用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 比較直資中華基金和聖道迦南
go

比較直資中華基金和聖道迦南 [複製鏈接]

請問如果中華基金和聖道迦南這兩間直資都收,應怎樣選擇?交通不是問題。
   2    0    0    0

中華基金

中華基金

你可參看BK其中一位網友資料:  

入學Banding 比率 和 會考成績

直資中學的增值資料(部份)

看來中華基金的級數遠遠超越聖道迦南,如果兩間學校都收,應該不用為選擇那一間而頭痛了。

回復 chuntam 的帖子

各位:中華基金和福建中學(官塘)都收,哪間好呢?

2005wingma 請問是否中華基金和福建中學都已經收左你的小朋友?

Hi BeautyBig123: 是,原本一心讀中基的,As I visited 中基school ,my son and I like all the facilities (specially in IT for future world and music that classrooms),所以當時很快連小六學生資料表都 交了,但 前兩天又收到福建中學來電叫他3月補考英語能力評估。由於家住觀塘區,福建中學比較近,所以想請問你知道哪所中學的教學質素好和入大學機會率高呢?  由中華基金中學轉往福建中學值得嗎?交了的小六學生資料表可否取回嗎?不好意思,請指點!

你真係開心了, 兩間都唔錯, 仔仔LIKE 福建嗎

He likes CFSS, But I am really worried he will always go to CFSS school late.
So, I want to change 福建.  

我囝都係兩間都收,我選咗福中。中基係可以係辦公時間內black & white 親身寫封退學信,可取回學生資料表,但$就冇得取番。

回復 2005wingma 的帖子

中華基金     必選   

美菜子: 即使你選咗福中 ,也很高興認識你。
chanpa: 多 謝你支持中華基金,my son likes the school too.  Just me feel CFSS  遠了些. 如有時間可否講下為什麼必選呢?

中華基金吧!我認識那裡的一名女生,有禮又聰明,中英兼擅,但在學校也只不過是中上成績,證明學生質素十分之好

2005wingma,

咁你最後係咪選中基?

美菜子: Yes, 亞仔選了中基,今天lunch,我又問亞仔,不如轉近D返福中好唔好,他一句話:"遠近對選校有關係嗎?總之,我不介意早起床遲返家。"其實,我猜他怕福中像現在小學一樣的吹谷,因為在2nd interview時,福中面試員說過福中和現在的小學一樣吹谷的。

chuntam:我都覺得中基的學生質素比較好,請問你知唔知中基的功課多唔多呢?
‹ 上一主題|下一主題