用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 名校面試失敗之謎(蘇菲)
樓主: elbar
go

名校面試失敗之謎(蘇菲) [複製鏈接]

其實這只是冰山一角的例子. 有很多家長都忘記了本質.

引用:其實這只是冰山一角的例子.+有很多家長都忘

原帖由 edgarho 於 12-06-09 發表
其實這只是冰山一角的例子. 有很多家長都忘記了本質.
不太肯定閣下所指的本質是什麼,個人不相信這些例子有太大的代表性。反而相信有很多踏實的家長努力的為家庭及子女黙黙地付出及作出正面的身教。

manmanchubb  對  發表於 12-6-25 06:45

今年我同我小朋友到一間龍校幼稚園面試,小組面試完我小朋友同老師講再見,同組有一個小朋友攬住老師講再見,跟住再有兩三個家長推自己個細路去攬老師,我都"O"哂咀。後尾有朋友話我知係面試班教,唉!

Jackieson    發表於 12-6-12 13:19
annie40  平常心吧! 成年人不可能不知道何谓'装模作样'呢?  發表於 12-6-11 12:39

回復 AngusPakYau 的帖子

你的小朋友可能萬綠叢中一點紅....... 機會重高d,無咁肉麻......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果我係老師,一日in百幾個小朋友,俾一百個人攬,都相當辛苦。

AngusPakYau 發表於 12-6-11 14:08
如果我係老師,一日in百幾個小朋友,俾一百個人攬,都相當辛苦。
~ 這種年頭,做老師沒錯是比以前 ‘辛苦’ 好多的
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回復 AngusPakYau 的帖子

提议老师栋个banner, 写明有皮肤病, 谢绝拥抱! 看看那家的孩子会关心我的病.

manmanchubb  hahaaa  發表於 12-6-25 06:46
ok_ko  死! 小孩可能只懂獻媚, 不懂看“皮膚病”.  發表於 12-6-12 11:02

有少少同情校長給人打做成一個鍾意90度鞠躬的膚淺形象,全拜低能家長的傳聞所賜,可悲又可笑.

ok_ko  死! 小孩可能只懂獻媚, 不懂看“皮膚病”.  
吓......未入學就懂看“皮膚病”......畢業後一定系未來既"醫神"啦....

回復 A-Mum 的帖子

係,上年我都有睇呢段報導

我從來都不贊成入學競爭推前到小一入學時,因為要在K3時考到甚麼證書太不人道吧! 而且我也不相信面試老師能選出叻的小孩, 他們只能選出太早谷的小孩。

CHAN-2 發表於 12-6-28 12:38
我從來都不贊成入學競爭推前到小一入學時,因為要在K3時考到甚麼證書太不人道吧! 而且我也不相信面試老師能選出叻的小孩, 他們只能選出太早谷的小孩。

100%贊同, 所以我完全唔明(蘇菲)講既果d名校校長講到甘"大義凜然", 佢間學校"為什麼"又要安排1個又1個既面試收生.....

CHAN-2  一個病態的恶性循還!  發表於 12-6-28 14:46

家長應放鬆些,為自己及小孩在他們幼兒時留下美好,愉快的生活片斷吧。

Samuel,

那间是直资名校, 如非校長安排1個又1個既面試来收生,请问您认为应如此收取学生呢?  原闻其詳.

annie

annie40 發表於 12-6-28 15:13
Samuel,

那间是直资名校, 如非校長安排1個又1個既面試来收生,请问您认为应如此收取学生呢?  原闻其詳.
sorry.....你真系問起我啦......
校長安排1個又1個既面試来收生<-----呢個本身已經系"適者生存"而衍生出來的必然結果(所以肯定唔會有更好既方法).......或者我地應該時光倒流返回去教統局為什麼要政策傾斜向直資中學, 而家成個香港已經開始出現左直資學校必定好過統一派位既學校既"衰學校", ......家長們已經傾向用錢買保險都唔buy政府既9年免費教育, 12年免費教育.......

既然肯定唔會有更好既方法,我想我们一般只能接受一个较为可行之法!

多年前,第一次听闻有名校校长会 继一面见申请的学生时, 我是颇受感动的, 试想名校申请人, 也有一千几百, 每位面谈五分钟, 也要花校长5000分钟(83小时), 可能收生率不足10%, 但总是有个机会, 凡是供求不均衡的情况, 当然是有人喜欢有人仇, 这点很难责怪在"大義凜然"的校长吧!

直資而衍生出來的问题, 我也十分痛心, 希望日后我们有更多时间来讨论.

回復 samuel89 的帖子

最理想是就近入學;加上學校的差異性減少,當然不是靠打壓名校,或抬舉自己友學校來達到。

在小學階段,可唔可以正面來看,讓學校更了解到小朋友的特質,如果1對1時已經是第二輪了,又何妨。
事實上家長是有選擇權,事前事後都可以唔玩。既然玩了,不幸失手,無必要輸打贏要。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-6-28 17:59
回復 samuel89 的帖子

最理想是就近入學;加上學校的差異性減少,當然不是靠打壓名校,或抬舉自己友學校來 ...

小學我的確相信學校的差異性其實很少, 最理想是就近入學.......
我阿仔就系揀就近小學入學, 我唔相信直資比較好所以完全冇考慮就近直資.....而家升小學是否好似升中學甘直資有優先收生權, 升中好多家長唔想"博"大抽獎, 在放榜前就同直資簽左"賣身契",放棄大抽獎, 睇落好似家長是有選擇權, 其實我覺得系家長為左直資放棄選擇權呵.....

我唔相信直資比較好所以完全冇考慮就近直資
排除金钱因素, 很少家长有以上的想法, 可否分享多点心得和见解? 或许你的见解能舒缓部分不是念直資学校的家长的疑虑.

谢谢!
‹ 上一主題|下一主題