用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 相當煩惱,請幫忙
go

相當煩惱,請幫忙   [複製鏈接]

0    0    0    0

I'm a K2 parent and next year will be our turn for this game, it saddens/worries me that there are inconsiderate people out there who would hold up 6 places.
And he/she even lectures you on what to do when he/she is not in the same boat.

In 2010/2011 a friend's kid got offers from SPCC, DGJS, SPC, SFA, KTS and TSL.  Her parents registered only for SPCC and DGJS, and did not seem to have been bothered (deeply or otherwise) by the number of choices. Nor had they blown any trumpet or sought advice in any public forum.

conniechan125    發表於 12-3-7 15:13
sheffield  good parents!! they knew what they wanted and took only those they really wanted!! smart kid too!!! parents should always have a priority list in their mind before the kids have interviews...  發表於 12-3-6 15:58

mcheung1 發表於 12-3-5 17:57
回復 newjoin 的帖子

其实我又覺得好奇怪,樓主問kts 同 sfa 及 yw简边间有幾出奇,講成績三間差不多,而 ...
我都想知,不如你講下啦.KTS,SFA,YW,DBS既頭十名會插邊度呀?
http://era-central.blogspot.com/

請放位,放得一個就一個啦! 無需要 HOLD 晒六個。

... if just thinking about SFA & YW .... release other school seat sin la ....

醒目開學勳章

回覆:相當煩惱,請幫忙

仲未決定到?論學術一定sfa,但你又唔想冇咗一條龍,不如你選yw,跟住自己谷個仔啦!咁又可以keep住一條龍,又可以同sfa嘅standard比較!

fw9166  上左YW都唔代表一定上到YW書院.....如果小朋友係店既,去邊間YW/SFA都考到好中學.  發表於 12-3-7 10:16

Charlotte_mom 發表於 12-3-5 15:55
其實上面有份出聲的, 未必係今年申請+等待既父母, 不過大家上得bk, 都係有心既爸爸媽媽, 一路見証住大家小 ...

但從另一方面睇, 呢個帖可以比一群心急的家長有希望 ---- > 仲會有人陸續放位的, 加油.

myfanwy    發表於 12-3-6 14:23

回復 Charlotte_mom 的帖子

所言甚是!

我不是今年申請學位的家長,但我曾經歷過申請、面試、等待公佈結果的過程,所以我深深明白等待的心情是如何。

樓主當然是絕對有權暫時 hold 住學位唔放,就好像任何乘客絕對有權唔讓座給有需要人仕一樣。

願意讓出位的,是有同理心的一群。

考之前唔係心目中已有排位架咩??就算唔知點揀,都應該係A同B唔知揀邊間,而唔係ABCDEFG 6間唔知點揀囉…
小朋友係你嘅,你應該會知道自朋友嘅能力可以讀邊間…考得到咁多間好學校,我相信你都係有planning的媽媽,很清楚自己的選擇吧…
唔使幫你啦…

St. Francis, 因每年九優十優生中, 必有一兩個是讀過這所學校的

YW 啦 SFA 會好大機會無童年,所有科都讀高一級何必呢!升中派位比考小學更難玩。有一條龍是福氣。

各位唔好勞氣, 我想樓主絕不是想曬自己個仔特別叨, 因他所hold果D學校都唔係1線學校(eg. st paul co-ed or dbs), 他說他的兒子只是"生性", 所以絕不可稱為曬命!  不過奇怪點解同時hold住D 2、3線學校呢?!

醒目開學勳章 王國長老

其實上面有份出聲的, 未必係今年申請+等待既父母, 不過大家上得bk, 都係有心既爸爸媽媽, 一路見証住大家小朋友申請, 考, 等, 失望既心情
希望樓主真係早日作出決定, 我知你小朋友好叻, 我鄧你高興, 不過也請顧慮下其他等待學位既小朋友吧, 對你, 未必間間係首選, 只係錦上添花, 對人地, 一個電話可能開心到喊全家去食飯慶祝, 你想想吧!

有位學校admin小姐都講過, 有人hold位, 明知佢唔係黎(交留位費後所有活動都無出現), 但佢家長一日唔放, 學校都係唔可以收另一個學生, 就算有人寫一千封信, 就係無位又有何用?

tvstar 發表於 12-3-4 20:19
回復 spmok1999 的帖子

多謝各位的寶貴意見,我只是想問多些別人的意見
如果你之前已做足功課,相信你早已按兒子的性格,適合他的學習模式和校風等因素為這六家小學排列優次。你願意廣納百川固然是好事,不過把所有學位均留到這個時候才一併考慮,是否有這個需要?雖然是你的權利,但是否可以早點把入讀可能性甚低的學位先放出來,讓一些至今仍未有學位的家長得到希望?再者,我們再多的意見,也不及你對自己孩子的了解,這才應是決定報讀哪家學校的關鍵啊!

好了,意見大家給了,你也回應了,不如說說你的決定和放位計劃吧,我想這裡的家長都很有興趣知道。

bb@wonderland  非常同意.  發表於 12-3-5 17:44
Christi  中肯!  發表於 12-3-5 15:03
‹ 上一主題|下一主題