用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有mug書啱6 歲男子睇, 請介紹 !
go

有mug書啱6 歲男子睇, 請介紹 ! [複製鏈接]

有mug書啱6 歲男子睇, 請介紹 ! 謝謝!!
   13    0    0    0

Englisgh or Chinese?
What's he reading now?
any special interests?

PNGCC  請介紹中英文書,謝謝!英文睇到Oxford treetop 11, 開始睇緊Roald Dahl 嘅書。沒有特別興趣。  發表於 12-4-7 09:20

台灣有套 閱讀123,是所謂的橋樑書,有不同的故事,其中有幾本叫 屁屁超人、屁屁超人vs邪惡校長、屁屁超人與飛天馬桶,我阿仔好鍾意! (圖書館有 屁屁超人 借!)
冒險小虎隊, 有 polaroid 咭玩
Colourful 又有成語嘅有 喜洋洋小說、老鼠記者,仲有套係隻牛做主角,(早幾日見商務有減價!)

睇緊 Roald Dahl 好叻喎,你睇下會唔會太淺:
Oliver Moon
Astrosaurs Academy
Magic Tree House 故事書淺,不過套 accompanying guide books 好好,你可以揀下

深少少:
Astrosaurs
Cows in action
Geronimos
Jeremy Strong

再深D:
Beast Quest
Alex Rider

我估,未睇到 Percy Jackson 掛!
(全部英文書都有得借架,帶阿仔去揀啦,有時買咗佢地唔鍾意就真係點都唔肯睇!)
唔好淨係睇故事書呀,都要睇吓知識書或 fact books!

PNGCC  Thanks for your advice !  發表於 12-4-7 22:11
‹ 上一主題|下一主題