用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 阿仔18個月仲未識講野,我好擔心。
go

[聽/語障] 阿仔18個月仲未識講野,我好擔心。 [複製鏈接]

我老公有過度活躍,我都好擔心阿仔會有。不過so far佢肯同人say hi, 溝通。不過唔肯講野,就連媽媽,爸爸都唔肯講。唔知系唔糸我地用2種語言呢。

0    0    0    0

我bb都係18個月未開口, 依家25個月, 都仲未, 好後悔當時無聽朋友講排評估, 依家可能要排大半年至有得見醫生, 9月n班仲未有著落.哎
諗起評完取信至排學位..bb可能要轉校重新適應, 所以更後悔.

回覆:cat1028 的帖子

系呀。我想去排,不過我老公和老豆都話佢冇問題。8月份會返幼兒園,如果到時冇改善,就要做評估了

健康院姑娘點講呀, 你咪參考吓至決定. 8月份開學 咪再俾多一段時間bb.
我bb都會同人hi, fly kiss,hi five 人人都想玩(包括3唔識7的,惡形惡相的..), 我老公當時都係唔讚成排評估, 但依家佢無野好講, 排咗到時你覺得ok 就唔去囉.

回覆:cat1028 的帖子

Thank you for your advice.

回覆:阿仔18個月仲未識講野,我好擔心。

我仔仔都係,十八個月果時都無講野,好彩有間學校收,返左學半年,依加就會講多左外星話,但大人話就十句都無,兩歲返健康院見醫生仲話無問題,最後要迫醫生俾信排評估,但要等半年,仲有三個月等,希望真係無事!希望大家小朋友都無事

我仔23個月喇,情況一樣...咩都明但唔講。我都好擔心,所以幫佢報左8月N班,希望有幫助啦....
想問下月2歲去健康院係咪只見姑娘?定係有醫生檢查?

chunlk 發表於 12-4-16 13:56
我仔23個月喇,情況一樣...咩都明但唔講。我都好擔心,所以幫佢報左8月N班,希望有幫助啦....
想問下月2歲 ...
我個仔21個月都係咁, 佢18個月返健康院檢查嗰時我同姑娘講話佢咩都唔識講, 叫佢又唔應, 又唔太望人, 咁姑娘就轉介我去見中心姑娘, 依家等緊見醫生, 雖然仔仔有啲進步, 但都係未識講嘢同唔識指眼耳口鼻嗰啲.

回復 Lavanda 的帖子

我個仔同你個仔一樣, 佢25個月啦, 但咩都唔識講, 眼耳口又唔識指.  月尾見健康院醫生做評估.  請問refer去見評估中心護士要等幾耐?  再refer去見評估中心醫生又要等幾耐?

佢10月要in K1, 到時都唔識講野, 係咪冇學校會收?  好擔心呀!!

我仔依家 28 個月。2 歲之時見完健康院醫生。再 refer to 評估中心見護士。我個時大約排左 1 個月左右。見完評估中心護士先可再 refer 見醫生。護士同我講要排 9-12 個月才見第 2 次 (即見有關專業人士, eg 言語治療師/醫生/職業治療師等等)

momotang  我上年11月開始排評估中心,一個月見姑娘,等咗六個月,今個月見醫生.  發表於 12-5-8 16:50

我囡囡兩歲時又是講單字唔多個10個, 去完健康院見醫生, 好好彩排了一個星期就見醫院護士了, 護士說起碼等半年才可以做評估.
我馬上同阿囡找私人的言語治療師, 現在返左7堂, 進步了好多, 講多左好多野, 不過都是單字多, 要再努力.

回覆:mimi_bbcat 的帖子

仔仔好多野都識,不過就唔肯開口。激死:;pppp:

回覆:mimi_bbcat 的帖子

請問返邊間言語治療?

回復 C9Fa 的帖子

我係自己去排評估, 係睇開BB個家庭醫生建議, 咁醫生寫咗信, 打去排期.
當時BB 23個月, 月尾會去健康院, 自己排評估中心, 第一次係3星期後見姑娘, 比我去健康院的期早, 都係話要排半年以上, 一定等.
月尾去健康院, 姑娘問完, 當然要再排健康院醫生, (HELP)要排半年, 計計吓, 呢到排半年, 再排評估中心(保手估計)7-9個月, 咩黃金時間都過去喇.
當然建議你立即行動, 睇私家安排服務(好貴), 再排政府評估, 再等服務(平D). 唔好浪費時間
返下PLAYGROUP, 我依家返同一個課程第4個月, BB開始同朋輩玩.

回復 hc1018 的帖子

我個囡參加耀能協會, 一個星期一堂

引用:回復+Lavanda+的帖子 我個仔同你個仔一樣,

原帖由 C9Fa 於 12-05-03 發表

我個仔同你個仔一樣, 佢25個月啦, 但咩都唔識講, 眼耳口又唔識指.  月尾見健康院醫生 ...
唔好意思咁遲先覆,我依家仲排緊,依家諗住睇私家希望佢8月返學前可以做完評估,阿仔就快2歲嘞,仲係一個單字都唔識講,又唔會手指指,好擔心

cecilau  連手指指都唔識的話, 你快d 去做評估啦. 快d 搵fit 佢的training 啦.  發表於 12-5-22 14:18

不必擔心,繼續做
你會慢慢看到的結果

回復 mimi_bbcat 的帖子

邊到有得做?可否介紹我?
我阿女18人個月, 唔識講野, 我叫他hi, hello她只會wave hand但唔肯開口講....
好擔心...
‹ 上一主題|下一主題