用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2011年3月出世應該幾時報讀幼稚園呢?
go

2011年3月出世應該幾時報讀幼稚園呢? [複製鏈接]

如題,因為我唔打算俾個女讀N班,想直接讀k1。
我應該幾時報名呢?但唔讀N班是否會難考D呢?
請大家俾D意見,謝謝!

spmok1999  N1 今年暑假開始報, K1 出年暑假開始報...
唔讀N班比例上係會難考D呢, 但最終都係睇小朋友面試表現(不計其他外在因素)...  發表於 12-5-9 09:05
   0    0    0    0

woodylee 發表於 12-5-7 23:53
如題,因為我唔打算俾個女讀N班,想直接讀k1。
我應該幾時報名呢?但唔讀N班是否會難考D呢?
請大家俾D意見 ...

2011年出生
2014年9月讀k1
2013年暑假左右要留意報名
我家哥哥有讀n班(不過是家附近那些),細佬則冇讀n班
大家考k1其實成績差唔多,齋計offer,細佬仲多dd

回復 marcuscyrus 的帖子

謝謝您!我有一些疑問呀!
我地現在住係大埔,但我想個女讀沙田區的小學,我想問下我一開始返大埔區的K1是否會難入沙田區的小學呢?
其實我地已打算搬去沙田區,但睇下可以邊年先搬姐。

官津校派位係跟住址的, 跟邊區讀邊間幼稚園係冇關係的...

woodylee  謝謝你  發表於 12-5-9 23:56

woodylee 發表於 12-5-9 00:39
回復 marcuscyrus 的帖子

謝謝您!我有一些疑問呀!
入讀官津小學有兩個方法,就你孩子2011年出生的情況來說2016年9月左右你可選一間心儀的小學參於自行分配學位,此階段你只可報一間,而取錄與否視乎孩子有幾分,如父或母是該學畢業生,或孩子與孩校同宗教,則機會大些
如果自行分配學位落空,就會到2017年7月左右參加統一派位計劃(俗稱大抽獎),此階段你最多可選3間不受校網限制的小學(不過學位相對較少),及30間本區小學,所以如果要搬家,就要在這之前了

woodylee  好詳盡呀!謝謝!
噤我可以儲多幾年錢先搬喇!  發表於 12-5-9 23:57
‹ 上一主題|下一主題