用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 天水圍中華基督教青年會中學定李兆基中學好D??? ...
go

天水圍中華基督教青年會中學定李兆基中學好D??? [複製鏈接]

兩間都是直資中學, banding 同校風哪間好?????
   4    0    0    0

論公開試成績:青年會0吾錯 (會考合格約40%)     李兆基 (2006年建校,未有成績數據可參考)
校風:2間都好
放學時間:青年會 5:00;李兆基 4:00
直資來說,2間都揀得過!

因我上年聽講坐, 李兆基佢好似唔係1人1人電腦,自己小朋友會否不喜歡。

另青年會,應該係搬過來元朗無幾耐的,所以以往既成績是否可以參考要留意一下,最好去聽講坐。

我應該是講,青年會轉直資無幾耐....

701003  青中2000年搬入TSW,李兆基2006年創校!  發表於 12-5-12 22:43
****未經本人許可, 不得轉載****

回覆:mimichu 的帖子

李兆基應該校風好啲,入學要求髙啲。

[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

回復 carchu12 的帖子

我囝囝今年讀中一,他說30人一班,一人一機!其實我會考慮放學時間:5時才放學,沒時間溫習!

李兆基學位多d,因無一條龍小學直上,中產小朋友較多,大多數係李宗德畢業生傾向收英小畢業生,年資淺老師較多
青年會有青小一條龍畢業生直升,基層小朋友較多收生要求同李兆基差唔多,元朗區官津小小朋友多數兩間都in,band 1/band 2小朋友兩間都多數會取錄青中係天水圍歷史耐d,有多屆本區學生公開試往績!李中係天水圍only六年,今年第一次有畢業生參加文憑試
申報利益:小女今年升中,兩間都有報,最後決定入青中

smallfoothk  同上,李多中產選,竹星仔女多,英文較高  發表於 12-5-14 13:52
vincher  我2間都鍾意,最後揀李!交通方便,一落車行幾步就到學校;而且放早D,多些時間做功課及溫習  發表於 12-5-12 23:17

唔該各位靚媽咪

天水圍((中華基督教青年會中學))

antia 發表於 12-5-15 12:43
天水圍((中華基督教青年會中學))
我剛剛上網見到, 唔知係咪真呢??

天水圍((中華基督教青年會中學))天水圍((中華基督教青年會中學))
新學年不久,天水圍中華基督教青年會中學學生已受不住學校新制度

兩年前突然超過20位老師集體離校

『天水圍某一中學老師集體大逃亡』
因為老師們不認同校長做事方案而集體大逃亡

以下為今年青年會中學校規

757分打鍾必須於57分前返回學校
否則當遲到,每次遲到放學留堂
遲到3次見家長4次缺點1

請病假即使有家長信沒有醫生紙
1日都當擴課(以往3日要醫生紙
)
擴課隨即小過1

去醫療室要病到五顏六色
要訓育組老師check先可進入
小息時不準離開直至上堂鐘響

早退需要家長接
同時要病到五顏六色
他們還說若真是那麼嚴重就要call白車

請事假7天前申請
多數不會批
視乎情況(以往3日前申請)

上週會唔俾傾計
傾計要罰要自己1個人坐後面

男學生
吊腳褲唔俾
要前後左右都可以一眼看到皮帶
必須穿著底衫

女生學
要見到耳仔

有學生因為返學用髮泥
俾老師發現
有用髮泥的部份頭髮
被老師剪掉
其他不人道方式:

犯以上任何一樣就須到雨天操埸企
關掉所有玻璃門和關掉所有風扇企足兩個多鐘
**當時有不少人(有些學生更""到頭暈)

近日在各大網站已有青中學生紛紛上網評論學校

希望各界人仕關注事件

antia 發表於 12-5-15 12:44
antia 發表於 12-5-15 12:43
天水圍((中華基督教青年會中學))我剛剛上網見到, 唔知係咪真呢??

呢編"Fail Forum"既曾年舊文係2007年9月既事唔係依家喎

回復 煒良媽咪 的帖子

咁依家校規如何呢???

回覆:天水圍中華基督教青年會中學定李兆基中學好D???

有冇人知不知李兆基收生準則?1A,2B,1C 成績會不會不收?聽聞要三個A先收?

vincher  我兒有ABC,加體育、視藝、朗誦有獎,加校內常拿親子閱讀獎,入了!但英文科必須B,中C也可,但要有課外活動要有表現  發表於 12-5-19 22:54
Roselady  會收,我知有差過這成績都收左,不排除因有運動獎!  發表於 12-5-17 09:41
701003  1A 2B 1C都收!操行要B以上  發表於 12-5-16 18:20
hongkeikei  聽朋友說:主科最少要B.但上年有同學有Maths c,都收,可能有運動獎.  發表於 12-5-16 17:21

antia 的帖子

會有可能

唔該你地, 現正加謹努力中! 不過仍然好驚, 因為中文不嬲都好 WEAK, 真係有些擔心!~~  咁如果我女有1個 C (中文) -- 但 Piano 拿了銅, 又有參加校際比賽, 拿了MERIT!  會唔會機會都不大! 另她之前有學 table tennis and swimming, 現在改學badminton, 咩都學過, 最後選了她喜歡呢項! 剛學, 所以暫時無比賽過!                     

vincher  很難答!也得看讀那間小學!  發表於 12-5-19 22:48

即係運動沒有拿奘, 只有音樂, 會唔會機會唔大!  

LLMUMMY  副校九月升為校長啦, 而潘校長就留任做顧問, 很好的安排  發表於 12-5-18 14:40
hongkeikei  識得幾個入讀,副校(九月應該是校長)好著意學生是否在進步中,eg.由C變B or 分數提升左...等等  發表於 12-5-17 17:27

LLMUMMY, 點解會係好好的安排呢??

回復 antia 的帖子

hongkeikei :我也有同感!喜歡選有潛質的學生!要參與活動,有獎更好!

引用:回復+carchu12+的帖子 我囝囝今年讀中一,

原帖由 vincher 於 12-05-12 發表
回復 carchu12 的帖子

我囝囝今年讀中一,他說30人一班,一人一機!其實我會考慮放學時間:5時才放學,沒時 ...
元朗青年會系返幾點?放5:00 咁耐是否Join 課外活動?不是留在學校做功課的話點解要留那麼久?做什麼?

701003  返8:00放5:00
留校做功課,有老師,可以即刻問功課!
多數返到屋企唔使做功課!  發表於 12-5-19 10:36

學校用心良苦!你知呢區比較雜,我北區,入天水圍,連係天水圍住嘅朋友都叫我咪入!但我看過沙田、北區、大埔區,都係鈡意李兆基,而且實地考察2次,並非雜!校舍離巿中心遠些,有車到!比沙田更方便!當然學生又純良......結果揀了!至於青年會放咁晏,就是想留學生在校,別與同區中學一起放,減低••••••我兒讀的也如此想法!不過沒那麼晏!但至於是否一定規定所有學生完成功課才可離校,不得而知!問用家吧!如果係,很好!否則真係沒時間溫習!

不過我知道有人全A唔收 ,結果入了青年會
‹ 上一主題|下一主題