用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你地覺得邊間讀書壓力大d: DGS or SPCC????
樓主: JuiceMum
go

你地覺得邊間讀書壓力大d: DGS or SPCC???? [複製鏈接]

JuiceMum 發表於 12-3-23 10:54
因小女兩間都有offers  兩間都時夢寐以求, 非常好的學校 請大家賜教!!!!
通常呢d所謂嘅超級名校,「公」課唔多,私課多!壓力通常都係來自自己。所以你經常都帶住壓力做人的話,你去到dgs,你會話dgs壓力大;當你去到spcc,你會話spcc壓力大。

綺霖mami    發表於 12-3-27 10:42
like_travel    發表於 12-3-23 14:24
martie  Very object and fair comment.  發表於 12-3-23 13:40
:verycold: :verycold: :verycold:

greenapple1093 發表於 12-3-23 17:59
回復 JuiceMum 的帖子

恭喜! 你女女很了不起!

以全港成績來看, DGS 是 the best of the best>>>>>>就算「公」課少都冇用,呢d都係壓力嘅來源。
:verycold: :verycold: :verycold:

JuiceMum 發表於 12-3-23 21:11
真的很多謝大家的意見!!!
本來考慮男女校的因素 但SPCC的男仔很讀書型 我覺得很放心 而學術方面兩間也很好  ...
拿,証明你對SPCC都尚未完全理解。SPCC的男同學除左讀書勁,佢地運動都唔差架名乎其實動靜皆能。剛剛比賽完嘅學界足球,SPCC不單贏皇仁,還氣走華仁,風頭一時無兩!

greenapple1093 發表於 12-3-23 21:36
agreed. SPCC's boys are excellent in sports as well as in studies. SPCC won a lot of "top" rewards  ...

唔好忽略一點,佢地係男女校,即係得大約一半人係男同學炸,都可以挑選到一班咁叻嘅同學!

回復 Golf007 的帖子

講到F.3選科的壓力,DGS都一定唔會比SPCC少!應該話間間學校的F.3生都會遇到同樣的問題。
我倒有興趣樓上AWMAMA家長所說「要選一間同學與家長間不會天天在互相比較的學校較適合了」這點。
我聽到嘅係兩間學校嘅同學都話讀得好開心,相信沒有同學和家長會認天天在互相比較。只有你說我有,我說你有!

One-Mama  慶幸學生無興趣留意呢D大人是非討論...  發表於 12-3-27 10:44
ANChan59  因為多數評論者兒女,多數唔係讀那些學校。  發表於 12-3-27 08:36
‹ 上一主題|下一主題