用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浸幼Vs禮賢
go

浸幼Vs禮賢 [複製鏈接]

有呢2間offer, 何否俾D建議? thanks
   0    0    0    0

回覆:ivypooh 的帖子

其實兩間都係好學校
你可以唸下邊間近d
兩間都係優先升小 都要面試
王錦輝有中學 禮賢冇
禮賢係傳統小學 王錦輝唔係
浸幼校舍大的
反而上下午班唔係考慮因素
因為晞晞講野慢 好動 好奇心大
我就擇浸幼
所以間間k都好 係小朋友適合邊種教學

回覆:ksorange 的帖子

我最擔心就係如讀浸幼入唔到wkf,到時去同其它人爭就冇優勢,而禮賢起碼著重3文2語,考唔到都可簡其它傳統小學,直係難簡

同埋學費又平1/3

浸幼貴d 因為設施新

.............................deleted.....................

回復 charlotte2008 的帖子

我問浸幼時 個STAFF回覆我唔係噤
我係係交留位費時問

回覆的係:

1)係有優先唔係直升
2)今年有4X幾人考到 有D冇考 80人畢業
3)校車公司會轉 到七月先confirm到路線

你可以留意下封結果通知書 下面寫住:
本園與香港浸會大學附屬小學不設直接升讀機制........,..可獲優先考慮......錄取與否仍由該校全權決定.

唔好相信網上流言
三年後點知教育制度點玩呢?

其實wkf係我心目中之一,所以先報浸幼,希望可多個chance,甘橋又收,,剩係睇今年我報左14-5間,暫得2間收,(剩宣幼)

ivy 唔好因為直升的問題方向唸
反而從小朋友現在的情況 語言能力 好動/靜 方向想
因為浸幼  禮賢  宣幼都唔係直升
宣小收宣幼的學生唔係好多
浸幼同禮賢就差唔多

浸幼收左我個仔, 我們便收工了, 無in禮賢.

一來浸幼既方針我地幾鍾意. 係我地頭2個選擇.  我個仔好動, 8掛.

二來浸幼比較近, 唔搭到校車, 都仲有小巴, 的士斬唔算太貴.

引用:ivy+唔好因為直升的問題方向唸反而從小朋友

原帖由 ksorange 於 12-02-13 發表
ivy 唔好因為直升的問題方向唸
反而從小朋友現在的情況 語言能力 好動/靜 方向想
因為浸幼  禮賢  宣幼都唔 ...
我小朋友唔鐘意同其它人玩,慢熱,但就有d小聰明,鐘意學野,其實也覺得浸幼嘅教學理念啱佢多d,但如不考慮升小問題,亦不需要報呢d幼稚園,可等大抽獎,因很少過來人討論浸幼升浸小的問題,所以才有此擔心

回復 ksorange 的帖子

.......................deleted....................................

我都担心唔收番
但係都唔担心得噤多 控制不了

可能太多家長誤會直升
所以學校註明 大家淸楚 對雙方都公平
同埋簡介會 浸幼校長都講明係優先唔係直升

不過三年後 有誰知政策會唔會改呢

雖然我都知唔係直升,係優先,但如果佢可以比翻d以之往升小學d數據俾我地參巧就好,起碼可參巧下,最慘係經過今年考kg的情況(報十幾間,得2間,成功率得十幾%,)可想到3年後再加蝗蟲又再爭過的痛苦及徬徨

...........................deleted ....................

噤你仲會唔會考慮讀浸幼

回覆:浸幼Vs禮賢

好似失咗預算咁,本來都叠埋心水讀浸幼,宜家又十五十六...

I like WKF also, because your friend is a real case, can I get some more information from u.  

- 是不是 WKF小學不收你朋友的孩子?  還是只是擔心? 你朋友有冇找出剛屆的數字?
- 你朋友的孩子的成績如何? 請問有冇影響?
- the school deliver any message to your friend?

‹ 上一主題|下一主題