用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基督教青年會中學 (元朗區)
go

中華基督教青年會中學 (元朗區) [複製鏈接]

Dear Parent - Does anyone have more information of 中華基督教青年會中學, 校風甚樣, My Son is Band 2 grade. Pls. help out . We're lost and depressing over this selection of school.
   2    0    0    0

依家好似收晒生啦wor你打去問咗未呀
朝8晚5都困係學校,可以有幾曳呀
你想知d咩打去學校問最清楚

??????????????????????????????????????

Today call to find out more infomation, Noted there is a primary school 3 classes of student 接龍:上青年會中學student quality can not control. Anyone could give more advise!

CarlamMAMA 發表於 12-4-11 20:49
Today call to find out more infomation, Noted there is a primary school 3 classes of student 接龍:上 ...

你指學生質數係邊方面??

品行呀!

請問有人知道無多少少資料, 例如 BAND 幾, 校風 & 品行, 謝謝!

校風純,因為S.1-S.6都由8:00am留校至5:00pm才可回家
全校lunch要留係學校內食
學業成績及品行屬中上
Banding~~~Band1C

OK ,Let further study it.

CarlamMAMA 發表於 12-5-9 21:51
OK , They accepted my son . We don't need to go for the allocation now.  which is total released..

咁遲先至知!無論如何都恭喜你喇,唔駛參加大抽獎。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 CarlamMAMA 的帖子

嘜依家直資仲收人既?

我知間學校屬Band2,不過校長係新來的, 好進取, 理想好高, 老師都唔敢懶!

青小班學生無得揀, 學校要硬食, 由於一條龍上, 現屆同學仔已經唔勤力!(一條龍的弊病也!)

中學校風都算好, 起碼唔比你群班壞人, 算有教育理念! 最好入到精英班.

Roselady 發表於 12-5-10 14:40
回復 CarlamMAMA 的帖子

嘜依家直資仲收人既?

2012年度開始唔再分精英班啦! 以每個學生既中、英、數考核成績嚟分組上課

煒良媽咪 發表於 12-5-10 16:07
2012年度開始唔再分精英班啦! 以每個學生既中、英、數考核成績嚟分組上課 ...

煒良媽咪 妳好!
我知妳仔仔係讀李小的, 我囡囡9月p.6, 請問仔仔是不是都會讀這中學, 可唔可以講多一些有關這校資料嗎?
[

amychoi 發表於 12-6-20 15:14
煒良媽咪 妳好!
我知妳仔仔係讀李小的, 我囡囡9月p.6, 請問仔仔是不是都會讀這中學, 可唔可以講多一些有關 ...

Hi Amy,

我仔嚟近9月將會入讀YMCA! 我既資料來源都係由校網http://www.cymcass.edu.hk/big5/curriculum/health.htm、簡介會、直接打去學校查詢、EK或由現就讀此校同學既家長得知上面其他家長講既之外, 你還想知邊類型既資料呢? 睇吓我幫唔幫到你解答另外我都有親身睇此校學生放學情況, 以我觀察過佢哋外表打扮樸素, 冇乜異常行為

Quote:Roselady+發表於+12-5-10+14:40+回復

原帖由 煒良媽咪 於 12-05-10 發表
2012年度開始唔再分精英班啦! 以每個學生既中、英、數考核成績嚟分組上課 ...
即係似李兆基上課形式。

[

Quote:Roselady+發表於+12-5-10+14:40+回復

原帖由 煒良媽咪 於 12-05-10 發表
即係似李兆基上課形式。

[

+本帖最後由+煒良媽咪+於+12-6-20+16:08+編

原帖由 煒良媽咪 於 12-06-20 發表
煒良媽咪

即係同一級會有直資學生同一條龍學生嗎?外來的學生會唔會被看成有異族的感覺?

請問你有無報李兆基?

兩者選擇, 妳覺得這校比李兆基勝出的優點是那點?

唔好意思, 我都是近排才知有這校,但完全唔認識的。

[

校風好..外表打扮樸素
學生都有禮貌

band 1c ..ok la

回復 amychoi 的帖子

外來生當然唔會係異族, 因為佢收得你已經啱學嘅feel, 相反青小佢無得揀.

前幾年有傳交學費與唔交學費有唔同待遇添! 不過唔知依家有無變.

我知有李小黎嘅中二生會轉校走. 如果與李兆基比, 李的band1生會較多, 青中較受B1c及B2a嘅學生歡迎.

校風兩間差唔多, 因青小都好嚴, 但只限校內可控制, 校外嘅情況就不予置評!

amychoi 發表於 12-6-21 09:40
煒良媽咪

即係同一級會有直資學生同一條龍學生嗎?外來的學生會唔會被看成有異族的感覺?

1. 我就唔太擔心呢個問題 小朋友適應能力強, 只要佢哋有開朗性格, 好容易都會識到新朋友. 我諗學校都會有方法/措施令佢哋共融, 而且今年度入學既學生係3(一條龍)比2(直資), 學校08年已開始轉直資, 所以我深信校方會有經驗處理
2. 我都有報李兆基, 因為兩間都好近屋企! 班主任比我既意見係YMCA比較適合我仔, 佢會讀得開心
3. YMCA有過往既會考及高考成績, 而李兆基今年會有第一次既公開試成績

當初我都係只認識李兆基比較多, 因為李小學生較多人選它, 其後我再接觸過同學家長(同學既哥哥之前李小畢業, 現就讀YMCA), 我都有聽取佢對學校既意見/評語. 今年呀仔都有幾個同學仔一齊考上青中讀S1

我知來年青小P6學生比今年少一班, 所以出年入學S1既比例約1(一條龍):1(直資)
你可以睇埋兩間學校今年既公開試成績, 而再作比較. 最重要叫呀女考好呈分試, 到時大把選擇
‹ 上一主題|下一主題