用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記定真光好呀?
樓主: folli_follie
go

維記定真光好呀?   [複製鏈接]

回復 Parisienne 的帖子

敢問你的小朋友係邊間幼稚園讀??

我相信揀得維記的家長, 係有要求, 想小朋友學好 LANGUAGE, 讀得開心, 第時去考直資/私小, 唔想等大抽獎, 等運到.

我好唔滿意香港的教學制度, 好想小朋友愉快學習, 好討厭填鴨式教育, 亦唔喜歡俾小朋友學十樣八樣興趣班, 日日做N樣功課, 除咗移民, 請問有咩好方法?

我唔想COMMENT有啲學校幾個月OR一出世就接受申請, 香港要排隊的方特別多, 我知有間學畫廊要學畫畫都要排二年, 但係又好多人去排......... 平常心啦, 我唔覺得維記係"神校", 亦唔覺得某人係"fans", 而你, 又無需要為咗一個朋友而另你對維記有咩特別的睇法, 有時耳聽未為實, 眼看未為真... 你的朋友只係維記家長中的萬分之一...............

回復 chowhui97 的帖子

我朋友可能是冰山一角但也屬事實,我只是講出自己對一出世就要排隊的現象覺得好商業,況且我一直都話維記是好學校,唏!點知咁都得罪人,真係唔知邊個需要平常心?
都係charlotte_mom 版主醒目,早早離場作罷。
我想我也要學乖,好聽的說話先好發表,否則會變箭靶。
還是消失吧,多多得罪了!

P.S : 我小朋友也是讀私校,我也是一個想逃離香港K形現象的一個努力家長,但我無打算移民。Sorry ,要排兩年的晝班從我主觀的眼中看來是很離譜的,無論它有幾神級,不知你是否同意?(不喜勿插 !)

lucacheung    發表於 12-7-9 15:49
caca316    發表於 12-7-9 09:15
zie    發表於 12-7-8 09:05

醒目開學勳章 王國長老

Parisienne 發表於 12-7-7 18:26
回復 chowhui97 的帖子

我朋友可能是冰山一角但也屬事實,我只是講出自己對一出世就要排隊的現象覺得好商 ...

HI, 見你提我個名, 於是我又出現了
不過今次黎, 我係想講, 今次係我最後一次入幼稚園版了, 學你話齋, 我係真心分享, 可能我有唔清楚講錯既地方, 我致歉, 自問從來無去踩任何一間學校, 縱使有d我真係好睇唔過眼既, 最多我私底下pm講, 不過最近發現, 算了
我唔會放棄ek的, 不過幼稚園版..............我放棄了

大家繼續傾得開心d

回復 Charlotte_mom 的帖子

多謝你再次現身!

算啦,都無乜大不了,討論就是會有不同論點,有時未必百份百同意,但能夠有些少反思總好過無。如果最終得益的是小朋友,又何樂而不為?香港現象千其百怪,我話人哋主觀的同時可能自己都唔夠客觀,唯有盡量提醒自己係討論,唔係辨論。

家長嘛,我覺得幼稚園階段愛得最盲目,我經常形容自已和囡囡現在是〝熱戀期〞。
幾歲的孩子可塑性最高,家長期望也最大,為孩子選擇時都特別緊張,自然好難接受不同意見,熱戀期主觀一點也正常,所以幼稚園版最惡哽!

再睇吓小學版,孩子性格和缺點慢慢浮現,討論的問題也開始多了。從前種的因,現在有了果,明白好壞參半也是人性,家長反思得多,包容度也就更大。

到了中學嘛,回想一下自己就知道,父母除了包容還能怎樣?所以,我是好好珍惜同阿囡這段熱戀成長期的!
希望繼續會在不同版面見面啦

十分同意

我一直有follow呢個thread,睇住佢變咗質,你簡直說出我嘅心底話!

‹ 上一主題|下一主題