用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角衛理堂vs北角民生 - PN
樓主: heihei225
go

北角衛理堂vs北角民生 - PN [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+heihei225+於+12-03-10+發表

原帖由 heihei225 於 12-03-10 發表
.... 睇下可唔可以
出唔到中文嘅?
.... 可唔可以

民生的將來多數升邊間?有無全日的?

patpatnicholas 發表於 12-5-25 10:32

民生有全日班,小女讀緊民生pn全日班。

回覆:vnghk0001 的帖子

回覆:北角衛理堂vs北角民生 - PN

不喜勿插,唔知點解我覺得民生in 親都收,我仔2年前9月初in民生N1, 佢未太識講野,interview 時仲"訂"玩具之後自己想走出課室,當時我估學校一定唔收啦!點知結果就收,仲係AM班!可能我覺得佢太易收生,估佢是否有問題,所以我未in其他學校時已reject 民生AM offer.  其實係咪先到先得架?現在是否已不同?我都有朋友仔在民生讀N1 then K1, 都話民生好好!

引用:不喜勿插,唔知點解我覺得民生in+親都收,

原帖由 meloeskie2 於 12-05-25 發表
不喜勿插,唔知點解我覺得民生in 親都收,我仔2年前9月初in民生N1, 佢未太識講野,interview 時仲"訂"玩 ...
可能因為幾年前行學卷制民生無join, 好多學生走咗,所以多咗capacity收多dPN生

引用:民生是一半英文嗎?我仔仔讀一年N我都唔知

原帖由 濕疹仔 於 12-05-25 發表
民生是一半英文嗎?我仔仔讀一年N我都唔知各!我只知道返學返學,確實是招牌鬼婆站門口!讀著半年民生都唔 ...
妳是不是想話不知學了甚麼嗎?我呀仔就學了好多野,而家已經覺得佢口無停好煩,佢尤其士數數字特別醒,中英文都可以除口數到一百,單位數加減都識(不過可能係我教)聽ee講佢全班亦已介晒片。其實有時家長要多d主動跟老師溝通,唔可以不去了解就話唔知學校學乜。

呀仔讀了大半年都ok!  但地方細真係我其中不太喜歡地方,而且學校做事好低調,好似攪唔出名!不過上次旅行係車上我驚訝差不多全部小朋友都主動舉手走出去車頭唱歌(連呀仔都係)我估學校呢方面做了功夫,家長質數好好。

其實民生不做學卷確實好風險,由於定位不清晰,當年唔做學卷走了不少學生,因為佢地無維多利亞呢d學校品牌持撐,又無一條龍學校吸引家長,又無york呢d學校辨得咁有睇頭高調,如果佢當初只需接受學卷條路已經肯定好走好多!肯定年年爭穿頭,佢辨學執著得就另我想起樹仁大學,如果學校當年肯接受政府三年大學妥協,就唔駛往後日子涯盡數十年苦頭。校監承認民生那段時間確實涯過苦頭,但呢兩年學生人數冒升很多,上年已經唔係必收,聽講今年競爭仲大,已經唔係兩年前的事。

出售北角民生幼稚園男孩子校服N1班
夏季+冬季, 連書包

有意請pm or email:[email protected]
‹ 上一主題|下一主題