用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖道迦南
go

聖道迦南 [複製鏈接]

我個仔派將軍澳區,屬Band2中,無任何特異功能,報左三間直資,得聖道迦南收佢,
見坊間評語好壞參半,但等抽獎又驚一個唔好彩..........................
想睇下有無其他BK媽咪都揀左STCC, 睇下你有乜comment

1    0    0    0

學校不斷進步中, 老師很有愛心, 啊仔學習態度改善左!自動自覺左!

回覆:milkylok 的帖子

我已決定選STCC,成績亦是其次,最緊要校風,希望冇揀錯

回復 Keithmama 的帖子

校風……唔係好得………

學校不斷增值, 上一年收的學生更勝一籌, 文武全材, 上個月學界藍球賽, 靠幾個中一新仔已可以打入最後12強, 及學界田徑賽已打進入final 賽, 最後只是輸比兩間名牌特異功能工廠, 賽況可在學界中學比賽找到.

學校內體育風氣盛, 另一班將會上場的辯論隊及藝術培訓亦成為主流, 低年級質素明顯強, 學習氣紛踴躍發問, 全是新校長到來, 這兩年收生嚴選後改革成功, 所以今年簡介會校長講明最低要有Band2, 品行要有B或以上. 其次是有體育藝術潛質, 基督徒(宗教認同)或特異功能異士.

隨著減班制及活動教學. STCC是全英文直資中學, 近兩年的收生要等多4年便有公開試實況, 升值和名氣指日可待.

引用:學校不斷增值,+上一年收的學生更勝一籌,+文

原帖由 信媽 於 12-03-25 發表
學校不斷增值, 上一年收的學生更勝一籌, 文武全材, 上個月學界藍球賽, 靠幾個中一新仔已可以打入最後12強,  ...
希望同你講嘅一樣,其實每間非名校的comment都一向有正反兩派説法,嘅然決定放棄抽獎,就要相信學校.我亦認同信媽你話,學校有進步,所以才選佢
而且這亦是囝囝的意願,如果放棄offer,而派得唔好,容乜易佢第時怨我!

Keithmama 發表於 12-3-13 14:08

將軍澳區也是一個重災區, 學生多, 以往只有一間迦密英文中學, 微調後, 加入景嶺及官中, Band 1學位根本是不夠, 很多band 1 學生也跌入band2 區, 將軍澳區聯繫中學也不少, 選擇真是有限, 一失手害怕跌入某些Band 3中學如圓X, 鳴X, 靚記, 正x, 馬陳, 鄧英 (有便衣警察巡經的學校) 所以有能力的學生也會跨區賞試.

我路過,想分享一下.
兒子今年於此校f7,畢業.雖然只是兩年校園生活,但想在此多謝各位高form的老師.
最初入此校,是因為小兒於c.e未夠分原校升f6(傳統emi)自己住kt,所以諗住,是但一間直資讀中六,
總知可以參加高考便算,反正都要出外補習.

但估不到有意外收穫,這所學校的老師跟兒子舊校的質素及教學態度簡直有
天壤之別.兒子只不過在這間學校讀了兩年,(其實今年二月巳不用上課.)
但對這所學校的一切感情口碑,更勝舊校.雖然不是名校,但如果能孩子們
自主及健康成長,這都比學業更重要.

無論兒子能否升讀大學,我也感謝:聖道迦南.
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

引用:+本帖最後由+信媽+於+12-3-25+14:58+編輯+\

原帖由 信媽 於 12-03-25 發表

謝謝信媽、sai1031。真係好想聖道迦南嘅學兄、學姐及家長分享多啲有關聖道迦南的資訊,好讓我們這一批新生、家長在開學前了解學校更多。

回覆:Keithmama 的帖子

親身體會:我阿女今年中三要選科,學校非常重視,除了在家長日班主任單獨與家長、同學面談比意見外還開了兩次選科的家長會,第一次讓中五的師兄、師姐上台分享選科心得、老師講解新學制度下的選科技巧,第二次還請來了資深的大學招生教授,心理學博士講解選科會遇到的問題,還可以即場提問。我不知道其他學校是否也有類似的安排,但stcc的做法就令我們頗窩心。
阿女是去年暑假的插班生,一年下來讀得非常開心。老師、同學並沒有因為她是插班生就岐視她,相反還給了她很多機會參加了不少校際的演講和物理比賽。對於有些關於校風的問題,阿女話每天校長和副校長都會在門口檢查頭髮、校服的事宜,每位同學都要對校長、老師講早晨,不能只點頭就算。校長話:如果家庭不能教會你講禮貌,那麼學校就是教育你的最後一個地方:;pppp:,不知以上回復能否幫到你

引用:親身體會:我阿女今年中三要選科,學校非常

原帖由 samyho 於 12-05-01 發表
親身體會:我阿女今年中三要選科,學校非常重視,除了在家長日班主任單獨與家長、同學面談比意見外還開了兩 ...
聽完幾個師兄師姐媽咪嘅分享,我就有信心好多,自問小兒不是B1人,同班同學Band1居多,沒有太多人對stcc有認識,而且好多有考此校的同學,亦轉駄去咗其他真資,所以初初真係有啲擔心

回覆:samyho 的帖子

多謝samyho的回覆,絕對幫到我地。謝謝。

回覆:gugoojuju 的帖子

吾使客氣,我都只係講親身經歷出來分享,希望各位師弟、師妹讀得開心同有信心D

我在[中學交流] 開了[聖道迦南] 的帖子, 希望多些家長可以入去分享及交流意見,, 謝謝
‹ 上一主題|下一主題