用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖道迦南交流區
樓主: tungwai
go

聖道迦南交流區   [複製鏈接]

回覆:聖道迦南交流區

大家聽日去唔去聽「養育有方」家長講座?

信媽 發表於 12-10-12 08:59
Hi! 你地好, 我兒在F.2

信, 誠都係精青班, 信是英文班, 誠是普通話班.

信媽, 等你入離好耐啦, 之前我睇好多你寫對這學校的評價, 亦給我很大信心給亞女入讀這所中學, 真的謝謝你呀

回復 gugoojuju 的帖子

亜仔聴日参加咗noah ark個活動,所以我会去...夾啱時間可以等埋佢一齊返屋企~:

tungwai 發表於 12-10-12 10:25
信媽, 等你入離好耐啦, 之前我睇好多你寫對這學校的評價, 亦給我很大信心給亞女入讀這所中學, 真的謝謝你 ...
同意,thanks信媽~!!

信媽  Hi! 大家努力!  發表於 12-10-12 15:26

引用:大家聽日去唔去聽「養育有方」家長講座? +

原帖由 gugoojuju 於 12-10-12 發表
大家聽日去唔去聽「養育有方」家長講座?
去啊,昨天學校打來reconfirm

引用:Quote:原帖由+gugoojuju+於+12-10-12+發表

原帖由 Siumingmama 於 12-10-12 發表
去啊,昨天學校打來reconfirm
Reconfirm?未收到電話添。

tungwai 發表於 12-10-12 10:25
信媽, 等你入離好耐啦, 之前我睇好多你寫對這學校的評價, 亦給我很大信心給亞女入讀這所中學, 真的謝謝你 ...

不用謝, 高興大家都入到, 我兒是一條好硬頸的大懶蟲, 但入了聖道迦南後, 就很喜歡返學, 連發燒都唔肯病假, 知道老師和校長真的很用心引導和鼓勵孩子的, 知有些老師住得很遠的但很夜仍不願收工仍忙於聯絡家長, 我兒的性格也溫順了, 喜歡返學和對人有禮, 我也很喜歡這校.

信媽 發表於 12-10-12 15:25
不用謝, 高興大家都入到, 我兒是一條好硬頸的大懶蟲, 但入了聖道迦南後, 就很喜歡返學, 連發燒都唔肯病假, ...

我女兒都好鐘意, 好鐘意, 好鐘意呢間學校, 所以我都同佢講, 叫佢要比心機讀書, 呢間學校唔係話比錢就可以讀, 若讀得不好, 學校會要求你退學的, 希望佢會珍惜

原來學校 2013-2014 年又加學費呀, 一年 $20,000 (分十期), 加幅都幾大喎, 中二後就以入學時的學費若略調整, 重話本年度中一同學, 若於明年留級中一,將需按2013-14 中一級安排,繳交全年學費$20,000, 亞女, 千期唔好留級呀, 同麻原本都諗住兩年後比亞仔考呢間中學, 但現在都驚到時學費唔知會加幾多啦, 唉, 愁

引用:+本帖最後由+tungwai+於+12-10-15+16:28+編

原帖由 tungwai 於 12-10-15 發表

原來學校 2013-2014 年又加學費呀, 一年 $20,000 (分十期), ...
加到$2000真係算多,阿仔都要加油唔好留班。

亞仔今天忘記帶英文Oxford English回家,請問有沒有朋友可以scan p33 給我?謝謝幫忙!!!

ki_ken 發表於 12-10-16 19:33
亞仔今天忘記帶英文Oxford English回家,請問有沒有朋友可以scan p33 給我?謝謝幫忙!!!  ...
他自己解決了

你們訂了幾多套冬季Formal Uniform and PE Uniform 呢? 上星期六,我在家長講座時私下問了家長會會長及一位committee member。原來今年學校體育科老師有一個新安排,他們想方便同學在recess 或 lunch time做運動。因此,就算當天沒有PE堂或校隊操練,同學仍可以選擇穿PE Uniform返學。真奇怪學校又沒有正式公佈,早知我就唔訂兩套冬季Formal Uniform啦!By the way, 請問有沒有家長已取校服?

下星期就開始Revision Test,你們D 寶貝怎樣呀! 加油!
學校Revision Test Guideline已post 了出來,記得提佢地睇。祝他們測驗順利!
http://www.stcc.edu.hk/announce10.php#54

tungwai  thanks  發表於 12-10-24 16:23

亞女那日唔記得交訂校服表回校, 結果上星期六我同佢去太子買佐啦, 今次我醒啦, 校服只買一套, 因夏季校服中佐招, 我買佐兩條裙, 但結果亞女一星期只有一日著裙, 另外那條著都未著過呀, 唉, 浪費 (但好彩買大一碼), 想請問冬季運動衫係唔係短袖那件呀

tungwai 發表於 12-10-24 16:22
亞女那日唔記得交訂校服表回校, 結果上星期六我同佢去太子買佐啦, 今次我醒啦, 校服只買一套, 因夏季校服中 ...

喺喎,剛再看circular,原來沒有冬天運動衫。只有"風褸/長褲套裝",大家開學時已買了。
http://www.stcc.edu.hk/shared_file/notice/1213_GO_SchCir032_winter_uniform.pdf

引用:亞女那日唔記得交訂校服表回校,+結果上星期

原帖由 tungwai 於 12-10-24 發表
亞女那日唔記得交訂校服表回校, 結果上星期六我同佢去太子買佐啦, 今次我醒啦, 校服只買一套, 因夏季校服中 ...
我既情況同你一樣,呀仔冇係學校訂,又係上個星期六去買。你地知唔知褸係得果件風褸加件fleece。我擔心佢地好凍時可唔可以加羽絨呢?請問有冇家長知道?

小美人 發表於 12-10-25 12:41
各位媽媽, 小女兒今年想報讀此校, 請問交通方便嗎? 本人住將軍澳, 像要專車, 學校有校車嗎? 謝謝! ...

沒有校車
‹ 上一主題|下一主題