用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 協恩同根德園,大家又點揀呢?
樓主: jonahlee
go

協恩同根德園,大家又點揀呢? [複製鏈接]

sure KV
as HY is not a "dragon school"

why so many girls got hy offer... so envy...

雪豆  o黎o黎去去都只係有幾位報喜o者。Don't worry, 現在只時起跑點,日後的achievements才重要。  發表於 12-3-15 14:46

回覆:jonahlee 的帖子

天與地

jonahlee  何是天?何是地?何解?請賜教  發表於 12-3-15 17:49

雖然話就話HY唔係一條龍. 但都叫有機升番HY Primary(而且都有60%). 再者. 你都話佢就算考其他都唔錯.

咁難道KV唔使再競爭? KV 一定有好既 Primary OFFER? 到時爭primary係咪仲辛苦啲?

JOJA  Agree  發表於 12-3-16 10:58

我會選協恩,
其實60%可以入到協小已經非常好. 我見另外有8%入女拔, 7% 入聖嘉.
TOTAL有超過75%都係入出名的BAND ONE頭學校.
聽講其他有D自己海外升學/ 選國際小學.

20022009  咁第一輪既自行好身呢?全部都靠分(姊妹分&父母分)?唔多唔少都會收啲協幼既~  發表於 12-3-16 15:41
sheffield  大部份能入協小的不是因為小朋友讀協幼,而是因為他們有分和好運,經自行分配和搞珠入協小的!請了解清楚!  發表於 12-3-15 23:06

KV of course, unless you can be sure that your girl is the top 60%  Actually, most of them are with sibiling in HYP already.  Thus, the real advantage is slim.

For KV, if not HYP, you can still have a lot of choices and with good foundation.

其實我話最重要睇吓你鐘意邊間學校的課程多啲,就算你讀協幼~兩年後唔通你唔會考其他小學咩?

雪豆  o黎o黎去去都只係有幾位報喜o者。Don't worry, 現在只時起跑點,日後的achievements才重要。  發表於 5 小時前

其實我去INTERVIEW HEEP YING 個日, 我聽見D女仔一入房喊得好大聲, 我個心唸, 為咩呢? 雖然個囡無喊, 我都

同自己講無論結果係點, 順其自然無謂強求

雪豆  或者你囡囡日後的achievements更多呢~你的囡囡無喊已經好叻喇~  發表於 12-3-15 23:09

我估呢個post會有你想要的答案
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2335121&extra=page%3D1&page=1
修身 齊家 治國 平天下
Learning never ends

thank you very much , i cannot agree more!
outdoor toilet 即係點?  KV都係我幾欣賞的學校

BTW我呢次INTERVIEW HY 真心體會到唔喊已經叻了
其實我心知道咁樣迫D小朋友係好辛苦
我由細比人迫大, 童年唔開心, 覺得媽媽唔錫我, 覺得做人好辛苦
當佢地入咗房好多女仔大喊媽媽,
個一刻係好心痛, 我做咗兩年媽咪第一次, 係一個好大的反省
所以無論發生咩事, 結果派位如何, 最重要身心健康, 快樂成長
最怕佢細細個就怕咗返學

雪豆  You're a brave mama!
唔知你同小朋友去interview KV時有無留意到,入課室前條小路的右手邊有個用磚砌的Outdoor toilet。  發表於 12-3-16 09:53

識人說HY 上次抽冇關係者抽入的機會得零星幾個, 唔知大抽獎之後會唔會收番多D協幼生, 同埋一條龍通常都淺D, K3如果要出去考就好似不似KV 有利. (朋友說考到DGS個D是最top個 幾位, 唔知家中點谷的..)  但HY幼生 knock door 會比非HY幼生有利少少?

呢個要視乎你對小朋友的expectation以及小朋友本身的能力。(當然自己本身要有好多resources都好重要。)
再唔係就"發掘"小朋友o既體育潛能,響學界D1出了名之後,自然會有好多名校同你小朋友"招手"

HYPS去年收左9個HY幼稚園叩門生, 所有叩門位只係留比HYK, 而且協幼生上協小比較易適應,如果你心儀協小讀協幼會好d

KV學術水平較高,上任何小學都比較輕鬆但唔好處係小一再要撲學位

I agree with you.
hugub 發表於 12-3-16 10:17
HYPS去年收左9個HY幼稚園叩門生, 所有叩門位只係留比HYK, 而且協幼生上協小比較易適應,如果你心儀協小讀協 ...

我會選HY

HY課程都不算太淺... 就算上不到協小, 上去考其他都不差吧

回覆:協恩同根德園,大家又點揀呢?

I vote kv as well

[

真係各有各好,懶D的話,就揀KV會好一點,只要跟住校內個課程上,另加強吓英文,普通話,考小學,上小學係會唔錯的,如揀HY,所要加強的項目會更多,但就可換取多一點機會上協小,所以睇你點樣去配合囉..........(兩間都係好學校)

jonahlee  Good and fair comment.  Thanks.  發表於 12-3-24 13:48

Heep Yunn. some friends' kids who were studying KV didn't get good P1 allocation this year.
‹ 上一主題|下一主題