用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點揀幼稚園
go

點揀幼稚園 [複製鏈接]

新手媽媽,都唔知點揀幼稚園好,係咪要清楚知道想比個囡讀乜小學,再決定揀什麼類型幼稚園呢?救世軍又好唔好?我都好想比個囡打好英文底,沙田區/九龍塘區介紹。

8    0    0    0

係呀!你諗咗想小朋友讀邊類型嘅小學先,然後再揾d差唔多嘅KG
响沙田區,救世軍應該算幾好,但未必係英文好嗰類

睇你想讀邊間小學,
例如想讀St  Pauls convent
當然就要報反convent 幼兒園好d la.

我都系新手媽媽,住大圍呀。BB一歲,都煩幼稚園的事,可惜我完全唔知相比BB讀邊類學校,都想一條龍的,唔一定要名校,邨屋的幼稚園,小學,中學好嗎?

回覆:bensonhappy 的帖子

本人覺得唔一定要追捧名校,讀書時間流流長,點解唔俾小朋友渡過簡單愉快既幼稚園時光呢?

我認為幼稚園要考慮以下各點:

學習寫字 毋須太早 - 不少幼稚園都會要求學生練習抄寫,家長勿以為功課多對學習一定有利,機械式抄寫只會對孩子做成壓力,扼殺他們的學習興趣。幼園教育適合以遊戲為主,讓孩子於不知不覺中和愉快地學習,太多功課只會為孩子帶來壓力,反令他們討厭讀書。

內外兼備 -  最理想的幼稚園,應該戶外及戶內活動設施兼備,孩子有更多地方活動、自由探索和學習。戶外活動能夠加強孩子的「空間感」,多與大自然接觸,孩子可擴闊視野,胸襟也會廣闊一點。

著重健康安全 – 應著重校園有否提供寬敞活動空間,環境是否舒適乾淨,讓孩子健康快樂學習。學校亦應注意細微事項,如枱角位套上保護膠,選用沒有尖角而有品質的塑膠玩具,確保孩子健康安全。教師亦常向學生灌輸安全意識,培養孩子警覺,多方面減低孩子受傷風險。

不宜盲目追求名校 – 應認清子女需要,不宜追求名牌效應,要了解學校理念,名校不等於對孩子是最好的。

地點就近– 應選住所附近學校,免孩子長途跋涉,有助適應校園生活。如遇緊急事故,家長也能趕快到學校。

回覆:miffy 的帖子

唔好意思,SC係邊間?

回覆:Chloe2011 的帖子

回覆:Agetha 的帖子

Agetha,我覺得你講得好啱!我都係以呢個原則去幫囡囡揾學校~~但係真係比較困難~~而家要揾有室外嘅幼稚園仲要近屋企真係唔易>×<會唔會有人知道沙田區邊間學校接近符合呢d條件?

回復 QueeSing 的帖子

我都明白...
你去下教育局個網睇下幫唔幫到妳?

http://203.169.204.5/kindergarten_new/tc/schoollist.asp?district=ST

有著明有冇戶外活動空間.

agetha

Agetha 發表於 12-4-19 11:41
本人覺得唔一定要追捧名校,讀書時間流流長,點解唔俾小朋友渡過簡單愉快既幼稚園時光呢?

我認為幼稚園要 ...

有啲名校都讀得好開心架!

Agetha 發表於 12-4-19 11:41

我認為幼稚園要 ...
絕對認同

引用:本人覺得唔一定要追捧名校,讀書時間流流長

原帖由 Agetha 於 12-04-19 發表

我認為幼稚園要 ...
完全認同^^//

我都一樣有同樣煩惱, 報左國際幼稚園, 已經收左...又怕讀完國際幼稚園讀唔到普通小學.... 但我又唔係太想小學比女兒入讀一D填鴨式既學校, 很多默書,功課考試測驗等等 ... 讀私校, 國際小學咩... 學費每月起碼6千-1萬, 仲要讀十幾年喎...萬一...萬一第日經濟出現問題點算好呢.... 真係好懊惱
其次...因為我地都唔係好叻讀書既人, 唔識教小朋友, 你知而家D課本深到暈架啦
另外呢, 我可以去邊度一覽晒私校AND直資學校既details架?
thanks

momotam168 發表於 12-5-9 02:15
我都一樣有同樣煩惱, 報左國際幼稚園, 已經收左...又怕讀完國際幼稚園讀唔到普通小學.... 但我又唔係太想小 ...
無錯, 真係怕萬一之後AFFORD唔到學費會好辛苦同好大壓力
同埋, 我都打算後年生多一個,到時使費又會大好多@@
我依家都係幫個女報左兩間幼兒園, 收就讀唔收就等3歲先讀。
我最主要都係想個女讀樓下間官校,又近又好又唔使錢。
同埋以我所知好多直資名校都好填鴨@@

回覆:Chloe2011 的帖子

今年升小學人數係4萬6千,高出上年一成!之後幾年會有兩三成增長!在小學學額不變的情況下,將會遇到小學嚴重叩門情況!所以,應該幫小朋友搵龍校!

回覆:natnatm 的帖子

原來上小學人數係:數以萬計的增長!一

‹ 上一主題|下一主題