用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩轉直資,要學生瞓地下
樓主: smallfoothk
go

協恩轉直資,要學生瞓地下 [複製鏈接]

回覆:ha8mo 的帖子

其實係咪真係女校來架?

>>此問題無知。

我見佢地打波都好勇悍下

>>此結論對兩隊球員及其家長極度不敬。••••居心叵測••••

引用:其實係咪真係女校來架? >>此問題無知。

原帖由 sukitelfold 於 12-05-25 發表
其實係咪真係女校來架?

>>此問題無知。
點解咁講呢?「勇悍」係褒詞嘛。不過ha8mo可能見得女校少,唔係間間女校學生都好lady㗎,著住裙玩到癲,起飛腳乜都有。運動場上「勇悍」過男生多的是,咪以為男生叻曬!

Yanamami  女校仲「豪爽」呀~~~  發表於 12-5-25 22:00

sukitelfold 發表於 12-5-25 18:12
其實係咪真係女校來架?
>>此問題無知。

我見佢地打波都好勇悍下
>>此結論對兩隊球員及其家長極度不敬。••••居心叵測••••

其實這回應更加.........

如果不清楚「勇悍」的意思,可以虛心的向人請教,或查查辭典。

誰人才算是真正的「無知」和對人「極度不敬」,相信各位網友心裡有數吧。

一隻手掌拍不響,難怪某些學校的討論會這樣惹火。

like_travel    發表於 12-5-26 14:26
like_travel    發表於 12-5-26 14:26

引用:Quote:原帖由+sukitelfold+於+12-05-25+發

原帖由 JustAParent 於 12-05-25 發表
點解咁講呢?「勇悍」係褒詞嘛。不過ha8mo可能見得女校少,唔係間間女校學生都好lady㗎,著住裙玩到癲,起 ...
同意觀點,在這向ha8mo道歉,反醒過往個人某D帖子比較惹火,偏離理性討論範圍,往後必慎言。(但本人並非HY家長,希望勿誤會,小女今年九月才升小一,只是路過的人)

sukitelfold 發表於 12-5-25 01:35
我路過的,驚火災不如驚地震啦,唔相信係違例囉,攞D雙語法例出嚟辦專家,咪試下挑戰囉,洗唔洗講吡你知邊D逃徑可以挑戰呀?專家。。。

承蒙賜教,茅塞頓開,我一向只會回應還值得我尊重的個別意見,不過今天周年心情還好,所以破例一次,我會自我檢討一下,恕我失陪。
1   2   3   6  8

redkoni 發表於 12-5-26 14:04
承蒙賜教,茅塞頓開,我一向只會回應還值得我尊重的個別意見,不過今天周年心情還好,所以破例一次,我會 ...
我個人認為所有有關 "惹火大會" 既文章都應該 "避之則吉", 一有唔啱聽既立即比火消親

like_travel 發表於 12-5-26 14:30
我個人認為所有有關 "惹火大會" 既文章都應該 "避之則吉", 一有唔啱聽既立即比火消親

我覺得討論是情理相依,我們都是平凡人,有幾多人可以持平,何況批評如果是關於自己。選擇「避之則吉」只是明哲保身,選擇「發表意見」卻是言論自由的核心價值,我們如果為了明哲保身便自我審查,放棄言論自由的核心價值,你認為是否值得?以協恩為例,我相信大部份協恩家長都是有胸襟的,都想聽到不同的意見,不會自圓其說,不會自以為是,如果連我等小小的批評也容不下,協恩轉直資這條路將會是白費的,社會怎樣能夠對其學生有所期望?所以我仍然不會選擇「避之則吉」,我很相信大部份協恩家長和學生,在追求卓越的同時,也是謙遜的,這是過往協恩中學固有的核心價值,我深信新一代不會自毁長城。

ABC-DAD  呢新個人頭像係好正,認唔出,係唔係"大鐵人"。
我唔like angry bird, like 攪笑鳥,所以D 中文係怪D,你對我抬舉鳥   發表於 12-5-27 10:57
wyl    發表於 12-5-26 16:14
1   2   3   6  8
‹ 上一主題|下一主題