用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一轉用普通話上課,有什麼要預備?
go

升中一轉用普通話上課,有什麼要預備? [複製鏈接]

請問你們在暑假有打算為孩子補習普通話的安排嗎?  小兒小學用廣東話上中文,但中學會轉用普通話上課,所以想安排暑假預備,唔知有冇好的學習地方可介紹? 最好在將軍澳或藍田附近!  謝謝!

hw1115  Have you received the offer ? DSS ?  發表於 12-5-18 17:00
   0    0    0    0
:-D :wave:

I think it is no need la.

我覺得唔洗特登去搵補習,我仔P4時只係用左唔夠半年,已組完全冇問題對答自如

佢地適應力好強呢!!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:升中一轉用普通話上課,有什麼要預備?

我小朋友係普教中(小學),我會建議暑假先學拼音,掌握左基本先,學起黍就好易上手

mamas 發表於 12-5-17 21:50
請問你們在暑假有打算為孩子補習普通話的安排嗎?  小兒小學用廣東話上中文,但中學會轉用普通話上課,所以 ...

其實可以比佢試咗先.睇下能否跟得上??我小朋友都係用普通話教,但就無搵補習,成績都好滿意~
如果都係擔心,好似某啲家長話暑假先學拼音,都係一個好提意!

回覆:mamas 的帖子

係假期先學下拼音再睇多D普通話的新聞都Ok嘎啦,吾使咁擔心哦,小朋友的適應力遠比我地想像的好(另外我識個有20幾年教普通話經驗的女老師,有興趣可私我)

‹ 上一主題|下一主題