用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2012年天水圍邊間小學好~~~????
go

2012年天水圍邊間小學好~~~???? [複製鏈接]

我個囡今天K2班~~~應該就黎要選小學~我想問邊度小學好D~~~仲有如果要叩門應該幾時開始去自行見??

麻煩有經驗的家長幫下我~
   3    0    0    0

回覆:2012年天水圍邊間小學好~~~????

以我而知天天,天循,伍冕端,英業,伊利正校,葉小!我個仔今年K2,我都留意緊有咩小學好,而且適合佢!

東華三院姚之達。我的首選。激活,循道衛理。

my first choice Tin Tin

回復 birdbird522 的帖子

但天天好像好難入 , 係唔係要早D去天天拎表唔等自行派位好D呢???~其他的不太熟~真係要了解下~~另外有家長話天耀潮陽都幾嚴~咁到底好唔好呢??官小係唔係差左好多??? THZ~

linggong 發表於 12-5-26 09:53
東華三院姚之達。我的首選。激活,循道衛理。

THZ~仲有冇其他????

chokiu818 發表於 12-5-26 12:21
my first choice Tin Tin
如天天入唔到~我應該選邊間好呢????

my choice 1) Tin Tin 2) TSW Methodist 3) TSW Govermnet  4) Chiu Yang  5) Qes Old students' Assn Branch, I also wait for the lucky draw at 2/6/2012, I hope that I can get first choice. but not easy.

chokiu818 發表於 12-5-28 17:48
my choice 1) Tin Tin 2) TSW Methodist 3) TSW Govermnet  4) Chiu Yang  5) Qes Old students' Assn Bran ...

天天好多家長都話好~~~但 METHODIST 有D家長話差左好多~~

我都知入天天唔容易 , 但知唔知要幾多分先入到~~~~??

回復 kumiko84 的帖子

天官係唔係差咗好多, 就不太清楚, 但近幾派英中的比率&人數年年都升(可以參考以往派位資料),因為有兩間英中聯繫, 我個仔現在中二係天官畢業(只是60名內), 都可以叩門入band1英中, 現在在學校內有不錯的成績, 其他幾位同班同學都考得好好(全級50名內)!! 當年小道消息,天官那年在元朗區學校成績是排第二的, 第一是光明英來!!

MATHEWMA 發表於 12-5-30 23:57

天官係唔係差咗好多, 就不太清楚, 但近幾派英中的比率&人數年年都升(可以參考以往派 ...

明白~~~咁聽落都唔係差~~~因為我都係聽其他家長說的~~~其實天官都我家~但如果要叩門應該幾時叩~
~

1. 天天  2. 天官  3. 天循  4. 潮陽  5. 英業

我上年呢個時候已開始了解天水圍嘅小學。我考慮了三間學校邊間做第一志願。1.天天2.天官3.天循。我最後計過分數(自行收生係計分嘅)我無教會背景,無爸媽畢業,只有首名子女分,所以我揀左天官(因大家都無教會分,另外天官1995創校,好小機會爸爸媽媽畢業分)大家分數一樣去抽(2012-2013小一自行階段收左65個)我仔仔非常幸運地是其中一個,所以唔洗等到2/6。

其實我仔仔當年都係"叩門"入天官的, 所以可以俾到少少你!! 放榜後去校務處取申請表就可以, 但記得影印你小朋友會的証書&獎狀, 正本都要帶去!!

回復 Danielng 的帖子

咁咪我仔仔的師弟

從網校得知2010-2011血英文中學的情況給大家參考,,,,
天天: 63人 http://www.tswcps.edu.hk/schinfo/2010promo.html
天官: 88人 http://www.tswgps.edu.hk/mainpage/index.html
天循 : 40人 (2008-2009) 沒有 2010-2011 ??
http://www.tswmps.edu.hk//index3.htm

如果我計算有些偏差的話, 可以進入校網看!! 因為沒有計算到中中內開的英文班!! 希望幫到大家選間好小學給小朋友!!

回覆:MATHEWMA 的帖子

係呀!

2010-2011派往英文中學的情況....
潮陽 : 48人 http://www.cyps.edu.hk/P.6_student_result/1011/result.html
英業 : 50人 http://www.alu.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3

Danielng 發表於 12-5-31 22:23
我上年呢個時候已開始了解天水圍嘅小學。我考慮了三間學校邊間做第一志願。1.天天2.天官3.天循。我最後計過 ...
明白~咁其實即係天官容易入過天天啦~~~~THZ~~~如果我連子女分都冇~咁機會咪仲少D~~~
‹ 上一主題|下一主題