用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收左rejected letter 了
go

收左rejected letter 了 [複製鏈接]

HY
   0    0    0    0

彩陶 發表於 12-2-28 17:20
HY

Don't be disappointed. A rejection doesn't mean losing everything. Try another better school la....
希望在明天嘛

Good 希望在明天.
(封letter, 有無打學生個名, 好似無D成意)

午餐肉  其他學校都唔打名,有咩出其!  發表於 12-2-29 13:53
like_travel  名都唔寫, 好lazy bor  發表於 12-2-28 18:05

HY

大家加油呀。

HY
I did not get it yet, may be i am the back up of back up. Final ge Final . Let it goes, the better school is wait for your lovely daughter !

Don't give up !

他日成才既話, 不要忘記感謝佢地比你既"反面" 鼓勵 !

午餐肉  唔係每個人都能一定考到自己鐘意的中學呀!  發表於 12-2-29 13:57

天涯何處無芳草?

忘記背後吧,前面有更好的學校渴望著收你的乖女。

你封是直資REJECT. 定自行REJECT ? 我兩種也有收. 好HURT.
不過. 好既係, 唔駛估估等等等.
另一間自行, 入表就有得IN.

phoebepanpan 發表於 12-2-28 22:16
你封是直資REJECT. 定自行REJECT ? 我兩種也有收. 好HURT.
另一間自行, 入 ...
HYS is DSS (直資). Don't give up, reject doesn't mean you are worst. add oil

phoebepanpan 發表於 12-2-28 22:16
另一間自行, 入 ...

自行應該唔會通知架!
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

瑄婷 發表於 12-2-28 23:04
自行應該唔會通知架!

No, QE have sent it already.

自行都會, 是否代表填大抽獎時, 唔駛填.

引用:自行都會,+是否代表填大抽獎時,+唔駛填.

原帖由 Shirley媽 於 12-02-28 發表
自行都有reject通知,係唔係個別學校先有咋

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

回覆:Shirley媽 的帖子

梗係吾係啦!大抽獎學校無權過問收邊個,都話明係抽獎咯!

Shirley媽 發表於 12-2-28 23:11
Good luck for your lucky draw result !

自行而家好多學校得唔得(面試)都會通知架la,因為有好多我呢類好煩家長,成日都打電話去問,佢地嫌我地煩。
:verycold: :verycold: :verycold:

Shirley媽 發表於 12-2-28 23:11

當然不是,否則:
a. 自行失敗 => 唔駛填大抽獎.
b. 自行成功 => 唔駛大抽獎啦。

咁大抽獎仲有乜填呢?

其實大抽獎由教育局主持,學校無權過問。一切由( Banding + Random number) 決定,甚麼 portfolio, awards, 特異功能 .... 完全無關。

回覆:收左rejected letter 了

咁收唔到rejected letter 又是否代表成功收左?

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

引用:咁收唔到rejected+letter+又是否代表成功收

原帖由 瑄婷 於 12-02-29 發表
咁收唔到rejected letter 又是否代表成功收左?
無rejected letter 只代表會有得interview

醒目開學勳章

HY

我女兩年前
自己要求APPLY 一間直資, 因為佢D 課外活動差吾多全班同學都係讀果間直資(小學, 會上中學)
當時我已經吾係太想, 但係佢要求, 無計, 都要比佢去試
結果收到REJECT LETTER 時
佢真係喊到七彩

依家今時今日, 岩岩收到成績表, 我問佢, 你有無興趣試下插班(直資)
佢即刻話, D 同學話好難讀架WOR, 佢收我, 都吾讀啦............甘做乜要再去試

塞翁失馬, 焉知非福
努力D 再好最後一次呈分試
等大抽獎
真係抽吾到, 都有機會叩門

再吾係, 到中二/中三再去叩門, BUT 到時, 可能你個女已經吾想轉校

esmond88 發表於 12-2-29 08:35
無rejected letter 只代表會有得interview

無理由仲要interview 多一次wor, 係真唔係呀 ???
‹ 上一主題|下一主題