用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 請問,培道的老師好唔好.D小朋友乖唔乖呢? ...
go

請問,培道的老師好唔好.D小朋友乖唔乖呢? [複製鏈接]

大家好,我的女想轉校請問培道D老師/同學好唔好.子女讀培道的各位家長請比D意見我可以嗎
   1    0    0    0

我小朋友現在培道讀緊一年級,我見啲學生都好乖,而且我小朋友好鍾意啲老師,校長同高年級的風紀,話佢哋好好人,佢讀得好開心!

老師真的很用心教導小朋友又有愛心!(因我成日同我小朋友的班主任通電)

ptm 的帖子

我個仔是培道畢業生,現正在何文田某英中就讀。培道功課不多,學生有時間温習。老師和校工都有愛心。正體這是間不過不失的學校。

我覺得培道學生是比較善良 / 乖 . (除了那些Band 1 小學)
事實上,他們年紀都還細, 在現階段仍願意聽父母說話.
整體都是 "不過不失" 啦。所以不要擔心
最重要的是,我兒子喜歡在培道上學.
但他的老師沒有經常打電話給我...? why !!!

因你小朋友在學校乖,所以老師沒有call you
By the way 我久不久都問下小朋友上課情況架

回復 jovinng 的帖子

請問點解大家覺得培道不過不失?

小女9月升K3, 計劃考培道及真光, 去年已聽簡介會, 好鐘意林sir的風範, 溫文爾雅。其他老師都好斯文。同埋我去過咁多間小學參觀, 都只有培道校長講完一大輪都仲未講課程同學生成績, 到最後都只講咗5分鐘(好似無咁長添), 搞到我鬼咁擔心又上網調查一輪學校成績係咪好差。結果又唔算差, 都唔錯。我覺得幾好, 學校老師又nice, 著重品德, 成績又唔差, 真係唔錯。請問在讀家長何解只覺得不過不失而已? 請指教。

擔心的家長 上

little_yolky 的帖子

我的囡囡九月升小二,囡囡很鐘意學校,老師,特别係陳校長。而我覺得培道的程度絶對不比出面的學校淺。

我仔仔今年剛在培道畢業諗了9年由K1-P6,9年裹沒有一天不願上學.培道著重品德培養,孩子個個天真有禮,老師有愛心與及採取小班教學,若是女孩將來大有機會上培呢!

回復 little_yolky 的帖子

有D家長的反應對培道都不會是他們的首選,尤其男孩子,因為沒有聯繫的中學,只是考不到其他名校才會讀。有D可惜!所以好同唔好/Band one與否,取決於你的孩子適合與否。
有D小朋友就算考到Band one父母死谷難谷,個小朋友係唔適合就係唔適合。既傷親子関係,又破壞佢珍貴既童年。
其實我也有想過去試下,再去考(插班,出年)Band one小學試下(仲唸緊,因聯繫中學問題)
但我囝係倍道,讀得十分之開心。所以暫時/以後唔唸。
而有興趣去學習,才會產生動力。雖然Banding係現今社會父母"最"関心...
以前既名校,都係由好多窮人子女讀出黎。香港教育制度係失敗,兼階層化左。希望大家可以反思下,幫自己既小朋友選擇好既學校比佢地。

回復 jovinng 的帖子

其實我又覺得大家唔駛咁著重個所謂 banding 的, 所謂 band 1學校, 九成九都係英文中學。我見識淺薄, 從來唔認為英文好=學問好, 中文中學=英文唔好, 英文中學=英文好。真光唯一我較唔滿意的就是無端端前兩年鬼整轉咗英文小學。我甚至連普教中都不讚成, 會影響小孩子學習, 影響表達。可惜大學受到前教育局的手段矇閉, 很多改做普教中。無辦法啦, 唉。

考到培道就好了。

回復 little_yolky 的帖子

是的,你是正確的 " 英文好=學問好, 中文中學=英文唔好, 英文中學=英文好" .
‹ 上一主題|下一主題