用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁 -v- 皇仁書院 點揀?
樓主: mielmiel
go

香港華仁 -v- 皇仁書院 點揀? [複製鏈接]

回復 Amaz 的帖子

真唔真呀?係就好囉!

我識位九華師兄,拿獎學金到 STANDARD 讀 DEGREE + MASTER。

我十分羨慕,是否真可以憑BROTHERHOOD、NETWORK,我仔仔可以跟衫尾入 STANDFORD 呢?唔好氹我啊!

lugano 發表於 12-3-22 15:00
Amaz, 如果 compare 皇仁/香港華仁/聖約瑟, 我當然推崇皇仁,但見你將香港華仁比到一文不值, 就真係唔多認 ...

History is history.  The glory is long gone.

piggy-ma 發表於 12-3-22 15:24
回復 Amaz 的帖子

真唔真呀?係就好囉!

Yes, that's a joke.

piggy-ma 發表於 12-3-22 15:24
回復 Amaz 的帖子

真唔真呀?係就好囉!

你咁樣做等同謀殺左華仁、華仁同學、華仁老師、華仁舊生人格!華仁多得你唔少。

入standford駛乜靠關係呀。人地海外舊生會就係幫那些準備到海外升學的同學,提供海外學校的資料和生活上的問題,不是用走後門的方法介紹入學。
:verycold: :verycold: :verycold:

Amaz 發表於 12-3-22 16:20
History is history.  The glory is long gone.

睇你點睇,今代華仁仔的質素,起碼要用 20 年才可 prove 到你呢番說話的準確性,我絕對唔相信每一個皇仁學生將來在社會的成就都會叻過每一個華仁學生,冇乜可能囉..... 大家放長相眼睇睇.....

其實名校的定義,按每人的認受性,自身教育背景和個人 preference 來講,都有不同....明未 ?

舉個例.....

有人覺得 Benz 已經叫名車, 又可能對於某些人來講,Bentley 先可以稱得上名車

又如有人覺得在深水埗有幾個單位已經好富足,但可能對於某些人來講,深水灣有幾個單位先至叫富貴

你唔喜華仁 Lieberal 的教育理念,無問題,你咪唔好幫個仔報讀囉,無需好似做 Roadshow 咁洗版式抹黑 ,寬容 D 喇,祝願你小朋友考入皇仁成功

其實, 考到入華仁(無論九龍定香港)或皇仁都巳經對佢的成績有所肯定. 各師各法, 最緊要個小朋友日後讀到書姐. 九華都有好多叻學生考入港大及取獎學金讀 DEGREE + MASTER + DOCTOR 架!

回復 ohnono 的帖子

都話唔好氹我啦,Amaz 既是 "It's a joke",我輕鬆回應何妨?放鬆D啦香港人。

‹ 上一主題|下一主題