用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗BAND 1 生(只係BAND 1 中), 大抽獎點排??? ...
go

元朗BAND 1 生(只係BAND 1 中), 大抽獎點排??? [複製鏈接]

其實BAND 1 生,特別係我地呢D中間人仕, 選擇都唔係咁多... 首選商會/白約翰, 次選已經要係基元, 根住盧幹庭. 之後4-10都唔知簡得D乜, 又唔想去天水圍, 屯門咁遠, 只可以第5,6志願已經要選基朗....   之後就真係唔知點填了.   
其實呢個派位制度真係好好好多漏洞同伕缺點... 分乜野BAND1,2,3.... 跟本BAND1學位都唔夠, 令到BAND1學生為左穩陣又要簡BAND2, 之後就骨牌效應.....

1    0    0    0

回覆:元朗BAND 1 生(只係BAND 1 中), 大抽獎點排???

大抽獎band 1生就是band 1生,沒有分頭中尾,只是隨機編號先後問題。

我都知, 但係就算冇分頭,中尾.... 根本就唔敢咁進取, 唔通簡完商會, 又再簡鄉中, 祟德??? 根本就填唔到... 真係好傷腦筋. 第3已經要選盧X庭, 不是說盧X庭不好, 只是咁早已選此校, 之後既4-10點搞...... 學校仲話填多D....

回覆:元朗BAND 1 生(只係BAND 1 中), 大抽獎點排???

盧幹庭都唔錯,是band1上位英中,我個仔又鍾意,我都放佢第三志願

咁你之後既志願點填呀, 係唔係好似我咁, 好快就填基朗呀??

唔係, 基朗我排到25...

你留心睇下khamama嘅填表方法, band1生其實都唔難填, 我跟khamama提議+老師提議+自己心水, 大致上已經填好, 我頭十志願係咁填, 6-8係博執雞, 執唔到就去b2了, 但老師叫我6-10都填b2, 所以希望老師唔好打回頭

1. b1A
2. b1B
3. b1B
4. b1C
5. b1C
6. b1A
7. b1B
8. b1B
9. b2A
10.b2A

其實就算你唔想去天水圍/屯門, 都要填埋佢地, 唔係真係填唔到30間, 至多你唔想去就排後啲

701003  好進取!!!Good Luck!!!  發表於 12-4-25 10:49

B1C??元朗有邊間係B1C?? 係呢, 你個仔讀邊間小學?

請問Band 1B 即係邊幾間呢?基元、白約、盧中?

khmama有個2011排位表(已置頂),個表有分好b1ABC, b2ABC可參考。

我個仔讀天水圍的小學,所以我有填晒天水圍及元朗的b1ABC及小部份b2A學校,屯門我唔想個仔去,但都照填,務必填晒30間。

701003  超進取!!Good Luck~~  發表於 12-4-28 01:01

:;pppp:

:;pppp:

:;pppp::;pppp::;pppp::;pppp:

891 發表於 12-4-22 18:59
請問Band 1B 即係邊幾間呢?基元、白約、盧中?

天主教崇德英文書院

東華三院盧幹庭紀念中學

元朗商會中學

趙聿修紀念中學

元朗只得8間英中,有約15xx名band 1生
Band 1學位嚴重不足
過往幾年,盧中/基元/白約翰排第三,得極少數派得到!
EK選校達人ge方法,係全港性,kln city/wanchai/shatin....呢d區梗係無問題啦!
荃灣/元朗呢d重災區,如果選曬band 1係頭幾位,再選band 2,咁真係要求神拜佛令隨機no.超前先得law......如派唔到第一志願,可能連band 2都入唔到呢!band 1派band 3/跨區(無填選)ge學位,每年梗會有發生
元朗家長請三思!!!

701003 發表於 12-4-25 11:00
元朗只得8間英中,有約15xx名band 1生
Band 1學位嚴重不足
過往幾年,盧中/基元/白約翰排第 ...
我都係元朗區,我都有諗過放白約瀚在第2志願,但後來同老公商量後真係唔敢博,最後決定擺羅桂祥在第2志願,講真,的而且確唔甘心,但老公分析話阿女叩門能力唔高(只是Band 1中學生),所以都唔再咁進取選校了。

我個女喺九龍城轉入元朗,第一揀祟德,都好擔心唔知派成奌!

karen2323 發表於 12-4-25 13:33
我都係元朗區,我都有諗過放白約瀚在第2志願,但後來同老公商量後真係唔敢博,最後決定擺羅桂祥在第2志願, ...

我有個朋友佢女係今年南元小既小六BAND1生, 佢自行都係揀咗基朗同鄧佩瓊當初佢以為呀女係BAND1尾/BAND2頭, 但考完最係一次呈分試後班主任確實佢係BAND1生, 不過佢呀女話以上兩間都鍾意, 所以如真係派到呢兩間佢都會好開心, 佢話最更要日後讀得有自信

karen2323 發表於 12-4-25 13:33
我都係元朗區,我都有諗過放白約瀚在第2志願,但後來同老公商量後真係唔敢博,最後決定擺羅桂祥在第2志願, ...

穩中求勝祝成功派1st志願
羅桂祥一d都唔差,入到都唔錯!!!

回復 701003 的帖子

乘你貴言!
‹ 上一主題|下一主題