用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你地既寶寶係學中文定英文先?
樓主: sakbbjaijai
go

你地既寶寶係學中文定英文先?   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 12-12-31 12:12
Steve Jobs 發明 iPod,大賣,引來一窩蜂來到音樂播放器市場,這是必然的,Apple 繼續改進iPod, 但最後 Ste ...
問題系老慒董一上場就強推母語教學, 情況就等同Apple 未再開發到新既 ixxxx 就先放棄晒 iPod,  iPhone, 返轉頭去投入晒重攪Mac機老本業同微軟死過甘"士蕉拔",.....

成班男人系到抝左好鬼耐, D阿妈已经闷到走洒啦!!

Yanamami  雞飛狗走哂好耐la~~~  發表於 12-12-31 15:44

annie40 發表於 12-12-31 14:42
就算抝贏左,下午茶都無一餐!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

annie40 發表於 12-12-31 14:42

而家好似系成班男人系拗到走洒, 輪到D阿妈入來啦!!......輪到我都

ANChan59  Bye bye...  發表於 12-12-31 16:27

楼主留低个topic 问:你地既寶寶係學中文定英文先?  就即刻走左去(忙住带BB?),本来是Q&A , 好简单的選择题, 那知各路英雄无限发挥, 忧怀国恨? 香港人如何自处?愈听愈头痕, BB 和妈妈 应该睡得很香甜吧zzzzzzzz..........!

囝囝爸  這正是海闊天空任我飛,是香港家長對子女教育的渴求:不單一標準、深入思考、積極互動、勇於發表、無限創意。  發表於 12-12-31 17:42

囝囝爸  這正是海闊天空任我飛,是香港家長對子女教育的渴求:不單一標準、深入思考、積極互動、勇於發表、無限創意。  發表於 前天 17:42
Very good point!
- 我自己会多加几点教育是:
1) 永远看到自己杯中拥有甜美的半杯水
2) 回归自然,坦率真我

I'm frank and straight

肥爸爸,若果你唔係咁,我就廢事理你啦。

中英混合

引用:回復+sakbbjaijai+的帖子 毫無疑問,+當然

原帖由 torunpoland 於 12-05-21 發表
回復 sakbbjaijai 的帖子

毫無疑問, 當然是母語 -- 粵語!

引用:小朋友係覺得中文難架!+寫字要咁多筆劃!

原帖由 hotingmum 於 12-06-07 發表
小朋友係覺得中文難架! 寫字要咁多筆劃!

我系一個阿媽
兩文三語好重要,英文好重要,我家孩子怎樣都要入英中,但我一定要教中文先。中文好難學,如果不先教,孩子肯定不想學。我有位朋友,父妻都是香港土生在港讀大學,但自少只和囡囡講英文,讀國際學校。她女兒已grade 6, 只會講好簡單廣東話,但有賓姐口音。嚇死我!中文字一點也不會。朋友話囡囡小2時已想囡囡學返多點中文,但已太遲,囡囡不肯學,太難!我見過的小朋友,先學英文的大部份都對中文有抗拒,全部最後都放棄中文。  我覺得中英文都非常重要,所以應該同時學。但一定要選擇,就肯定是,先中後英。  婦人之見,多多包涵!

緊係中文啦
‹ 上一主題|下一主題