用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我好辛苦~仔仔又辛苦
樓主: happypo
go

[讀障] 我好辛苦~仔仔又辛苦 [複製鏈接]

未決定轉5轉校前,或者你試下協康,基督教服務處有冇乜課程可幫到(其實個評估冇d訓練建議ma?)。

如小朋友抗拒功課,試下用一些他生活上常見的字/句作教材 (eg,街名),和他用一些短信對話,或許這能提升他對語文的興趣,當他對自己能力有信心就可能5會咁抗拒。當然咁做可能會減少時間做功課和溫習,lei樣你要同學校discuss la。

happypo 發表於 12-3-28 16:18
回復 珀珀,慧慧媽 的帖子

個問題係佢已經抗拒,唔肯做....
我唔知他點抗拒法..而你又有無同他一齊做呢??
你可以試下用讚賞去令他無咁抗拒做功課先...
又可能我唔會比我自己小朋友欠交功課啦,所以他做到幾夜我都陪他做架...
努力呀,唔好放棄呀,因連自己都放棄自己個小朋友就唔會有人會幫你架啦

我有陪佢,但我真係唔可能一直陪佢,我仲有一個大同細照顧,
而且佢一對功課就訓埋......
我氹佢,平心靜氣叫佢做.
佢唔聽,佢仲要好無禮貌同我講野,
我忍,到我忍無可忍就大聲話佢,
強逼佢至肯做.....
有時都唔肯....
偉麟16/6 偉灝25/7 20:41出世啦. 11:33出世啦. 3.41kg日 3.98kg 17/6 8.83kg 29/7 3.61kg 1/8 3.66kg 偉麟大相簿 偉雄仔相簿

回復 happypo 的帖子

我完全明白同理解...
因我都有兩個小朋友,我之前每日一放工返家就好似打仗咁,同一時間要睇兩個做功課,要房同廳兩邊走,真係仲辛苦過返工多多聲架....
一係你試下一開始問小朋友想做咩功課先(開頭揀d無咁多字寫既,而又好快可以完成既先),然後就大家相意要用幾多時間可以完成,之後就叫小朋友較計時器,到指定時間,之後就去睇其他小朋友....不過其間久唔久就望下小朋友有無分心,再提點下他....
睇下幾日後會唔會有改善...現在最首要係要小朋友唔好欠交功課為先,d字寫得靚唔靚唔好理會住....
努力呀....呢d小朋友係要比其他小朋友更花心機同時間架,唔好放棄呀~~

我非常理解楼主的苦恼。有读障的小朋友做功课有困难很正常。要解决问题,首先要花大量精力时间了解他的困难:是否专注力问题,还是读的问题,执笔问题或是思考记忆方面的原因,之后才能对症下药。
香港大部分学校老师都不太懂得如何有效教导读障学生,一般功课调适作用不大。每个读障学生的情况不同,需要按个别学生能力设计他力所能及的功课,才能见效。

建议你仔仔转校。

我同你行緊一樣嘅路我好難受幫唔到個仔,好助我係屯門區!!我小朋友沈日見完精神科。。。。。我小朋友有讀障,專注力不足,,過渡话躍同因為怕返學有咗焦慮問題!!!!!!我有同社工講有醫生信但只是減小小功課。。。。。。。生字寫小行!!!我小朋友因為緊張考試一星期只係每曰食到二餐份量仲要小。。。。。我都好辛苦好難行
kenjiman

THX~我已經交O左表福德,而家睇下校長點啦~,,,
偉麟16/6 偉灝25/7 20:41出世啦. 11:33出世啦. 3.41kg日 3.98kg 17/6 8.83kg 29/7 3.61kg 1/8 3.66kg 偉麟大相簿 偉雄仔相簿

回復 1234ats 的帖子

THX~我已經交O左表福德,而家睇下校長點啦~,,,

小朋友讀書有困難,我們做父母的要理解他們。我覺得很多時候這些孩子並不笨,只要教的方法到位,他們會很快吸收到這些知識。還有功課量,很多功課是重複的,因為對老師而言溫故而知新,所以大部份功課是重複的。小朋友做功課前,大人應該先瞭解一下功課的內容,哪些是可以省略不做的,哪些是必做的。哪些比較難,哪些比較簡單,哪些知識是做功課前需要溫習的,等等。作為輔導功課的人心裡要有個數,然後重新安排功課的次序和內容,然後和小朋友約法三章,講條件。這樣可能會好些。有時候小朋友覺得有一道題目難住了,就會打退堂鼓,整個功課都不想做了。這隻是我的一些愚見。

HaYi  Good point  發表於 14-1-22 10:25
elb  認同!  發表於 12-7-31 01:55

簽名被屏蔽

回復 happypo 的帖子

阿仔小三,當他中作時,便呆晒,愈來愈明顯 !
這是否中文讀障 ?????
可否pm 私人評估資料,收費貴不貴
McMummy

我好明白你的感受,我兒子兩歲前,不會說話,更別提跟他講道理了,激到我又鬧又打,孩子卻越來越沒禮貌加脾氣差,我發現不對路,就開始修煉自己的EQ,但是不是那麼容易的,尤其是大姨媽來那幾天,但是就儘量忍住不吼他,平時當他是成人般尊重他,多多親切溫柔的跟他笑著說話。及時讚賞他。每天儘量帶他去一個免費得地方玩,例如公園,冒險樂園(不投幣),圖書館念書給他聽。等。慢慢的效果就出來了,他乖了好多,因為他見我喜歡陪他玩玩具,哪怕只是五分鐘。所以為了也討我開心,他會故意做些讓我開心的事,例如聽從我的建議。

因為我只有一個小朋友,所以還好應付,你就麻煩過我,不過也聽人說過,湊幾個小朋友的家長更輕鬆,因為只要管好最大的,那榜樣樹立好就不愁小弟小妹不學好了。加油,千萬 別說自己沒辦法之類的話。別放棄啊

請問福德及真鐸係咪特殊學校, 專收學障小朋友呢?

請問福德及真鐸係咪特殊學校, 專收學障小朋友呢?

回覆:saui 的帖子

2間都不是特殊學校,是主流小學。福德比較收得多些有SEN的學生。另一間應該都幾多功課。

我好煩?
我大女小三,做家課好慢,好似條條都唔識,我就教佢啦!但最煩是抄生字,寫吓擦吓,擦吓寫吓、畫圖畫就想想想,都還沒有落筆、而剪報就頭都大,唔知點好??好辛苦呀!

回覆:saui 的帖子

真鐸是聾啞學校,近幾年才轉做主流學校,我小朋友有寫障,這學校一點也幫不了,這個學期剛完,亦都最後決定要轉校!因為不知是否為了banding?每星期都默書,成個月唔係評估,測驗,就是考試!實在令人透不過氣!而且今年又要TSA,簡直crazy!

回覆:happypo 的帖子

happypo: 請問你轉到福德未?  okay 嗎?  我都想帮我個仔轉去一些小班學校.
可否分享一吓.  謝謝.
‹ 上一主題|下一主題