用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 睇睇下書,自然會識英文?
樓主: PhiloSophie
go

睇睇下書,自然會識英文?   [複製鏈接]

係讀本地小學啊~
真係好頭痛~~
好呀~可以試下~
THANKS!

回覆:睇睇下書,自然會識英文?

同意“在某level未建立好足夠基礎時,不可急進要求孩子升level"
看過本書說,語文要從基層開始,閱讀要適切甚至稍稍低過孩子的程度。主要是建立信心和閱讀興趣。“成功乃成功之母”

揀書準則大約是一版不能超過3個生字唔識。選甚麼書給他們讀是一個難題。

manmanchubb    發表於 12-6-3 00:07
for every one criticism, three positives must be given.

我囡囡今年小一,從未睇過英文書,請問可以從那本書開始?ORT可以嗎?

回復 spantan 的帖子

請問你之前推介閱讀的書是在哪一topic講的﹐我找不到﹐可以pm條link我嗎? Many thanks.

回復 spantan 的帖子

我亦很想知道應如何引導小兒看英文書? 小兒P2但看的書只是OXFORD READING TREE 3-4 LEVEL.
請賜教。

csy_ma  不急,只要有興趣就可以了。我囡也是到小四五才一口氣看有家長分享小一看的Tiara Club,中文小學英文程度不深的,就可輕鬆應付了,不要急  發表於 12-4-4 20:19

引用:回復+spantan+的帖子 我亦很想知道應如何

回復 madscientist 的帖子

就是不知道應如何選擇書本, 如果太多字他又很多不識, 帶他到圖書舘, 他就是會選小字圖畫多的書, 而他又比較喜歡故事書本。
雖然他喜歡看書, 但又未會自動自覺去閱讀, 所以我不知道應如何引導他及應如何選擇書本, 令他會書不離手。

可以上網search 汪培珽的書單,佢介紹果d書都好好。我認為,父母同佢一齊讀,一齊因應故事內容講下笑,玩下遊戲,而遊戲時再用番書裏面的句字,咁佢地好投入同有與趣。又或者,可以用lego重演一下故事內容,滲入唔同元素。呢方面無劃一準則,要父母因應時間同孩子興趣而定拉。

小兒現在剛滿四歲,ORT READ AT HOME讀到level 4,仲有好同其他不同的readings配合一齊讀。

同意要買好多書返屋企,因為每本書會讀好多次,讀完放埋一邊可能又會再攞出黎讀,所以先要買。買外國名英文書我會係大陸買,比香港平好好好多萬倍。

上邊講左好多睇書既經驗,都好實用
而我小朋友係ABC有時補習都會有d off-class reading
睇完返黎問下你問題咁
其實我覺得都ok
各位家長都可以做下,唔一定睇一本書但自己copy d 文俾佢睇

Heima04 發表於 12-3-2 10:09
回復 madscientist 的帖子

就是不知道應如何選擇書本, 如果太多字他又很多不識, 帶他到圖書舘, 他就是會選 ...
要小朋友自動自覺真係好難開頭一諗要家長push佢多d去讀
一邊睇一邊玩遊戲
等佢覺得睇書原來都係好有趣

Experience tells me that the most effective way to persuade a kid to read is peer pressure.  A kid will read too when his/ her friends read.  They also share the kind of books they read.

In lower primary, teacher's encourgement is also very helpful.

Experience tells me that the most effective way to persuade a kid to read is peer pressure- agree

Also from their desire to explore the world..some kids do have this need..

醒目開學勳章

madscientist 發表於 12-3-1 20:52
小二看 ORT level 3/4 可能覺故事幼稚。
我女中二,得閒時都會拿細佬ort level 6出來看,我覺得同一本書,不同年紀,時間去看會有不同的領會,/得著

manmanchubb  agree...即使我們大人,O係唔同階段,睇同一本書所領會都會有唔同  發表於 12-6-3 00:10

引用:Experience+tells+me+that+the+most+effect

回復 dragonball0301 的帖子

ORT 本身有parents handbook的,你可以向圖書館借,呢本parents handbook通常最冇人借的.不過,呢本書就教大家在唔同level的ORT,可以點樣同小朋友伴讀,可以點樣引發佢地的興趣...好有用的.唔同年齡唔同level有唔同的tips.

例如,對啲3幾歲的小朋友,拿住本書,首先,只睇封面,讀個書名,叫小朋友睇吓啲圖畫,估吓本書係講乜.俾啲空間佢地亂吹廿四,然後先打開本書睇.

另外,ORT的書其實隱藏住一啲遊戲,例如會叫小朋友在書中圖畫找出十件指定物件(同內容有關的),咁讀完又有得玩,我個小朋友最開心.不過,我同小朋友伴讀之前,多數都會自己首先睇一次本書,大約對書中內容有概念,然後一邊讀一邊隨意發揮.所以其實一本幾頁的書可以[讀]好耐,而且好好玩的.如果小朋友覺得好玩,自然會提起佢地的閱讀興趣.

ORT的phonics系列也很好玩的. 佢地將一啲發音類同的字,如cat,pat,mat等串成一個故事,都好有趣的.

我覺得,最緊要先令小朋友覺得閱讀很好玩,有了這個起點,走下去會容易一點的了.

manmanchubb  totally agree  發表於 12-6-3 00:12

‹ 上一主題|下一主題