用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁 -v- 皇仁書院 點揀?
go

香港華仁 -v- 皇仁書院 點揀? [複製鏈接]

上年華小有7、8個同學一齊棄船去左QC,唔知點解!我估應該唔係淨關成績事掛。

motherotk  I want to know as well?  發表於 12-3-15 22:46
:verycold: :verycold: :verycold:

mielmiel 發表於 12-3-9 13:01
咁有冇一些以往棄船前往他校的華小舊生家長發表下原因?

St.Joseph都有兩三個去左QC。兩三個就可能係正常的轉換,可能因為搬屋、交通等等的問題。

:verycold: :verycold: :verycold:

mielmiel 發表於 12-3-9 15:44
就是擔心若好彩搏到,是否一定好。 就校舍而言,華中不算很大,但比皇仁來說已經很好,依家仲有個地盤唔知 ...

校舍>>>>>>皇仁真係不行。殘舊,落葉太多,又有草地都幾多蚊。

學生來自五湖四海>>>>>>最緊要唔好江湖就得,不過,睇黎都應該ok。就讓佢地自己去分辨啦!

校風>>>>>>都唔會差得去邊,最好自己去睇睇。佢地返學時間8:30至下午3:30。

靠自己讀書>>>>>>>讀書幾時都係靠自己好d。

mielmiel 發表於 12-3-9 15:44
就是擔心若好彩搏到,是否一定好。 就校舍而言,華中不算很大,但比皇仁來說已經很好,依家仲有個地盤唔知 ...

據聞是學生上堂秩序的問題。

Amaz 發表於 12-3-15 23:47
The most horrifying fact is that top primary students could be turned into very average students ove ...

你好似係華仁學生的家長咁喎!

greenapple1093 發表於 12-3-17 11:09
How do you know that "Most Wah Yan old boys choose Wah Yan for their sons?"

佢地喜歡學校的傳統囉!除此之外可能有10分加掛,你可以睇睇佢地份報名表就清楚。

motherotk 發表於 12-3-17 18:59
佢地喜歡學校的傳統囉

What kind of culture?

傳統包括學校的歷史、校舍環境、校風、讀書的風氣、學校成績、學校的架構、歸屬感、兄弟情、社會地位、人際網絡等等!只有經歷過才感受到學校比佢地這份感情。

lugano  我好認同  發表於 12-3-22 15:59
A1ma    發表於 12-3-18 11:34
greenapple1093  very clear explanation   發表於 12-3-17 20:33
like_travel    發表於 12-3-17 20:00

Amaz 發表於 12-3-18 00:32
Loving the brotherhood, campus, culture and tradition is one thing but risking one's kids future is  ...

雖然我跟華仁扯不上關係,據我所知,華仁舊生係海外都有好多唔同大學、專上學院或甚至副學士課程的聯係,組織非常緊密。每年都有一班同學未能在港升學的,都會向海外發展。所以佢地係唔需要擔心中學的好與壞,佢地相信人future只係掌握係自己的手。

Amaz 發表於 12-3-18 01:47
Never heard of this. Probably untrue.

你未聽過就等如untrue!

華仁呢幾年因為多左人往外國升學,所以佢地海外升學network越來越成熟,除了舊生會有海外聯絡小組之外(皇仁都有,不過規模細好多),學校和家教會呢幾年都好積極投入,幫助一些往外國升學的同學。華仁係呢方面做得比皇仁更成熟,更積極。

Amaz 發表於 12-3-18 18:07
I, for one, won't make a school choice on this basis.  People should always rely on one's own streng ...

我講出來正正都係想比d家長可以從多方面去參考。其實我亦正正想回應之前話華仁old boys是否會考慮比小朋友讀番華仁的問題,因為佢地太了解學校,佢地會比我地更加深入和多角度去考慮,其中一樣可能就係感情和network。相反我跟華仁完全扯不上關係的可能會單從成績和公開考試表現去考慮而忽略左其他。

其實揀學校都好似揀老婆,有人覺得靚就足夠,因為佢要帶個老婆四圍去威,讓人家也覺得我娶了個靚老婆。
偏偏有人重視內在美,佢享受係太太比到佢滿足和安慰,佢欣賞係太太持家有度。

各取所需姐,沒有邊間好,邊間唔好!

lugano  同感  發表於 12-3-22 17:48

piggy-ma 發表於 12-3-22 15:24
回復 Amaz 的帖子

真唔真呀?係就好囉!

你咁樣做等同謀殺左華仁、華仁同學、華仁老師、華仁舊生人格!華仁多得你唔少。

入standford駛乜靠關係呀。人地海外舊生會就係幫那些準備到海外升學的同學,提供海外學校的資料和生活上的問題,不是用走後門的方法介紹入學。
‹ 上一主題|下一主題