用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 究竟係咪真?定係面試班老師誇張?請各位媽媽俾意見 ...
go

究竟係咪真?定係面試班老師誇張?請各位媽媽俾意見 [複製鏈接]

阿仔係超怕羞及慢熱,想早d等佢熟習面試模式,同佢報左面試班,只係上左4堂,每次上完老師都話阿仔好多野唔得,又話佢認中文字唔得(佢話應該要識得睇「甚麼」、「名字」等字),又話面試要唱普通話,又要睇小朋友揸筆靚唔靚。
究竟小一面試係咪真係咁,定係老師誇張左?有無媽媽可以分享?

bee918  聽講要小朋友親手寫自己個名  發表於 12-3-15 13:35
Yanamami  考P1唔考筆試點睇到小朋友執筆?  發表於 12-3-10 18:45
chunheimama  平時有沒有看書伴讀的習慣呢, 如果有, K2 己可看簡單圖書了.  發表於 12-3-10 18:04
   0    0    0    0

回覆:究竟係咪真?定係面試班老師誇張?請各位媽媽俾意見

小一係唔可以考筆試,點睇你小朋友揸筆靚唔靚!

我朋友個考st.stephen有叫佢寫自己名,另外Cky有筆試要考的

回覆:Lilo 的帖子

係lor, 佢話會考畫畫,然後睇到揸筆wor

間間考法吾同, 當年只考兩間. 但並不是考超級名校, 有考晝畫然後寫上自己名字, 簡單數學 (oral), 朗讀英文 and 中文 (可選廣東話 or 普通話), 還有聽故事 Q & A, 小小推理及聯想 Q&A.

同其他考別的小學家長傾, 考的差不多.

但也有家長說, 他考那間純傾計

間間不同.

我地考三間,有兩間要做 worksheets, 有晒中英數題目,第三間都要寫中英文名加畫畫。D 面試真係越嚟越 academic!

肯定大部份要畫圖或寫字, 同埋基本的字應該要認得, 我又唔覺老師好誇張.  

回覆:HaYi 的帖子

多謝各位,睇黎我真係要努力,我諗阿仔學校實在太淺啦,佢仲係認緊d好簡單的中文字,英文又唔見得好

bb@wonderland  認字(中, 英文) - 好多時要讀氏句子, 所以唔好只係教名詞/動詞, 真係要睇多書.  發表於 12-3-10 22:57

Be prepare that they might write some words on the board then ask you to copy them down.  By doing this they are testing your ability to hold pen, your observation in the Chinese character. If you somebody who used to writing, then you might this easy.  

無可否認, 考小學的競爭大了很多, 不少學校都考很多學術問題 (中英數), 用筆作答也有不少, 所以增強中英數是重要的.  不過, 我相信握筆姿勢應該不是考的重點.  當然, 長遠來說, 小朋友握筆姿勢也是重要的.

不過, 我個人認為, 不論小朋友是否真的有很多不足之處, 千萬不要批評他「唔得」, 畢竟年紀那麼小, 而且, 還有幾個月時間, 應給他多些鼓勵, 多些信心.  小朋友最大的信心, 是來自支持他的父母.

而最重要的一點是, 考小學只是一生一小部份, 考得好不好, 也不要給小朋友太大壓力.

hing_kee2008  Agree!!!!!  發表於 12-3-14 10:31
fw9166  agreed   發表於 12-3-11 16:42
Yanamami  絕對正確.  發表於 12-3-11 12:32

回覆:gifthoney 的帖子

謝謝你的忠告,絕對同意,我同自己講要盡力,但亦希望以平常心對待,畢竟兒子是細仔(9月),又係慢熱型,逼到逼不到。
有時諗,現今小朋友真可憐

悠揚  其實小朋友唔可憐, 佢地咁細, 教咩學咩, 可憐係家長, 要付出很多資源時間. 通常見到小朋友好smart 既, 背後其實家長付出甚多.  發表於 12-3-12 11:03

回覆:究竟係咪真?定係面試班老師誇張?請各位媽媽俾意見

由而家開始陪佢睇多d書啦!每晩都要睇,唔駛多,每晚十五至二十分鐘,d書唔駛深,有少少字就夠,中英文都要睇,不過最緊要係佢有興趣嘅書,久而久之,佢會慢慢認得d字(小朋友好神奇的)。咁做除咗可以培養佢睇書習慣,又可增進親子關係,更可增加小朋友記憶中嘅詞彙,大部分小學都鍾意喜愛睇書嘅小朋友,另好多校長都會問小朋友喺屋企得閒會同爸爸媽媽做d乜,看書一定係一個唔錯嘅答案(小朋友自然會答)。就算最後不幸入唔到最心儀嘅小學,每晩睇書呢個習慣小朋友肯定終生受用!

mamiDOR  agreed!!!  發表於 12-3-16 15:48
‹ 上一主題|下一主題