用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實我咁樣填表, 係咪真係好冒險?
樓主: mchoy
go

其實我咁樣填表, 係咪真係好冒險?   [複製鏈接]

tommythumb 發表於 12-5-22 11:57
樓主無講明佢個仔係考第五,佢講頭五........所以可能係全級第一呢!

其實,唔同人有唔同選擇,總之自己 ...

全級第一or頭五其實我覺得冇咩所謂啦.....基本上佢自行果2間都入左90%啦, 大抽獎雖然講運氣多d, 但抽入邊間機會其實都系均等, 冇所謂冒唔冒險, 仲有佢大把本錢扣門, 我相信"返頭嫁"佢間聯繫中學都一樣好大機會成功啦...

clarawuwu 發表於 12-5-22 13:44
你意思TOP 5 係自行果時先有優勢? 到大抽獎時就同其他band one group沒有差別,只決定隨機number靚唔靚? ...

yes.....大抽獎如果隨機number靚, band one 尾一樣可以抽到band one group內既band one 頭學校, 甘揀任何一間band one group既學校其實分別不大,.....

clarawuwu 發表於 12-5-22 14:15
點樣知道隨機number靚與否?
收到派彩前冇人知.......如果唔系點叫"大抽獎"...

Fong23fong 發表於 12-5-22 14:23
果然講到好有信心,你都好應該學樓主咁幫你的子女選中學。
oh...no啦.....我阿仔冇樓主子女甘勁
甘我好自然要加些少策略同保守少少啦

Fong23fong 發表於 12-5-22 14:31
就算有咁勁/或更勁,究竟有多少家長會學樓主咁選校???
   接近無聊的選校方法 --- 就是純碎為了證明是自 ...

甘又唔系完全無聊的......我估計樓主其實認為大抽獎果間好過自行果間聯繫中學,  .....甚至認為果間聯繫中學 自行已經入左9成9 啦, 試一試間更好既中學 又有何妨呢??

Fong23fong 發表於 12-5-22 14:45
若果是咁,小朋友又咁勁,是不是自行階段應該選大抽奬首選呢 ?

不過,你要假設這樣那樣前,請看清楚樓 ...
如果看清楚樓主在前面的描述....
那樓主根本就認為果間聯繫中學 自行已經入左12成啦,..... 大抽奬點玩點試都冇所謂啦.......

Fong23fong 發表於 12-5-22 15:01
咁又何來太冒險呢?! 豈不是自相矛盾 ? 自欺欺人??!!!

may be 純粹"晒命"而已....

janetc  Totally agree!  發表於 12-5-23 02:50
‹ 上一主題|下一主題