌你煩同督住晒),有時自己都好迷失(say控制在家既角色未恰如理想,有時過左火位),我都係半職媽媽,我好明白當中既爭扎!我成日都提自己,我係用自己前途換呢個全職角色,一定唔可以辜負為我犠牲左既前途,佢要犠牲得有價值!加油!共勉!

torunpoland 發表於 12-5-31 18:24
其實, 我想問一句, 岔開些許......

大家都在說, 如何幫小朋友看功課/溫書, 或者會否安排他們去補習社. 我 ...

一來,課程比我地以前深左好多,以前三四年級既部份內容,而家一二年級都會學

二來(以我以前同而家阿仔間學校為例),我以前d老師好懶,出卷幾乎依書直出,只要肯讀,包90分以上;但而家老師唔會照書出,出題千變萬化,小朋友只靠自己熟讀課本未必可以應付老師既變種試卷,所以家長要從旁指引。

SAGO 發表於 12-5-31 16:28
如果mami 唔識教...咁係未...繼續返工交比補習社好d....!
你地覺得如何?

補習無問題,但一定要揀間好既或者1:1,小組好多其實只係托管!

hoihoima 發表於 12-6-3 00:03
回復 tws2010 的帖子

真恐怖。。。早知在決定生孩子之前上來看看。。。決定可能會不一樣。。。 ...

都唔係,教仔方法百花齊放,最緊要搵出適合自己同適合小朋友既方法!

Jackieson    發表於 12-6-8 13:30

Oscar媽 發表於 12-6-8 12:56
我係阿仔 P1 時由全日轉左返半日陪佢一齊 P1 起步

我冇白紙黑字寫底個 TIMETABLE, 只係用家中個鐘來定時 ...
自律到咁,作為mama真係安樂晒!仲要係男仔tim!羨慕死人!

日常 發表於 12-6-8 21:28
我大女兒是由一間超輕鬆的幼稚園,升上區內一間名小學(津校),亦因為這樣小一時我一定要跟功課,女兒成績追得 ...

咁你安樂晒!
樓上講得啱,放得手既,本身都係叻仔叻女!

Oscar媽 發表於 12-6-8 22:20
我仔本身好靜,所以好好教,另外習慣係從小養成

我仔好動,我一另轉背佢就倒樹沖....
十分同意好習慣從小建立,所以我地都係好努力去經營佢自小既教養同紀律,幼稚園同小一時佢好ok既,自己放學做功課溫習,我都係求其做樣跟下佢,成績仲好好,一心諗住小三點都可以放晒手,點知小二....細細個辛苦幫佢建立既好野好似無晒咁....

csy_ma 發表於 12-6-8 20:22
到了小六,不知何解,我總是躲懶。平日的默書,都沒有幫她讀了,只讓她默書那天早點回校,自己溫或找同學幫 ...

謝分享,長路漫漫,望返轉頭,真係有血有汗!
你分享既四個要點,我仔上堂都好專心,佢算係好學果種人,亦好鐘意睇書(當然電視都鍾意),有時會自動做筆記,但佢好粗心大意,同埋最衰係佢唔介意老師既評語,話之你,佢唔care人地讚定彈!所以到而家都唔敢放晒手,因為佢太唔stable!

csy_ma  只要鍾意睇書,打好個底,咁將來就唔駛怕  發表於 12-6-8 23:07
‹ 上一主題|下一主題