用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 隨機號碼?
go

隨機號碼? [複製鏈接]

大家有冇唸過你哋填完嗰份表格之後會點比人輸入電腦?份嘢係自己嘅都會寫錯no 或先後啦,如果輸入電腦嗰個將次序入錯一些已足可改變派彩結果?? 咁係咪所以隨機號碼會消失呢!因為公佈結果後就冇得再find out 點解、亦唔會再派過個位。

2    0    0    0

所以未叫大抽獎lor, 睇運氣

所以應該好似買馬禁畫飛, 電腦自已read, 不經人手穩陣d.....

891 發表於 12-4-26 23:54
大家有冇唸過你哋填完嗰份表格之後會點比人輸入電腦?份嘢係自己嘅都會寫錯no 或先後啦,如果輸入電腦嗰個 ...

隨機號碼不會消失的, 會完全保存下來.  但對不起, 這不是考試, 抽獎不設查卷.

別想了, 任何事都可出錯的, 直資自行收你小朋友, 文書也可出錯.  想多會瘋的

manmanchubb  ttl agree  發表於 12-4-30 22:32
alice44  agree.  發表於 12-4-27 12:11

今時今日科技甘發達,響香港竟然仲要人手打飛。 有交稅架,d錢去左邊呀。

簽名被屏蔽

唸得太多了,放鬆些啦!

回覆:隨機號碼?

但可惜電腦應該係read唔到啲手寫no嘅,呢個只係一張表格

Yanamami  張form都要改埋, 畫no. 唔寫.  咪諗太多la.  盡左本份就算, 其他交俾個天.   發表於 12-4-27 00:32

簽名被屏蔽

平常心吧,是福不是祸,是祸躲不過.

Adam媽媽    發表於 12-4-27 13:45

我都有諗過這個問題。
可能教局覺得係人手操作這個問題上,佢地係信任佢地的員工多過信家長。所以佢唔希望我地家長好似買六合彩咁畫係線或者圈一過圈就攪掂,因為太容易做野好容易唔小心。所以佢要我地家長填晒124,三個數字清清楚楚,唔會畫過隔離。

:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-4-27 01:11
我都有諗過這個問題。
可能教局覺得係人手操作這個問題上,佢地係信任佢地的員工多過信家長。所以佢唔希望 ...

政府d野因循守舊, 信唔過.....無野搵d野做, 養好多冗員. 睇下學童保健個流程?! 每去一間房仲有一個嬸嬸/ 伯伯派籌, 又只係循例式度高磅重check眼.....小朋友既命運就係果2X幾個no.上, 家長唔緊張過教局d人?  個個失眠多少個夜晚呢? 畫表時唔金睛火眼, 畫錯左仲慘過中唔到馬票啊~~~

不過講真, 真係咪諗禁多, 正如家長講"是禍躲不過"呢!

簽名被屏蔽

回覆:talent2000 的帖子

自己都識少少不同級別的公務員,不理能力高低,越高層壓力真係好大,合約公務員亦因續約的原因,都做得辛苦,

反而中低級公務員壓力細好多,真係可以準時放工,買餸煮飯。如果有長俸者而工作態度欠隹者,會令巿民諸多不便,中層或高層都無可奈何!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:自己都識少少不同級別的公務員,不理能力高

原帖由 ANChan59 於 12-04-27 發表
自己都識少少不同級別的公務員,不理能力高低,越高層壓力真係好大,合約公務員亦因續約的原因,都做得辛苦 ...
對不起,不能用「壓力大」作為「做不好」的申辨理由。如巴士阿叔名句,「你有壓力,我有壓力」,在香港誰人所受的壓力小。一切都是脫離自由巿場的結果,不少人在教育政策上大駡,在其他方面卻要求政府多干預,是為精神分裂,思想混亂

引用:我都有諗過這個問題。可能教局覺得係人手操

原帖由 ohnono 於 12-04-27 發表
我都有諗過這個問題。
可能教局覺得係人手操作這個問題上,佢地係信任佢地的員工多過信家長。所以佢唔希望 ...
技術上,要解決這問題還不簡單,也不用修改現行任何系統。只要外掛一個小電腦程序,把輸入的資料列印出來,派回幾百間學校校對即可,一個程序員一星期可搞定。問題是,如果任何家長發現輸入有誤,必會推論到過去多年不知無數學子受害,輕則官員下台,重者甚至引起法律訴訟,這才是你永遠無法複查資料的理由。

出錯机會係有, 校長話我校早幾年曾有一估BAND 1學生, 她填選校表是穩鎮, 但竟然派左去BAND 3中學. 好彩, 佢成績好, 好快就搵到間本區BAND 1中學收左佢.  校長話真的不知那裡出錯.  所以大家都係睹運氣.   

回復 JustAParent 的帖子

你誤會了,我都提出condition不理能力高低的情況下.......
看事實,孫公病況都複雜而唔換人,大家都心照副局長的能力如何。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

哎呀, 話唔定, D局長副局長都是以隨機號碼搞出來個咋~~:;pppp:

whmama    發表於 12-4-27 13:13
htts    發表於 12-4-27 10:17
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

有人話係form右上角個number, 有些話係HKID check digit, 你地信唔信丫?
‹ 上一主題|下一主題