用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仲有五個星期就知派位結果, 好緊張 !!!!! ...
go

仲有五個星期就知派位結果, 好緊張 !!!!! [複製鏈接]

仲有五個星期, 每日都諗派唔到點呢? 大家有乜B PLAN ? C PLAN ?
我乜都無人仕, 好煩,!!!!
   3    0    0    0

回覆:JUNEYEUNG 的帖子

睇咗你條帖還有五星期,忽然個心"卜卜跳"!超緊張呀!

完全不緊張

因控制不到, 單講彩數

而我估咋.....

現在 or 月尾前已編定了學校

因五月份
職員也要打印
覆文件

五月份有幾多個工作天呀, 所以相信4月份內都已成定局

但現在我都做緊portfilio
作6月2日, 唔中, 就四圍叩門

我都好緊張呀!  重未做portfolio,..

睇到個標題我都緊張埋, 我乜都冇做到呀

回覆:仲有五個星期就知派位結果, 好緊張 !!!!!

大家會唔會一早去派位中心睇結果呀

我會晨早就去, 可能果晚都訓唔著

我有問過啲friend.佢哋話會按我哋封信嘅學生編號排番自己條隊,然後有人派張紙俾你叫你睇下名啱唔啱!係噤兒同你講小朋友派咗邊間學校,幾時註冊

回想派釆當日在放榜中心等候時,氣氛沉重的想死。當時,我只想快點走、快些知道結果。一是天堂、一是地獄,沒有中間的!結果是滿意的。但是,眞的有不少媽媽忍不着哭了出來,還要強忍走出放榜中心,真的十分十分痛苦!!

所以切記不要帶小朋友一起去放榜中心,免終生留下不愉快印象!另外,請一些好彩的家長好好控制一下自己情緒,不要歡呼大叫,慌死人地唔知你得咗!自己大大聲向電話講自己得咗!要全世界、全個中心都知你得咗!眞的十分十分討厭!!!
當時,我還在後面排隊等消息,未知結果,心中眞的十分痛恨這些人,十分討厭。最後,雖然自己十分好彩,我也不發一聲,盡快離開。因為太多失落的家長,眞的是一個傷心地!!!

meloeskie2    發表於 12-4-27 12:03
kkhon  我舊年係衰左到依家我都記得排喺我前面位家長擰過來舉起手指公個得戚樣  發表於 12-4-26 01:18
hellojl  講得好!!真係要顧吓人感受!  發表於 12-4-25 22:46

多謝分享我諗控制當時情緒係最緊要!不論得咗或者衰咗結果已成定局!喊會影響人好緊張,大叫得咗個樣又會令唔得嗰啲好難受!大家盡量保持得一個樣(講笑啫

回復 Tatyi 的帖子

那一種明明傷心得要死、傷心欲絕、有愧於兒女的痛,但又不能流露、強忍在心、扮作無嘢、強顏苦笑的痛(特別在小朋友面前),真的十分痛苦難受!要過來人才能明白,不能言傳!
試想想、如失手,則表示遊戲未玩完,玩了一年,還要繼續玩下去!真的想死!叩門面試要玩下去,怎樣和小朋友說。人家小朋友都已知九月讀那間小學,現正買校服搵校車,自己小朋友還要玩下去,未有著落,真的想死,所以請你明白不要笑!!!亦真的希望當日你能笑出來!祝好運

hellojl  呢d真係過來人至會明! 祝大家好運!! ^^  發表於 12-4-25 22:47

其實都有諗緊如派二三志願要唔要, 因我選左一間二線小學做第二, 如第一無行, 第二機應該好大, 因佢有OVER100個位, 而且同區沒有名氣!!!!

第一志願的學校, 我一定去叩門, 因為我由自行到大抽獎也是選佢, 但萬一叩門也失敗, 都唔知點同兒子說好, 希望唔會傷害到佢

Kitty1230  31網一係天堂, 一係地獄  發表於 12-4-26 22:46
Kitty1230  一係地獄!!!  發表於 12-4-26 22:45
Kitty1230  你好31網woo, 咁你第一和第二填什麼?  發表於 12-4-26 22:40

回覆:CF2010 的帖子

我都好明白大家的心情,係我今早返工仲係度擔心的同時,終於收到之前waiting list 的學校話收阿仔,果一刻真係䦕心到喊!所以大家晤好放棄,祝大家都派到心儀的小學!

醒目開學勳章

呢个moment可以預備吓以下的嘢, 以防不時之需, 當然希望派位果日唔洗用當癈紙!:

1) 定期留意多幾間心儀的學校website, 有d約5月中-尾會post叩門的安排 or post form ! eg: 軒官, 新,舊油天 (上1-2年website話會接受1st & 2nd round冇選過的學生, 但會優先處理選過的學生wor, 總叫有希望!)

2) 亦都要留意吓1d自己認次選d的school, 以防萬1!

3) 整定小朋友updated的profile ,不需太多頁, 亦不需持特別釘裝, 只買$4-5有兩个孔的膠folder己ok! 因有d學校會連 application form 1齊釘住, 活動性大d!

4) 可send定信比round 1 & 2的1st學校校長, 我有朋友1st round 己寄定了!

Good Luck!!

JOJA  Thanks for sharing .  發表於 12-4-26 10:05

講得冇錯!係參唔多時候準備!我仲度緊叩門信點寫呀!

回復 JUNEYEUNG 的帖子

我囝又係N無....希望到時係好消息...

上年我個女就是派到第十三志願(個校網total得15間),真係差到貼地,收到派位通知後,兩公婆即時冇反應呆晒!之後我先識喊,感覺徬徨無助.之後開始我們的叩門行動,現在回想起真是好辛苦,大熱天時周圍去交叩門信,又要同公司請假去面試,真係仲慘過自己去見工.不過女兒好生性,見爸媽唔開心,主動話面試時會努力表現自己,叫我們不用擔心!當時真係感動到喊,但我同自己講,既然上天安排一條不平坦的路我們行,我們就要更加努力,不要放棄,機會只會留給有付出的人.最終到6月尾成功叩到心儀的學校!
所以,就算大抽獎派得唔好,大家千萬不要灰心,現在回想起只是當一個經驗和磨練,只要肯努力, 結果可以和原先不一樣的!
提提大家:現在要預備定小朋友的個人履歷,到5月尾上網check下心儀學校網頁(有些學校會公佈叩門要帶備文件),小朋友相片,膠水剪刀(貼相在表格上),公文袋(因有些學校放榜當日已收叩門信,會有個紙皮箱收集).
祝各位成功派到心儀學校! Good Luck!

lovegirlslove  想問你叩了幾多間先中呢間心儀?  發表於 12-4-26 17:48
JOJA  Thanks for sharing.  發表於 12-4-26 14:18

回復 wwting 的帖子

看到你這經歷,我回想上年的類同經歷,你都好有老公陪你去睇結果,我自己一個人去面對。當時知道結果真的很想哭出來。現在看回都差點眼淚跑出

我都好努力做緊portfilio

雖然知道二三百人去爭幾個位
但都要照做
始終叫做為亞女盡力過

結果係點, 都唔論到我話事

大家一齊努力呀我相信努力唔會白費!學校會感受到我哋嘅誠意!因為我地都愛我哋嘅子女!

‹ 上一主題|下一主題