用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 GFDF diet 交流區
go

GFDF diet 交流區 [複製鏈接]

歡迎做緊 GFDF 的家長一齊交流,如何在食物方面,為小朋友創造愉快生活。我的女兒有自傾,現在戒口(gluten  and dairy free),再戒埋驗到敏感的食物及食補,而家近七個月了,情況明顯好轉。對話有多層次交流,眼神定左好多。

GFDF Diet 唔易做,一不小心就會食錯野,但睇住佢情況不斷進步,覺得是值得的。所以我一直努力研究如何炮製他們可吃的食物..........

15    0    1    1

可吾PM生自然療法&生物療法資料比我 Thanks!

回復 free_style 的帖子

可否pm我有關生物療法的資料呢?我有興趣呢!謝謝!

free_style  可看 myson727 在最近的分享與連結,其實佢講得好系統化。我無佢研究得咁仔細,但因女兒已做生物療法已近一年,故累積了一些「搵食」心得而已。  發表於 12-10-21 16:00

希望你都可以分享埋你個blog出黎喇!我都想試下同佢試下呢個食療法,但我個仔好鐘意食包...

free_style  還在努力中,SET UP 緊,到有些野睇時話你知地址。   發表於 12-10-21 15:58

昨晚,用kenwxxd麵包機,DIY左GFCF & egg free的方包,超似樣,味道好,比街賣的硬小小,2hr30攪掂,跟住包GFCF麵粉的recepit,用電子磅磅好材料,預先攪云,才放麵包機再攪,用麵包機好處,唔洗睇火,唔怕焗壞。

free_style  勁呀!  發表於 12-10-13 00:58

若你有興趣整,不妨研究下 KAF 的網站,因為人地係有個實驗廚房,不斷試各種配搭,又會幫你解疑難,在佢地個網站或 FB 內,你問,佢會答的,好鬼勁,但又好有用。唔自已試十萬次,問問佢,等佢試完,我地可以抄答案。所以我真係幾鐘意佢地......

恭喜哂喎!!! 難得你家人都咁支持,唔好浪費,俾心機做,真係有效果,會令你覺得一切努力都係值得的。前晚,我同阿女讀學校課本,佢逐字逐句跟住我讀,讀左大半本書,我都已經好滿足。希望 GFCF 可以幫佢專注及理解,令佢可以學習順利。

至於 BREAD MIX ,大部份唔駛搓,但仍須發酵的。發酵的麵包會好食些。我建議跟 King aurthur 的方法,那佢首輪及次輪,分別發酵半小時,即合共一小時。有無買 dairy free chocoloate chips。可以用來做麵包餡,簡單快趣。另外,我建議你買埋 yeast ,因為 bread mix 盒內,雖然有 yeast,但有時我覺得會唔夠用。(因為小朋友食量少,為令佢地成日有得食新鮮野,我會將bread mix or cake mix or cookies mix ,一盒分四次整,若宴客的話先會整半盒)

呢個星期GFCF日子就日日poo poo暢順,真係好耐好耐未試過0甘
今早我媽媽過了來探小朋友,話仔仔比之前面色好0左
仲支持我比仔仔吃GFCF食物,爸爸都支持
因為大家都見到仔仔腸胃真的明顯改善
老師又關心我,怕我辛苦整仔仔食物拿學校吃
我話唔辛苦,只要幫到仔仔我都會去做

仲有如果用BREAD MIX做包,係咪不用時間發酵
我見就0甘加水或奶用電動攪拌機打到完全混合,就可以焗

你有無用 BREAD MIX ? 即預拌粉。其實大多數 GFCF 的麵包,都唔駛點搓。講真,我覺得易整過普通麵包。若你想要食譜,去 king aurthur flour 的網站,佢地有好多 GFREE 食譜,我幾鐘意佢地喎,我認為是我所見過做得最好的網站,美國佬野來的。

http://www.kingarthurflour.com/recipes/gluten-free

請問有無些簡易食譜做包
係免搓,同用焗爐就可以
我之前網上見過免搓做包食譜
但搵唔番

apple~y 發表於 12-6-11 20:51
GFCF試0左3日,仔仔都鍾意吃我整的食物,最方便係整pancake
加豆奶開粉糊,整出來都幾好食
暫時最明顯係poo po ...

GFCF可以減輕腸的負荷,腸健康,個人先會健康,相反條腸壞左(腸炎),好多營養吸收吾倒外,惡菌會在POO POO到寄生,排出毒素。

GFCF diet 都可以接受,
嘩,如果GFCFSF diet 大豆0都要戒,小朋友會唔會唔夠營養
我心目中大豆真係好有營養,唔錯食物,比較難接受

free_style  又唔駛乜都戒口。我覺得戒口必須目標明確,唔可以聽人講話呢樣戒,果樣又戒,咁會搞到自已好大心理壓力。所以我先覺得做化驗是咁重要,驗左有敏感就甘心戒囉。   發表於 12-6-12 20:06

知道大家都為小朋友GFCF diet 以努力,我都開始了兩個月,但總時不時撞板,最近看了生物療法的書籍及上網找資料,想分享下,有關GFCFSF diet 的,大家努力!
http://www.tacanow.org/family-resources/what-is-soy/

GFCF試0左3日,仔仔都鍾意吃我整的食物,最方便係整pancake
加豆奶開粉糊,整出來都幾好食
暫時最明顯係poo poo問題
之前隔幾日先有小小去,仲要係好深色,但巳吃很多菜,水果都係0甘
GFCF日子就日日都有得去,0的色係正常色
唔知是否巧合,再留意0下

apple~y 的帖子

豆腐應是GFCF

想問0下豆腐係咪gluten free
因為豆腐有加石膏粉,唔多肯定

Good la!  努力!

今日第一日整0左香蕉蛋糕,味道都ok唔錯
當然仲有要改善空間,希望小朋友喜愛
同老師傾好下星期開始戒口,老師都很配合,仲話中心都有小朋友戒口
希望可以幫到仔仔同喜愛我用心做的食物

myson727    發表於 12-6-7 20:18

呢個勁野呀,GFCF 的 donut recipe。簡真係要搵日認真試下整。

http://www.allergyfreedelights.com/gluten-dairy-soy-nut-and-egg-free-maple-glazed-donuts/

apple~y  嘩,真係好高難度  發表於 12-6-7 18:11

好想去朝聖......

http://www.kingarthurflour.com/visit/
‹ 上一主題|下一主題