用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我今日試咗Concerta........
go

我今日試咗Concerta........ [複製鏈接]

因為亞仔食完concerta之後好無胃口,又暴瘦!我試完之後,好肚餓但對住D食物真係唔想放入口!
有咩可以谷肥佢!
但真係一得一失,佢加咗藥之後科科9字頭,用健康去換成績,好心痛!
   3    0    0    0

我仔食concerta 18mg & strattera 25mg, 佢真係好冇胃口,只好小食多餐同煲多d湯

coco12081 發表於 12-3-17 00:58
因為亞仔食完concerta之後好無胃口,又暴瘦!我試完之後,好肚餓但對住D食物真係唔想放入口!
有咩可以谷肥 ...
不只是換成績,是換他的自信心,自我肯定和自我價值。不然,日日被人罵,幾努力都係得個吉的感覺不好受。
for every one criticism, three positives must be given.

咁又係,佢自己都覺得自己叻咗!

masterunion:我想問下 strattera 25mg都係for  ADHA?

coco12081 發表於 12-3-17 13:40
咁又係,佢自己都覺得自己叻咗!
佢本來就係咁叻!只不過個病令佢發揮唔到出來。

IwanBB  完全認同!  發表於 12-3-19 10:23
lokhimbb    發表於 12-3-19 08:02
for every one criticism, three positives must be given.

醫生冇開開胃藥俾小朋友??

我小朋友都冇胃口食野同瘦左, 食左開胃藥就明顯好左

不過都係要小食多餐囉~ 唔係好難肥得返~

我仔食緊27mg, 開頭係完全唔想食嘢, 之後習慣咗會食返架啦, 不過份量終於比冇食時少, 放心啦。但同時好似習慣埋啲藥咁...

回復 豬仔軒 的帖子

我個女都係架...
初初食藥有D抗拒

而家叫佢食藥, 佢哦~ 全部一次拍晒落口, 水佢都就黎唔駛就咁照吞...

食藥食到冇晒感覺, 當左例行公事

我仔食緊strattera 10mg一日兩粒....未加到藥量已經常眼瞓

我仔都因為食少左野而瘦左,醫生都比左開胃藥,但食左個人好攰又眼瞓,平時唔駛瞓晏覺,食胃藥第一日已經要瞓,所以我冇比佢食LU~

依家日日飲加營素,有時午餐都會唔食,但情況冇之前咁差﹗<-- 之前學校食午餐,成份拎番屋企呀﹗

masterunion 發表於 12-3-17 08:34
我仔食concerta 18mg & strattera 25mg, 佢真係好冇胃口,只好小食多餐同煲多d湯

請問... STRATTERA係政府醫生開OR 私家呢?我仔睇何醫生,佢都只係話食R字頭& C字頭,上次我問佢S字頭呢隻藥,佢話唔同野黎喎~ 但又唔見佢肯轉,老實講,C 字同R字,我覺得都唔係100%WORK....

我囝囝食左差唔多兩年, 最初瘦左好多, 由原本大大隻變左皮包骨, 極心痛><, 但行為和成績變得好好.全級10內! d老師極之錫佢. haha.

精神科醫生建議飲兩杯加營素,食芝士&流質食物, 經過多次調節後, 囝囝體重已經回覆正常^^

早餐: e+俾囝囝早餐食多d份量再杯加營素, 會俾d有芝士既包(eg: pizza包,芝士腸仔包)
午餐: 係自家製午餐盒而代替學校飯盒, 口味一定要配合囝囝, 一碗飯份量, 唔洗番學會食粥or米粉, 容易吞食
茶點: 通常6點會肚餓, 會食水果,飽或者餅乾
晚餐: 飲食份量正常, 一碗飯&湯
飯後: 必定食水果

食藥後囝囝瘦左外, 仲有埋偏食行為, 幸好係食素多, 我會額外俾維他命囝囝食黎補充營養.

樓主可以參考下^^

annaanna 發表於 12-3-19 09:51
我仔都因為食少左野而瘦左,醫生都比左開胃藥,但食左個人好攰又眼瞓,平時唔駛瞓晏覺,食胃藥第一日已經要 ...

我個仔又係丫, 老師成日話佢...
加營素我都有比, 佢本身已經係細粒... 依家仲成.................. 唉...

annaanna 發表於 12-3-19 09:53
請問... STRATTERA係政府醫生開OR 私家呢?我仔睇何醫生,佢都只係話食R字頭& C字頭,上次我問佢S字頭呢隻 ...

S 藥係政府開, 何醫生果時好細心... 不過太貴了, 我地排到政府之後就無再返去..

masterunion 發表於 12-3-19 11:40
S 藥係政府開, 何醫生果時好細心... 不過太貴了, 我地排到政府之後就無再返去..
...

咁你轉S 藥之前有冇試過R同C藥呢?我上次問何醫生,佢又冇表態,又冇同佢轉藥....

咁你仔依家C+S 情況如何呢?

annaanna 發表於 12-3-19 11:58
咁你轉S 藥之前有冇試過R同C藥呢?我上次問何醫生,佢又冇表態,又冇同佢轉藥....

咁你仔依家C+S 情況如 ...

我個仔都係睇緊何醫生,何醫生開c+s比佢!我都都諗住排到政府就睇政府...........
睇政府唔知會唔跟何醫生d藥??

小囡現小三,  8歲, 19.5kg 食Ritaline 10mg, 每次半粒, 每日2-3次, 食咗差不多6個月, 班主任話上堂都有遊夢.
政府醫生話可以試食8小時(暫時無貨) 或12小時concerta .
或另一種strattera (有D效果好D, 不過要定期驗血)

小囡要加藥嗎?
12小時concerta 跟 Ritaline 比較, 副作用差不多嗎?
請問是否要成粒吞服? (因小囡要咬碎食, 未懂吞藥)

818crystal 發表於 12-3-24 15:16
我個仔都係睇緊何醫生,何醫生開c+s比佢!我都都諗住排到政府就睇政府...........
睇政府唔知會唔跟何醫生d ...

我果時睇佢有跟何醫生丫... 之後就再調整藥量, 因為丫仔有一排有D 唔係幾好既反應, 又要再調節

女兒現在看何醫生,on 12小時 Concerta,已排了Queen Mary, 八月有得睇,想問Q.M有没有corncerta,開?因女對concerta反應很好,不想到時再轉藥,另想問新case第一次是見護士or見Dr.?因上年12月排,今年已有期,很快,會不會見nurse?因Dr.Ho太貴,想能快的看Q.M.
‹ 上一主題|下一主題