用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學校 蘇浙,白白看著好夢成空,想哭!
go

蘇浙,白白看著好夢成空,想哭!   [複製鏈接]

蘇浙幼稚園
用了1年時間申請由下午班轉到上午班,昨天收到電話終於成功了,可是竟然上午班一個校車位都沒有,連保母車也是,家又住新界,真想不了辦法,更和老公大吵一㘯! 其實心裡憂心和矛盾只有自己吞進去,沒人明白....................
是否真的要放棄?
   0    0    0    0

媽媽唔好唔開心,我都好想仔仔可返上午班,明白上午班時間好用過下午班,但當初揾到心儀的學校應該好開心的,如解決不到校車的問題,又未能自行湊返放學,咁真係無辦法啦!小朋友轉咗班要重新適應好多嘢,咁都都會有壓力的,再加上要同老公大炒一場,其實好唔值得呀!開心商量解決問題啦。加油啊!

回覆:蘇浙,白白看著好夢成空,想哭!

吾好吾開心 ... 慢慢商量 ... 您們都是為了小朋友好 ... 支持您 ...

揾多幾間保母車,睇下有無位,可行嗎?

唔搬屋的話, 睇下搵唔揾到人同你夾份搭的士返學

回覆:蘇浙,白白看著好夢成空,想哭!

其實阿仔是從其他幼稚園轉過去蘇浙讀K1 pm下學期,讀到依家K2 pm上學期完,就有通知開始轉am !所以老公覺得我轉來轉去,撚化個仔!
其實真係有苦自己知,好慘!冇人了解,冇人明!
基本上,校車已做獨巿,連保母車都冇位! 真的好灰!
的士,我都諗過,不過真係驚驚地,冇保險!好似冇計咁?!

引用:其實阿仔是從其他幼稚園轉過去蘇浙讀K1+pm

原帖由 feipo 於 12-02-05 發表
其實阿仔是從其他幼稚園轉過去蘇浙讀K1 pm下學期,讀到依家K2 pm上學期完,就有通知開始轉am !所以老公覺 ...
我都支持你老公!我呀仔都係讀下午班,我覺時間都好好用,我仲安排到佢上午學普通話。

真的唔明. 1)住新界, 何必讀蘇浙呢?年紀小小要每天長途跋涉, 值得嗎?  2)住得遠讀下午班, 不是時間更充裕嗎?

chuchu7924  agree  發表於 12-11-7 10:36
PCMW  agree  發表於 12-2-9 15:32

pm class is no problem wor, my son studies pm class during the entire kinder and I found that it gave us more time together.
No need to push yourself and your kid to the am class.

Any school bus if stay at PM class?  If yes, continue to study at PM class la.

講真,你新界去香港,搵到車又點,小朋友要幾點起身呀?6AM?5:30AM?真係唔敢想像呀!返開下午班咪下午班囉,對小朋友來說年年適應新同學真係好慘!!!

上午定下午真係咁大影響咩?住新界 真係番下午仲好啦.

too far away for children la......

由新界返蘇浙,確實有點辛苦…可能有點過份…
無論如何,如堅持要返,而小朋友又已返左一年都習慣到冇問題,咁就請繼續返下午班…
上午班係好,但不是適合每一個人…你開始要求轉時,是否有跟爸爸商量過?他當時贊成嗎?孩子大家都有份,大家都錫自己的小朋友,總要大家都同意才能…
加油呀!

zzzzz   Agree!  發表於 12-2-6 10:59

點解一定要返上午班?

由新界返蘇浙, 咁遠, 返下午班時間充裕D.
更何况小朋友已習慣時間, 同學仔等等

其實你都返了成年下午班, 如果佢唔比AM 位你, 你都係照返架啦!  唔駛咁灰呀嘛?

醒目開學勳章 王國長老

其實最緊要你鐘意間學校姐, 上午下午, 真係咁大分別嗎?
作為家長, 我都明白為左小朋友學業既付出同犧牲, 但你都要顧下小朋友感受丫
P1下學期轉校, 讀左2個學期岩岩至同老師同學熟D, 又轉, 遲D小一又轉, 仲要日日搭咁耐車(你仲想佢天都未光就爬起身), 我都鄧你小朋友辛苦.......
‹ 上一主題|下一主題