用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 終於考完文憑試啦!
樓主: khmama
go

終於考完文憑試啦! [複製鏈接]

回復 khmama 的帖子

如果我係妳,我都reject,印尼時常地震,太危險!

媽咪咁叻, 囡囡都一定掂

khmama 發表於 12-4-29 22:40
回復 dailam 的帖子

之前propose去沖繩或峇里島, 比我reject晒, 只准去台灣, 南韓, 星加坡. ...

我同妳一樣呀......., 只准去台灣, 南韓, 星加坡. ...比較安全D.......
另外...想問下妳知唔知...如果今年有D 科考得唔太好(D 分)....咁出年佢地是否用自修生身份去再考呀...(唔會重讀中6計)....THX

囝囝爸  少年人外地旅行要考慮當地治安。台灣是好選擇,治安、消費、住宿、交通、景點都理想。
高考都有過萬自修生,文憑試自修重考應該都可以。  發表於 12-4-30 14:06

各位家長、仔仔囡囡考完了今次的文憑試剩下來的課本會掉嗎?
如果五要的話、可跟我聯絡嗎?

預祝你阿女入讀心儀大學,心儀學院!

khmama  希望得啦, thx.{:1_1:}  發表於 12-5-26 10:52

khmama:

可以分享這幾個月來,如何幫助囡囡:
起居飲食/.......

我想偷偷師可以嗎?

回復 20091 的帖子

呢幾個月多得我姑奶(住係我樓上)義助, 借出屋企比阿女用. 日頭冇人係度, 下午有時自己叫外賣, 有時返樓下屋企食.有時溫書太晚直頭唔返屋企瞓. 我都樂得一個咁好既環境比佢專心溫書, 見佢好似螞蟻咁將o的書搬o黎搬去都真係難為佢.為咗驚佢病, 我買咗維xC日日沖比佢飲, 熱氣煎炸o野當然唔會煮, 不過阿女都唔喜歡吃.

只要係有用既exercise同paper都幾乎比我買晒. 我諗佢都有做晒. 最緊要係考之前一晚, 佢多數十點零十一點瞓, 唔會捱夜. 其實要識既就識, 唔識就捱夜都冇用, 反而影響狀態. 做阿媽既個心幾緊張都好, 千祈唔好表現出o黎, 免得影響埋個女, 要平常心.

呢幾個月仲要搞jupas既o野, 又要顧考試, 所以都儘量幫下手, 免得jupas既申請有錯漏. 考試前可以參考考生手冊(考評局有), 要叫阿女睇清楚每科有咩特別指引, 避免犯錯被扣分, 所以我次次都提佢熄手機. 本來考試前阿女應該去搵試場, 但時間唔夠, 反正自己有時間, 所以幫佢踩場(好似怪獸家長). 朝早陪佢食早餐再同佢去試場, 我諗呢種支持會有o的用, 可以令佢冇咁緊張, 我係完全唔會問佢溫成點, 只會同佢講o的風花雪月既o野.

希望以上經驗可以幫到家長去面對呢個試. 遲o的大局定咗, 我就可以分享多o的其他經驗.

88muimui  多謝分享  發表於 12-5-25 20:35

Dearest Khmama,
感謝您多年無私的奉獻,不斷指導我們.您有善良的心,又專業又有見地,身教給女兒,我相信您的女兒必成大器,祝願您的女兒一矢中的,考到您們心中最理想的科目!期待您的分享

khmama  如果入到心儀學系, 一定上o黎報喜.  發表於 12-5-26 10:56

khmama 發表於 12-5-25 16:47
回復 20091 的帖子

呢幾個月多得我姑奶(住係我樓上)義助, 借出屋企比阿女用. 日頭冇人係度, 下午有時自己 ...
khmama,

嗚鳴~~第日你囡囡入左U之後, 請繼續留係度做我地明燈指路呀~~~唔到掉低我地呀, 靠晒你架.....

回復 Yanamami 的帖子

哈哈, 呢一年同阿女同行, 都幾多蝦碌同難忘經驗, 希望遲o的分享時唔好記錯o的時序啦

Yanamami  寫blog la....  發表於 12-5-26 11:05

回復 fullmama 的帖子

阿女終於決定同同學去...廸士尼兩日一夜, 因為佢都好難抽到時間去外地旅行.

我自己唔係太讚成重讀. 除非係失手, 如果唔係諗住讀多年成績會高o的其實進步機會唔會好大. 反而因應唔同成績可以有唔同既選擇. 你可以選擇自資學士學位課程(須達'3322'+1或2科'2'程度) (約7400個), 副學位(須達五科'2'程度, 包括中英文) (約37100個), 新毅進課程/基礎文憑課程/中專教育文憑課程 (約22000個), 非本地課程/遙距課程 (約12000), 職業課程 (約15700個), 內地/海外升學. 早o的去計劃, 自然唔使徬徨.

khmama 發表於 12-5-26 11:13
回復 fullmama 的帖子

阿女終於決定同同學去...廸士尼兩日一夜, 因為佢都好難抽到時間去外地旅行.
我阿女同D老 表去TAIWAN 呀...但要等表姐考完ORAL 先...我囡囡最尾科ENG. ORAL 都考完了...終於可以輕鬆下了....
其實佢自己都巳有打算了....佢一路都有報IVE 同上EAPP 報其他科目.....6 月中IVE 去 INTERVIEW.....其實她係唔會重讀的...她如果成績達'3322+2 ...佢都會報D自資學士學位課程...同埋會報HD 課程多D.........希望她有好成績 啦....

khmama  你囡囡咁識為自己打算, 你就唔使担心啦. 祝你心想事成.  發表於 12-5-26 22:26

khmama  你囡囡咁識為自己打算, 你就唔使担心啦. 祝你心想事成

多謝呀....希望我地成功.............

多謝!
看來我要多多(练) 習我的廚藝了,
不過,"點呀!溫成點呀!"已經成了我的口頭嘽
我都知好像是俾了無形的壓力,
我一定好俾心機-----忍口

Any good News?

回復 nicholasmom 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2419516&pid=34783076&fromuid=683961

回復 slamai 的帖子

哈哈, 咁快已經有人post咗! 本來佢都可以叨下女狀元既光係hall影下相, 不過佢7月頭飛咗去歐洲訓練兼比賽, 今日其實係佢阿媽我放榜, 幫佢攞成績單, 真係冇陰公, 仲要我一把年紀去經歷放榜既恐懼

ANChan59  響電視有冇機會見到妳呀???  發表於 12-7-20 23:11
nicholasmom  CONGRA  發表於 12-7-20 21:52

引用:回復+slamai+的帖子 哈哈,+咁快已經有人po

原帖由 khmama 於 12-07-20 發表
回復 slamai 的帖子

哈哈, 咁快已經有人post咗! 本來佢都可以叨下女狀元既光係hall影下相, 不過佢7月頭飛 ...
恭喜,恭喜。你回校取成績-真刺激,我們一群小學生家長也很興奮,我們也要為學校,努力爭取好成績。妳女兒參加了甚麼比賽?同學校有關的嗎?其實,中學讀理科而大學選商科在SMCC的比例多不多呢?

khmama  係世界青少年錦標賽, 佢好想去因為機會難得. 唔係代表學校, 剛剛扎咗職做港隊理科人大學讀business都多o架, 實際有幾多下期newsletter應該會講.  發表於 12-7-20 23:14

ANChan59  響電視有冇機會見到妳呀???  發表於 25 分鐘前

校長話唔記得叫埋我, 好彩啫, 唔係你會係電視見到個中女同o的靚妹一齊攞住張成績單坐係地!
‹ 上一主題|下一主題