用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 談填表策略 (#1, #38, #156, #190)
樓主: khmama
go

談填表策略 (#1, #38, #156, #190)   [複製鏈接]

回覆:談填表策略 (#1, #38, #156, #190)

Khmama, 請問那區是強區?

Jackieson  For reference - My friend's daughter was B1尾 in Tuen Wan last yr, they joined lucky draw in Kln City and was allocated to a B1 sch in Kln City, so lucky!  發表於 12-4-24 09:45
khmama  中西區, 灣仔, 油尖旺, 九龍城, 沙田.  發表於 12-4-23 22:37

好煩呀!女兒沙田band 1中,如頭10位排名如下:1.祟真,2.培英,3.林漢光,4.郭德勝,5.聖心,6.胡忠,7.陳震夏,8.鄭榮之,9.馮黃鳳亭...之後不知如何是好?請指教!我又想排第3為蘇淅或聖羅撒是否很進取?之後10名是否填band 1 a 的學校, 因我已經沒有心水了..

khmama  6,7同9可以唔使咁快填住, 填埋其他未填既band1都唔遲. 冇人知會唔會今年o的家長個個都唔敢搏, 曾記有位都唔定, 所以執雞唔好天一半, 地一半.  發表於 12-4-23 21:38

Khmama,
真是越選越亂,希望能得到你的指引:南區官校band1男仔,第一志願當然是聯繫中學,第二志願報聖公會呂明才好?還是金文泰(也是聯繫中學)?但阿仔中文最差,之後想報沒希望的他區band1,想問第幾志願報本區的band2好?最多報十個志願。
知道你已經很費心了,總結了許多有用的資料,但現在很無助,please help.thanks

khmama  #226回覆了  發表於 12-4-23 22:35

想開下深水埗區band2頭應怎樣

khmama  你先用#156既方法選30間出黎, 然後參考#190想用邊種策略.  發表於 12-4-23 22:25

我仔係Band1生, 今日老師已派回模疑選校表, 學校真的很保守, 第五位開始提議改band2學校, 我同亞仔講你話比老師聽前10個志願一定唔會選band2學校.

其實跟據Khmama比嘅意見, 我哋官塘網有18间band1 for 男仔, 我都只係排頭10志願, 都叫穩陣咗, 但學校為保頭5志願的入讀率.........唉!

Jackieson  agree "nganc9", do not totally believe in teachers' comments!咪中計  發表於 12-4-24 09:50
khmama  仲有8間點解唔填埋去?執雞要完全, 唔好揀o的唔揀o的.  發表於 12-4-23 22:21

回復 chai 的帖子

南區係最差既區, 男仔更加冇得選. 但係做法都係同我之前講既冇分別, 反正唔到你選, 第一填聯繫, 第二你唔填呂明才都係要填他區, 分別唔大, 咁你第二填呂明才, 再填晒他區band1, 最後先填本區band2啦. 點解填十間咁少? 你填晒o的band2都揍到22間呀.

Khmama,

我哋屯門區既B1中學唔多,四大又唔可以同時出現,咁大抽獎更加少選擇,我而家都未決定到點填,請你指教下:

1. 董中 或 陳中
2. 馬可賓
3. 田家炳
4. 屯天 或 辛亥 或 呂中

我第四已經要填B2,真係唔甘心,但又唔知點填好!本想插多間譚中係馬可賓前面,但又怕最後跌左落去後面,真係好煩惱,請問我係咪應該跟呢個list咁填最好呢?

謝謝你的解答!

阿囡屬Band 2, 九龍城網. 甲部: 培道/唐乃勤/寧波第二.     乙部:  培道/唐乃勤/胡兆熾/馬鞍山崇真/彭學高/陳樹渠.                     請問會唔會太進取?

回復 betsymak99 的帖子

十分感謝意見

Khmama:小女是荃灣區b2.學校提議這樣揀
選學校(只可選一)
第一志願:李城壁/廖寶珊/伍若瑜/
                   全完/何官
第二志願:  吳祥川/梁省德
第三志願: 李賢堯/顏超文/梁植偉
第四志願:荔天/迦密愛禮信/
                   石籬天主教
我給她2choice 是廖寶珊,3是梁省德
4 是伍若瑜,已全rejected.
請指教

Khmama:小女是荃灣區b2.學校提議這樣揀
選學校(只可選一)
第一志願:李城壁/廖寶珊/伍若瑜/
                   全完/何官
第二志願:  吳祥川/梁省德
第三志願: 李賢堯/顏超文/梁植偉
第四志願:荔天/迦密愛禮信/
                   石籬天主教
我給她2choice 是廖寶珊,3是梁省德
4 是伍若瑜,已全rejected.
請指教

Jackieson  廖寶珊,李城壁&是梁省德are hot schools for B1 students,1/3 or even 1/2 of these 3 school places will be filled by B1 students, so if B2 students choose 2nd or 3rd will be risky.  發表於 12-4-24 10:02

「khmama  仲有8間點解唔填埋去?執雞要完全, 唔好揀o的唔揀o的.  發表於 1 小時前」

因為, 有d係頂頭大熱唔放第一跟本無機會, 有d路程太遠 & 有d因宗教不同, 入咗都唔會讀. 但我會再考慮吓將餘下他區Band1再編入排位表內.

多謝你意見

回復 khmama 的帖子

Hi Khmama :

辛苦妳了,有問題希望妳能給我意見,學校派了banding表,我的小兒在東區校網屬band 2頭和band 1尾, 用以下組合填乙部, 是否可行呢? 是太保守還是太冒險呢? 請賜教, 謝!
按志願排列 :
1. 筲箕灣官立中學
2. 金文泰中學
3. 衛理中學
4. 中華傳道會劉永生中學

另因我家住西環, 其實想選近中西區的學校, 只是恐怕小兒的banding是band 2入不到中西區band 1學校便會跌落band 3, 所以沒有轉校網到中西區, 請問在甲部是否可選回跨區的band 2頭學校, 請問近中西區和灣仔區有什麼推介?

khmama,

辛苦了你.
請問如果是弱區-葵青區.  第6位放回BAND1B, 仍有機會執雞嗎??  (區內8所男女校英中,2所女校英中)
BAND1中男生.
1. 1a
2. 1c
3. 1c
4. 1c
5. 1c
6. 1b (受歡迎band1b, 放第1都未必有位的英中)
7. 1b      "
8. 1b      "
9. 1b (他區band1b)
10. 2a

Khmana,
返工第一件事就是上來看看有沒有你的回覆,多謝你,百忙當中給了我們指引,我們一家人會認真考慮,再次感謝你!

有d 唔明, 請大家畀d 意見:

當我個仔係b2, 油尖旺區, 想搏1c的有銘基, 循道 及 黃棣珊 (他區), 但 黃棣珊只有兩個位, 係唔係應該填循道先 (有12個位)?  

謝謝.

回覆:stanleypyk 的帖子

如你住處在中西區,我會喺第二志願搏他區(中西區),因得兩三個位band 1生不會咁填太冒險,band2 生又會諗有都比band1 生先。東區網大多住番這區,佢哋又會覺得返學路途遙遠,大多不會選!
如你再夠guts 將第一志願填一間你喜歡啲中西區band 1 school.
除非亞仔好喜歡"筲官"作别論!

請問有無人知甲部大抽獎, 學校會知我填佢地係第幾志願 ??? 因如果抽唔倒我會去呢3間中學叩門, 又怕另外2間學校知我原來不是放它們是第一位.....

thank you !

回覆:thenewipad 的帖子

如果學校要睇你份選校表格先比你扣門咁咪知囉!不過去到中學我認為校方多數睇學生做那份扣門試成績,唔通一個考得差有選與另一個考得叻但冇選,你會選邊個?絕對喺有能者居資!
只有第一輪及尾輪校方先有收生權!

叩門 筆試 will be Pre S1 level ? 還是小六 level ?
‹ 上一主題|下一主題