用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 12-13 入讀SFA準 小一家長
樓主: xanax1mg
go

12-13 入讀SFA準 小一家長   [複製鏈接]

我在最後關頭, 都決定加入sfa大家庭呀!  請大家多多指教.

YLMom  Welcome!  發表於 12-6-7 12:09

Meemeefung,
請問當日買書的價錢是否較便宜?

回覆:YLMom 的帖子

My son also cant hold pen correctly, I cant correct him although I tried many times, so I feel very happy that there is such a course for the kids.  

回覆:12-13 入讀SFA準 小一家長

我都係荃灣人,我個係仔呀。

School bus - 15 mins

Yes

仔仔過去四年幼稚園都係頭站上車,我都好明白你。你試試找保母車。還有,校車係7:30到學校架。

回覆:Angelakibb 的帖子

我覺得這些計劃中的設備是未興建的,因為在website中介紹的現有設備並沒有badminton court, multi-function room, science laboratory, and lecture room.

𣎴知道這些計劃是否如期進行,期待2014真的有這些新設備啊!

各準小一家長,開學前要準備很多物品,書本以外,原來都很多東西要帶。以下是我想到的清單,大家如想到其他物品,請幫助加上或註釋。

「基本用品」
書包
課本
校服
黑皮鞋及白色運動鞋
學生相

「小息及午飯用品」
手帕
小食盒
水壼
紙巾(洗手間沒厠紙)
濕紙巾
羹匙+叉
飯盒 / 飯盒袋(如帶飯)
桌墊(平時放Locker,星期五帶回家清洗)
小量錢幣?(買飲料用,如需要,不過,我未打算小一給他帶錢回校)

「文儀用品」
筆袋
鉛筆
擦膠
原子筆
間尺
美勞用的圍裙手袖 (?)
公課袋- A4/F4拉鍊袋, 放功課、手冊等

handtele 發表於 12-6-29 12:52
回復 BearBear2004 的帖子

Dear BearBear2004 and meemeefung,
係,多謝兩位,我們新手家長比較多問題,你們耐心回應,實在感動。

Angelakibb,
你真細心!真係好多女仔喎!今年會唔會收多返D女仔呢,哈!

mmhchung,
跟據舊時的家長,locker 是另外的,2人share 用。唔知近年有無改變。

我很喜歡多了班主任課呀,如果雙班主任就更理想!

只看到十六強那場,可否提供決賽link?好想睇

Cherry_bb, many thanks!

小一班主任有些是英文科老師,有些是中文科(國語)老師。咁,班主任堂會用什麼語言呢?我自己估是廣東話,有沒有人知道呢?

Thank you for your reply.

‹ 上一主題|下一主題