用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正及德望
go

培正及德望 [複製鏈接]

兩間龍校(一中文一英文)學術水平( 英文及整體科目及公開考試成績) 比較如何? 有沒有現任家長可分享一下?
謝謝
   1    0    1    0

I will choose Good Hope.  It has high English standard and good primary and secondary school.
:-) :-) :-)

回覆:培正及德望

GH上小學一年級如果考全級頭幾名,小二好大機會可以考maryknoll插班,我識得有人囡囡就係咁過左去maryknoll。

my daughter also got offers from PC and GH.

當然是選GH啦,雖然PC也不錯。

luckily, we also got admitted by PC, GH & TL and we probably would take GH for its relative high english level.

but just concern on the high tuition fee of GH from KG to Sec. School.

wah, very smart and lucky U!!!

上面都鍾意GH!
老實講我女女讀緊GH, 我而家非常滿意!但係當初我想入PC多小小!
1. 平
2. 中文水平高
3. 位置好, 搬屋都唔使就住就住!

i prefer PC much more than GH~  

Why? Can you share more?

It's really a difficult decision, really afraid we make wrong choice for our kid.

回覆:培正及德望

實在2間都好,要取捨也不易,我女是讀德幼,我只能提供到德幼資料!

說真的德幼開返才2年,但辦學越來越好,學校很接納意見,像個大家庭,我每朝都湊女返學,老師,嬸嬸個個都很nice , 學校投放好多心機落學生到,德育方面教導得很好,k1上學期(即是開校初期)這真的有點亂但下學期已上軌道,現在我女兒是k2下學期了,我們一家都好喜歡學校,每星期六回校女兒上興趣班大家都好高興,家長們打成一片好不熱鬧,在我眼內看各樣事都為學生行先,也會為家長們好多方便,很高興能在此校讀書!學校有自己面書有甚麼事我們能即時通過面書了解及提供意見,校長校監也即時回應!如校內為小朋友舉行任何活動我們也能好快地透過面書看到相片,學校為家長和學生額外抽了好多時間處理令我們短時間內得到最新消息!

樓主所提另一所學校也是所好好的校相信所出選擇也有一定困難,可再找更多資料,希望你早日能有所決定

[

i choose pc

babycoming 發表於 12-2-8 23:17
實在2間都好,要取捨也不易,我女是讀德幼,我只能提供到德幼資料!

說真的德幼開返才2年,但辦學越來越好 ...

babycoming你好
請問家長們有建議學校提升英語教學水平嗎﹖
我很希望女女喜歡英文,愛閱讀英文書,如果學校可以加強就好啦﹗

need to register gh today

xiazaimami 發表於 12-2-9 09:10
babycoming你好
請問家長們有建議學校提升英語教學水平嗎﹖
我很希望女女喜歡英文,愛閱讀英文書,如果學 ...
之前有家長提及,咁我又覺得英文方面係多左好多,咁唔可以拿國際班或國際校枇比較,compare其他學校其實又唔算真係好小,當然唔好拎st cat ,turto time果d來比較,但我覺得都幾多,其實家長又有無唸過,中文唔會比英文易學,中文其實係更難,如果唸住係上德小,中文都一樣係咁重要 ! 學校每周都有閱讀報告,咁每周借一本書做,都係鼓勵小朋友看書,無規定一定要中文或英文,隨小朋友自己選擇,都係養成一個閱讀習慣,咁學校其實都唔係只係單方面谷咁細小朋友要有幾叻識幾多野,身心平行發展和品德都好重要的 !

lumcmk  Like !  發表於 12-2-9 13:32
[

babycoming 發表於 12-2-9 12:34
之前有家長提及,咁我又覺得英文方面係多左好多,咁唔可以拿國際班或國際校枇比較,compare其他學校其實又唔算 ...
多謝你﹗
感受到你對學校的熱愛
我放心好多

WELCOME GH 大家庭,相信你都會很快地愛上學校,學校每星期六都有興趣班上架,k2開始會多d選擇 !
[

想問k2興趣班有什麼選擇呢?報了就可參加或要抽呢?幾多錢呀?
‹ 上一主題|下一主題